Η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου. Η Μεσόγειος, για μια ακόμα, έγινε ο τάφος ανθρώπων που αναζητούσαν, κυνηγημένοι από τους πολέμους και τη πείνα, μια καλύτερη τύχη. Οι μαρτυρίες των διασωθέντων είναι συγκλονιστικές. Στο σκάφος επέβαιναν και περίπου 100 παιδιά. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Τζήμερο αλλά και για τον κ. Μπογδάνο.

Το θέμα τους δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Το θέμα τους δεν είναι οι αδίστακτοι διακινητές που σπρώχνουν εξαθλιωμένους στο θάνατο. Το θέμα τους είναι ότι κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Το βρίσκουν υπερβολικό και ολίγον τι απαράδεκτο. Δεν το λένε ανοιχτά αλλά η στάση τους, το φωνάζει. Γιατί να υπάρξει εθνικό πένθος; Αφού δεν έχουμε να κάνουμε με Έλληνες, αφού το ναυάγιο έγινε σε διεθνή ύδατα, προς τι το εθνικό πένθος; Αυτή είναι η λογική τους.

«Σιγά-σιγά όλοι παθαίνουν Τζήμερο», γράφει με χιουμοριστική διάθεση ο κ. Θάνος (σιγά μην τη χάσει επειδή πνίγηκαν 100 άνθρωποι) σε μια από τις αναρτήσεις του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι σοβαρό θέμα και χρειάζεται προσοχή στα συμπτώματα. Όταν, «παθαίνεις Τζήμερο» κάνεις λόγο για «ναυάγιο σε διεθνή ύδατα στο οποίο εμπλέκονται Αφρικανοί διακινητές και εισβολείς κυρίως από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο». Ποιοι ακριβώς είναι οι εισβολείς; Τα παιδάκια που χάθηκαν. Εισέβαλαν στην Ελλάδα 5χρονα και 10χρονα και πρέπει να προσέξουμε.

Όταν «πάθεις Τζήμερο», εκτός από το να βλέπει εισβολείς στα πρόσωπα των εξαθλιωμένων, αποκτάς και μια περίεργη αντίληψη για τον ανθρωπισμό. Ανθρωπισμός, προς τους ναυαγούς, σύμφωνα με τον κ. Τζήμερο, είναι να κάνεις τα πάντα για να τους σώσεις. Πάλι καλά. Αν δεν είμασταν ανθρωπιστές θα τους αφήναμε να πνιγούν. Εισβολείς είναι. Θέλουν και βοήθεια;

Αλλά ανθρωπισμός προς τους Έλληνες, κατά Τζήμερο, είναι αφού διασώσεις τους ναυαγούς να τους πεις ότι είναι υπό κράτηση και υπό απέλαση. Δηλαδή σε έσωσα και μέχρι εκεί. Δεν με ενδιαφέρει η κατάσταση σου, το αν έχεις χάσει τα παιδιά σου, την οικογένεια σου. Σου λέω, ότι θα πάρεις δρόμο, θα σε διώξω. Ο ανθρωπισμός μου εξαντλείται στο ότι ζεις. Θαυμάσια!

Όντως, έχει χαθεί το μέτρο. Αλλά το έχει χάσει ο κ. Τζήμερος που δείχνει με τις αναρτήσεις του μια εξοργιστική άποψη για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Η οποία έχει την ίδια αξία. Ανεξάρτητα από το αν είσαι εισβολέας ή Τζήμερος.

Ευτυχώς η κοινωνία μας δεν «παθαίνει Τζήμερο». Αυτό εξηγεί και το ότι ο κ. Θάνος έχει βρεθεί στα αζήτητα της πολιτικής από όπου προσπαθεί να ξεφύγει με τέτοιου είδους αναρτήσεις. Μόνο που πλέον δεν έχει ακροατήριο. Του το έχουν πάρει άλλα φιλόδοξα σχήματα, που βρίσκονται ιδεολογικά κοντά του και έχουν μια αντίληψη για τον ανθρωπισμό περίπου σαν την δική του.