«Η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται ούτε συμπολιτεύται ούτε «κομματίζεται» αλλά «πορεύεται». Αυτό το σαφές μήνυμα απέστειλε η 12μελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στην κριτική που δέχεται η Εκκλησία ότι στήριξε την ΝΙΚΗ οι μητροπολίτες της ΔΙΣ εξέφρασαν «την απόλυτη ταύτισή τους με την από 27ης Μαίου δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου περί δήθεν «εμπλοκής» της Εκκλησίας μας και των κληρικών» στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: « η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός. Δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά ζςει και λειτουργεί μέσα στον κόσμο τούτο, για να τον μεταμορφώσει, διακονώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, κάθε πιστό, κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και, φυσικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμιάς».
Μάλιστα όπως σημείωνε την «Εκκλησία μας την εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και ο Πρόεδρος της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς».