Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε σήμερα τις συναντήσεις του στο Πεκίνο, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα από τον Οκτώβριο του 2018, εν μέσω παγερών διμερών σχέσεων και χαμηλών προοπτικών για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στον μακρύ κατάλογο των διαφορών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε αναβάλει το ταξίδι του στην Κίνα τον Φεβρουάριο στη σκιά της κρίσης που πυροδότησε η κατάρριψη ενός κινεζικού μπαλονιού που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «κατασκοπευτικό» ενώ το Πεκίνο υποστήριξε ότι «εξυπηρετούσε επιστημονικούς σκοπούς».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ υποδέχθηκε τον Μπλίνκεν και την ομάδα του στην πόρτα μιας έπαυλης στο συγκρότημα του Κρατικού Ξενώνα Ντιαογιουτάι του Πεκίνου, αντί μέσα στο κτίριο όπως συνηθίζεται.

Οι δύο άνδρες είχαν μια σύντομη συνομιλία καθώς περπατούσαν με τον Τσιν να ρωτάει τον Μπλίνκεν στα αγγλικά για το μακρύ ταξίδι του από την Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια αντάλλαξαν χειραψία μπροστά από την κινεζική και την αμερικανική σημαία.

Πηγαίνοντας προς την αίθουσα της συνάντησης, ούτε ο Μπλίνκεν ούτε ο Τσιν έκαναν δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους των οποίων επετράπη για λίγο η είσοδος στο κτίριο.

Ο Κινέζος βοηθός υπουργός Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, που συμμετέχει στη συνάντηση, έγραψε στο Twitter πάνω από την εικόνα του Τσιν και του Μπλίνλεν που ανταλλάσσουν χειραψίες: «Ελπίζουμε πως αυτή η συνάντηση μπορεί να βοηθήσει να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κϊνας-ΗΠΑ πίσω σε αυτό που οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στο Μπαλί».

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχαν την πρώτη πολυαναμενόμενη συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών τον Νοέμβριο στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, εμπλεκόμενοι σε δύσκολες συνομιλίες για την Ταϊβάν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά υποσχόμενοι παράλληλα πιο συχνές συναντήσεις.

Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι, ενώ ενδέχεται να συναντήσει επίσης τον Σι, επιδιώκοντας να εγκαθιδρύσει ανοικτούς και διαρκείς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Υπάρχει η προσδοκία ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων ίσως επισκέψεων της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο στην Κίνα. Θα μπορούσε επίσης να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές συναντήσεις των προέδρων Σι και Μπάιντεν στο περιθώριο πολυμερών συνόδων κορυφής αργότερα φέτος.

Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες Σάββατο πως ελπίζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι τους επόμενους μήνες.