Γαστρονομικός τουρισμός στη χώρα µας υπάρχει, αναπτύσσεται ραγδαία και έχει τη δυναµική να αναµορφώσει και να εµπλουτίσει το τουριστικό µας portfolio. Με κάνει περήφανο. Η γαστρονοµία της Ελλάδας στηρίζεται στη δύναµη της πρώτης ύλης και όχι µόνο στις τεχνικές, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε τον τόπο, δίνοντας βάθος και υπόσταση στη διεθνή µας εικόνα.

Ιδανικοί γαστρονομικοί προορισμοί από τον Χάρη

Η Σαντορίνη έχει επενδύσει πολύ στο γαστρονοµικό τουρισµό και διαθέτει τα υλικά για να τον υποστηρίξει. Πολλοί επισκέπτες µάλιστα την επιλέγουν για το φαγητό και τα προϊόντα της. Όλη η τουριστική βιοµηχανία του νησιού έχει προσαρµοστεί σε αυτόν τον τοµέα, γι’ αυτό και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα οινοποιεία του νησιού έχουν προγράµµατα που προσφέρουν µοναδικές γευσιγνωστικές εµπειρίες στους επισκέπτες. Πρωταγωνιστικό προϊόν είναι φυσικά το Ασύρτικο, το οποίο πια θεωρείται παγκόσµιο brand.

Ένα ακόµη νησί που έχει δώσει βάρος στη γαστρονοµία είναι η Τήνος. Το φεστιβάλ Tinos Food Paths που διοργανώνουν ντόπιοι θέλοντας να αναδείξουν την κουλτούρα του τόπου τους µέσα από το φαγητό, έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς θαυµαστές και συνεχώς εξελίσσεται. Κατάφεραν να συνδέσουν ολόκληρο τον πολιτισµό τους (τη γλυπτική, την
αρχιτεκτονική, ακόµη και τη µαρµαροτεχνία) καθώς και τις παραδόσεις τους µε το φαγητό. Έτσι δηµιουργούν ένα πλήρες αφήγηµα που στη συνέχεια παρουσιάζουν στους επισκέπτες µε αξιόλογες κριτικές.

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής γαστρονοµίας Νίκος Τσελεµεντές στη Σίφνο αξίζει το ταξίδι όπως και άλλα σηµαντικά αντίστοιχα φεστιβάλ σε Λέσβο και Λήµνο.

Ένα ακόµη µέρος για ανάλογες δράσεις είναι η Κρήτη, όπου υπάρχει σύµπραξη µεταξύ τοπικών παραγωγών µε οινοποιούς. Έτσι, µαζί µε τα τυριά και τα αλλαντικά του νησιού µπορεί κάποιος να δοκιµάσει και κρασιά ή αποστάγµατα, αποκτώντας µια γενική γνώση και προσωπική εµπειρία. Η κρητική διατροφή, εξάλλου, είναι το best- seller της χρονιάς.

Τα τελευταία χρόνια η Νάουσα, µια σηµαντική οινοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας, έχει προσελκύσει ευαισθητοποιηµένους τουρίστες Εκεί, υπάρχουν πολλά οινοποιεία επισκέψιµα ενώ σε κάποια, όπως αυτό του κυρ Γιάννη, λειτουργούν εξαιρετικά εστιατόρια µε τοπικά προϊόντα και γεύσεις.

Παρόµοιος προορισµός είναι και η Νεµέα, µε µεγάλη επίσης οινική παράδοση που αξιοποιεί στο έπακρο.

Τέλος, µια αξιόλογη, ατοµική προσπάθεια που έχει ακουστεί πολύ πρόσφατα, είναι αυτή του Κώστα Καραµίχου, στη Ζίτσα της Ηπείρου. Ο Κώστας διατηρεί φούρνο στην περιοχή
και έχει αντιληφθεί πολύ καλά το νόηµα του αγροτουρισµού. Φιλοξενεί τουρίστες, µέσω του couchsurfing, ξεναγώντας τους στην περιοχή και διοργανώνοντας επισκέψεις
σε οινοποιεία και τυροκοµεία. Επίσης, διοργανώνει µαθήµατα ζυµώµατος ψωµιού και γεύµατα µε ντόπιες γεύσεις και πρώτες ύλες για να γνωριστούν οι επισκέπτες µεταξύ τους µέσω της γαστρονοµίας.

WHO IS WHO

Ο Χάρης Τζανής, εισηγητής Γαστρονοµικού Τουρισµού και Ιδρυτής του Delio Food Hub, γνωρίζει όσο λίγοι τα προϊόντα µικρών ή µεγαλύτερων παραγωγών, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη τους. Πιστεύει βαθιά στον ελληνικό, γαστρονοµικό τουρισµό, παραδίδοντας µαθήµατα απλότητας, αµεσότητας και αυθεντικότητας.

Ανακαλύψτε ξανά τη χώρα μας στην ειδική έκδοση «Διακοπές» που κυκλοφορεί σε επιλεγμένα περίπτερα. 55 χρόνια τώρα ξέρουμε την Ελλάδα καλύτερα από όλους.