Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ενόχληση, η οποία δεν κρύβεται, σχετικά με την τροπή που έχει πάρει η αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη Ροδόπη, που μονοπωλεί την προεκλογική συζήτηση. Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν για προεκλογικούς λόγους ξεκινήσει μια συζήτηση που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά της τη «διχαστική λογική» και τους «επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς».

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αυτή η «τοξική αντιπαράθεση» δεν θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.  Δεν θέλουν όμως να παραμείνουν θεατές σε αυτή τη διαμάχη. Πρώτον γιατί τους δίδεται η δυνατότητα να αναδείξουν σε ένα ακόμα θέμα και μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρό, την τοξικότητα του διπόλου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τη ζημιά που κάνει στη χώρα. Και δεύτερον γιατί τους δίδεται η δυνατότητα όχι μόνο να αναδείξουν το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ ποτέ δεν έμπλεξε «ευαίσθητα θέματα» στην προεκλογική αντιπαράθεση αλλά και να θυμίζουν τις πολιτικές που ακολούθησε στα ζητήματα της μειονότητας με τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

 «Επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη – Τσίπρα»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την Κρήτη όπου περιοδεύει, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Θέλω, λοιπόν, από εδώ από το Ηράκλειο, από την Κρήτη των αγώνων της δημοκρατίας, να τους στείλω ένα μήνυμα: Ας τελειώσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς στα εθνικά μας θέματα. Είναι επικίνδυνα τα παιχνίδια του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα».

«Έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο, που θα περιφρουρεί τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι να τα εργαλειοποιεί για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

«Όλοι οι Έλληνες Βουλευτές πρέπει να σέβονται τη συνθήκη της Λωζάνης»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία είναι αυτή που ορίζει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, στην οποία ήταν ξεκάθαρος: «Όλοι οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης είτε είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία ξένη παρέμβαση σε θέματα, που αφορούν τη χώρα μας από τρίτες δυνάμεις».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης και στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, σχετικά με το μεινοοτικό ζήτημα, τονίζοντας πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που γκρέμισε τις μπάρες το 1995, ενώ επί πρωθυπουργίας Κώστας Σημίτη, με υπουργό Παιδείας τον Γιώργος Παπανδρέου θεσπίστηκε ο νόμος του 5 τοις χιλίοις για την εισαγωγή Ελλήνων μουσουλμάνων στα πανεπιστήμια. μέσα σε είκοσι χρόνια έχουν πενταπλασιαστεί οι επιστήμονες στην Κομοτηνή. «Αυτή η παράταξη έχει προσφέρει τις δυνατότητες για ισότιμες ευκαιρίες σε κάθε Έλληνα πολίτη ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Αυτή είναι η αξιακή μας διαφορά κι έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Σκληρή επίθεση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «θα δείτε την απάντηση του ελληνικού λαού απέναντι σε αυτήν την πολιτική τοξική αντιπαράθεση, την Κυριακή των εκλογών».

Ο κ. Σπυρόπουλος εμφανίστηκε με επιθετική διάθεση απέναντι στους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠαΣοΚ έχει αποδείξει διαχρονικά  ότι δεν εργαλειοποιεί αυτό το σοβαρό θέμα, όπως κάνατε εσείς τις τελευταίες μέρες. Το ΠαΣοΚ έριξε τις μπάρες και εφάρμοσε πολιτικές ενσωμάτωσης. Είναι αδιανόητη η καπηλεία, που κάνετε. Επειδή έχω ζήσει στην περιοχή, πολλά χρόνια, στεναχωριέμαι πάρα πολύ για τη συζήτηση που γίνεται στα τηλεοπτικά πάνελ από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει εκεί και τι αγώνες έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να ενσωματωθεί αυτός πληθυσμός, να πέσουν οι μπάρες, να μπαίνουν τα παιδιά της μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια και να μην πηγαίνουν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, να μένουν στην περιοχή και να ζουν αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι» ανέφερε .

Ο κ. Σπυρόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη «Αυτό το οποίο έκανε η κ. Μπακογιάννη, πηγαίνοντας στη Θράκη, να νουθετεί τους πολίτες εκεί και να τους απειλεί ότι εάν δεν ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία θα δουν τι θα πάθουν, παραπέμπει σε κομματάρχη της δεκαετίας του ’60. Πρέπει να τα ακούσει όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης που μας έκανε μαθήματα ότι το ΠαΣοΚ θυμίζει δεκαετία του 80, ενώ η αδερφή του και κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, περιοδεύει στους νομούς της Θράκης και συμπεριφέρεται με αυτόν τον παλαιοκομματικό τρόπο. Απαράδεκτο και αδιανόητο για την Ελλάδα του 2023», ανέφερε.

Γιατί καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ -Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσουν τι είδους ενημέρωση είχαν για το συγκεκριμένο θέμα,  και έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ να μας απαντήσει για ποιους λόγους δεν ψήφισε τον νόμο για την εκλογή του Μουφτή, πέρσι το καλοκαίρι» ανέφερε.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Παναγιώτης Δουδωνής: «Τον Ιούλιο του 2022 κατατέθηκε στη Βουλή ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για το θεσμό της μουφτείας. Στη συζήτηση στη Βουλή, σε «νεκρό» εκλογικά χρόνο, φάνηκαν ξεκάθαρα οι απόψεις των κομμάτων για το θεσμό της μουφτείας και για ζητήματα που άπτονται της μειονότητας. Στα πρακτικά της συζήτησης φαίνεται ότι ο κ. Φίλης είπε περίπου τα ίδια με αυτά που είπε πριν από 5-6 μέρες. Τον Ιούλιο του 2022, το ΠαΣοΚ υπερψήφισε την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του θεσμού της μουφτείας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε» δήλωσε.

Προσπαθεί να στρέψει αλλού την ατζέντα η Χαριλάου Τρικούπη

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να στραφεί η ατζέντα σε ζητήματα που αυτή θεωρεί προνομιακό πεδίο για την ίδια. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζει σήμερα τις θέσεις του κόμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.