Και ξαφνικά στην συνήθως ήρεμη παραλία της Αφάντου, εκεί κοντά στο γκολφ, απέναντι από τα πολυβολεία, ξεπρόβαλε ένα θηριώδες γιοτ, κάπου 50 μέτρα μήκος, κάνοντας τους λουόμενους να το κοιτάζουν με θαυμασμό και με απορία. Έως τώρα από την Αφάντου περνούσε καμιά πυραυλάκατος ή κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού ή τα καραβάκια που μετέφεραν τουρίστες από το Μανδράκι στην Λίνδο. Τέτοιο γιοτ όμως δεν είχαν ξαναδεί.

REUTERS

Ήταν Αύγουστος του 1995, παραμονή της Παναγίας, όταν από το υπερπολυτελές γιοτ «κατέβηκε» μια βάρκα με σκέπαστρο, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούν στο Πολεμικό Ναυτικό για τους VIP επισκέπτες του. Ήταν το γιοτ «Morning Glory», με ιταλική σημαία που ανήκε στον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όσοι γνώριζαν την ιστορία αυτού του γιοτ, ήξεραν ότι πριν το αγοράσει ο Μπερλουσκόνι ανήκε στον παρελθόν και στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ, έχει φιλοξενήσει αμέτρητες φορές πολλούς πλούσιους και διάσημους από όλον τον κόσμο.

Η βάρκα πλησίαζε προς την στεριά. Στην παραλία είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του ένα περιπολικό της Αστυνομίας. Μάλλον τυχαία σε μια από τις συνηθισμένες του περιπολίες. Η βάρκα με το σκέπαστρο έδεσε μπροστά από την ψαροταβέρνα «Αβάντι» της Αφάντου και ο επιβάτης της δεν ήταν άλλος από τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βρισκόταν στην χώρα μας κατακαλόκαιρο, ανεπίσημα και μάλλον βγήκε στην στεριά για να γευματίσει. Κάποιοι Ιταλοί παραθεριστές (πάντα τον Αύγουστο η Ρόδος έχει Ιταλούς τουρίστες) μόλις είδαν τον πρωθυπουργό τους, έτρεξαν με επιφωνήματα χαράς άλλοι να τον χαιρετήσουν, άλλοι να τον αγκαλιάσουν, άλλοι για φωτογραφηθούν μαζί του. Εντύπωση έκανε ότι οι «φουσκωτοί» του που ήταν πολλοί άφηναν τον κόσμο να πλησιάσει τον «Καβαλιέρε» και να συνομιλήσει μαζί του.

REUTERS

Ο Μπερλουσκόνι πήγε κατευθείαν στην ψαροταβέρνα (ήταν ντυμένος με μια κίτρινη βερμούδα, μπλε t-shirt που έγραφε «Forza Italia»- το όνομα δηλαδή του κόμματός του- και μπλε flip flops). Διάλεξε ένα τραπέζι ακριβώς στο κέντρο και κατά περίεργο τρόπο τα γύρω τραπέζια άδειασαν. Ή μάλλον κάθισαν οι «φουσκωτοί» του. Τον υποδέχθηκε ο ταβερνιάρης Κώστας Αβάντης. Ήταν εκεί και ο γιος του Μανώλης καθώς και η κόρη του Μαριάννα. Παρήγγειλε κολοχτύπες ψητές στα κάρβουνα, σφυρίδα σαλάτα και φέτα.. Δεν ήταν απόμακρος, αλλά προσιτός, μονίμως χαμογελαστός, έπιασε κουβέντα με τον κόσμο, σε άψογα αγγλικά…

REUTERS

Έκανε λόγο για τις ομορφιές της Ελλάδας, λέγοντας ότι μόνον στην χώρα μας βρίσκει κανείς τόσο γαλανές, φιλόξενες και ζεστές θάλασσες, την ώρα που απολάμβανε το φαγητό του μαζί με την χωριάτικη σαλάτα. Είπε ότι είχε ξαναπεράσει με το γιοτ του από ελληνικά νερά, αναφέρθηκε κάποια στιγμή (μετά από ερώτηση θαμώνα της ταβέρνας) για τον Ολυμπιακό, λέγοντας πως είναι «μια πολύ καλή ομάδα», αποκάλυψε πως πολλοί Ιταλοί επενδυτές ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Καμία όμως συζήτηση για πολιτική, ούτε για την Ιταλία, ούτε για την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε πως βρισκόταν στην χώρα μας ανεπίσημα, ήταν το πέρασμά του στη διάρκεια των διακοπών.. Κάποια στιγμή ρώτησε τους «φουσκωτούς του» εάν όλα είναι εντάξει παρήγγειλε και άλλο λευκό κρασί για αυτούς και αναφέρθηκε σε μια… βραχονησίδα.

Ήταν η βραχονησίδα «Αλιμιά», κοντά στην ακριτική Χάλκη. Εγινε αναφορά πως Ιταλοί επιχειρηματίες έδειξαν ενδιαφέρον να την αγοράσουν και ότι πρόσφεραν αρκετά λεφτά. Γνώριζε ότι σε αυτήν υπάρχουν ρωμαϊκά κτίσματα, αλλά έκανε πως δεν γνώριζε πως κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής και του Β Παγκοσμίου πολέμου ο Μουσολίνι είχε την «Αλιμιά» ως βάση ανεφοδιασμού των υποβρυχίων του. Εν πάση περιπτώσει, όπως ειπώθηκε με αρκετή δόση χιούμορ, το νησάκι αυτό είναι ιδανικό για να γυριστούν τηλεοπτικά επεισόδια τύπου… Survivor. Τα είπε αυτά για να μην ξεχνά και την άλλη του ιδιότητα, αυτή του καλανάρχη με τα τρία ιδιωτικά κανάλια. Γευμάτισε, μίλησε και για την Μίλαν (που πήγαινε για πρωτάθλημα) πλήρωσε (με κάρτα), μπήκε στην βάρκα, αυτή με το σκέπαστρο και σε λίγο οι λουόμενοι της Αφάντου είδαν το «Morning Glory» να απομακρύνεται, με κατεύθυνση προς την Σύμη.

* Στην Ιταλία κηρύχθηκε εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μπερλουσκόνι. Την Τετάρτη στο Μιλάνο η κηδεία του Καβαλιέρε, δημοσία δαπάνη. Η σορός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο στην βίλα του στο Άρκορε, λίγο έξω από το Μιλάνο, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής για να αποχαιρετήσει τον εμβληματικό πολιτικό.

***
Οι πρώτες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν μετά την εκλογή του

Λοιπόν όλα αυτά που συνέβαιναν μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και έως τις τουρκικές εκλογές, για μορατόριουμ ασκήσεων, για αποφυγή προκλήσεων, για λόγια και δηλώσεις πολιτικής συναίνεσης και αλληλεγγύης, μάλλον περνούν στο παρελθόν και αρχίζει πάλι περίοδος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήταν άλλωστε αναμενόμενο, το περίμεναν οι Έλληνες επιτελείς στο Πεντάγωνο, ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα επανέλθει ο Ερντογάν στους παλιούς γνώριμους προκλητικούς ρυθμούς του έναντι της χώρας μας.

Πήγε στα κατεχόμενα (το πρώτο του ταξίδι μετά την επανεκλογή του) και από εκεί, έχοντας δίπλα του τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας: «Αν υπάρξουν κάποιοι που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε διαφορετικό σχέδιο». Αλλά δεν έμεινε έως εδώ. Θυμήθηκε και την εμμονή που είχε με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, λέγοντας: «Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες, που είναι εναντίον της ισορροπίας στο νησί και στην περιοχή, θα πρέπει να υπολογίζουν προσεκτικά τους κινδύνους που θα επιφέρουν αυτές οι δραστηριότητες» ανέφερε παράλληλα, «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα. «Η ειρήνη και η ασφάλεια των ανθρώπων στο νησί σημαίνει την ειρήνη και την ασφάλειά μας», είπε.

Εκείνο που απομένει για μείωση της έντασης και για να υπάρξει ανοικτός διάλογος επικοινωνίας θα είναι η πιθανολογούμενη συνάντηση που θα έχει μαζί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11 Ιουλίου στην Λιθουανία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και βεβαίως η έως και χθες μηδενική πτητική τουρκική δραστηριότητα που σημειώνεται στο Αιγαίο.

***
Ο πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων για την Ροδόπη

Λίγα 24ωρα πριν από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και ο πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την Ροδόπη, καλά κρατεί. Ο πόλεμος δηλώσεων εντάθηκε μετά την αποκάλυψη του προέδρου της Ν.Δ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι είχε ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων προσώπων. Η υπόθεση έφθασε έως τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό με την συνάντηση Τσίπρα και Σαρμά. Την ίδια ώρα για εμπαιγμό σε βάρος των θεσμών κατηγόρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Για διχαστική τοξικότητα απάντησε η Κουμουνδούρου.

EUROKINISSI

Ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί εγκαίρως και αρμοδίως και επέλεξε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις ακόμα και στελεχών του δικού του κόμματος. «Διαψεύδει ο κ Τσίπρας ότι είχε λάβει υλικό με μηνύματα για εμπλοκή του τουρκικού προξενείου;» είπε ο κ. Σκέρτσος και ακολούθως διερωτήθηκε για ακόμη μία φορά γιατί οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη δεν παίρνουν σαφή θέση και να δηλώσουν ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα.

***
Ντιμπέιτ και μπάσκετ

Αφού έγινε λόγος για ντιμπέιτ, σας πληροφορώ ότι την Πέμπτη, την ώρα που θα μεταδίδεται από τα κανάλια των ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών θα διεξάγεται (εκτός απροόπτου) ο τέταρτος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ. Θα μεταδίδεται μάλιστα και την ΕΤ3! Αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός θα γίνει και πέμπτος αγώνας στο Ειρήνης και Φιλίας την άλλη Κυριακή, αν κερδίσει ο Ολυμπιακός θα κερδίσει το πρωτάθλημα.

***
Ο Τσίπρας, οι πανελλήνιες εξετάσεις και το…Tik Tok

Το θέμα των Πανελληνίων εξετάσεων στις Αρχές οικονομικής θεωρίας, έγινε θέμα πολιτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει στο Tik Tok,
με… αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άκη Σκέρτσο: «Έμαθα ότι στις Πανελλαδικές στο Μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έπεσε ερώτηση για το αν οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν άνισα τα χαμηλά εισοδήματα. Ελπίζω παιδιά να μην αντιγράψατε Σκέρτσο και Μητσοτάκη και να γράψατε αυτό που λέει η απλή λογική κι αυτό που λέει και το βιβλίο σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία», λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

***
Στο Αννόβερο ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι των Τεμπών

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Αννόβερο πρόκειται να μεταφερθεί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας (C-27J), ο Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι του επιβατικού τρένου που συγκρούστηκε με το εμπορικό στα Τέμπη. Τις τελευταίες λεπτομέρειες της μετάβασής του διευθετεί (με εντολή Μητσοτάκη) ο Γιώργος Σταμάτης υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, στο Επικρατείας. Ο 21χρονος φοιτητής, μετά από 105 μέρες νοσηλείας στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λάρισας, θα μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στο Ανόβερο, που εξειδικεύεται στις εγκεφαλικές κακώσεις. Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία της υγείας του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο 21χρονος έδειξε σημάδια βελτίωσης, χωρίς όμως να έχει επαφή με το περιβάλλον.

***
Τι γύρευε ο Ισραηλινός αρχηγός του Ναυτικού στην Αθήνα

Ο Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων του Ισραήλ Αντιναύαρχος David Saar Salama, βρέθηκε στο Πεντάγωνο και συγκεκριμένα στο ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Χώρα μας, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση. Στη συνάντηση που είχε με τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας και στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού για την ευρύτερη περιοχή. Έγινε, έμαθα και αναφορά στην στενή Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ η οποία εμβαθύνεται συνεχώς με δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης και οι οποίες ενισχύονται τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για το 2023. Καθώς και αναφορά στην επιτυχία της ναυτικής άσκησης «NOBLE DINA 2023» που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επεσήμανε την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με την υπογραφή του Κοινού Σχεδίου Δράσης, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των Ναυτικών Δυνάμεων σε διμερές πλαίσιο.