Bετεράνος ηθοποιός της μεγάλης και της μικρής οθόνης που έγινε γνωστός για την πρωταγωνιστική του ερμηνεία στο κινηματογραφικό μιούζικαλ «Hair» (1979) του Μίλος Φόρμαν και πρωταγωνίστησε στη σειρά «Everwood», ο Treat Williams άφησε την τελευταία πνοή του το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουνίου μετά από δυστύχημα με μοτοσικλέτα κοντά στο Ντόρσετ, του Βερμόντ.

Ο Γουίλιαμς ήταν 71 ετών.

Γεννημένος στο Ρόουειτον του Κονέκτικατ την 1η Δεκεμβρίου 1951, ο Γουίλιαμς άρχισε να δεσμεύεται για πρώτη φορά σοβαρά με την τέχνη της υποκριτικής κατά τη διάρκεια των ημερών του στο Franklin and Marshall College της Πολιτείας Πενσυλβάνια. Δουλεύοντας τα καλοκαίρια στο Fulton Repertory Theatre του Λάνκαστερ, στην καρδιά της χώρας των Άμις, ο Treat Williams έπαιξε σε κλασικά καθώς και σύγχρονα δράματα και μιούζικαλ.

Το 1976 η ταινία του Τζον Στέρτζες «Ο αετός πάτησε στη γη» ήταν μια από τις πρώτες επιτυχίες του Γουίλιαμς (σε β’ ρόλο). Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, για τον ρόλο του στο ανατρεπτικό μιούζικαλ «Hair», ο ηθοποιός θα κέρδιζε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Ο καλύτερος ρόλος του Τ. Γουίλιαμς ήταν ίσως στην ταινία «Τον λέγαν πρίγκιπα της πόλης» το 1981, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λουμέτ. Στην ταινία, ο Γουίλιαμς υποδύεται έναν διεφθαρμένο αστυνομικό της Νέας Υόρκης ο οποίος, εν τέλει αποφασίζει να μαρτυρήσει κατά της διαφθοράς στο Αστυνομικό Σώμα.

2 Ο Γουίλιαμς και ο Τζέρι Ορμπαχ σε σκηνή από το αστυνομικό δράμα «Τον λέγαν πρίγκιπα της πόλης»

Αν και πρωταγωνιστής και στις δύο παραπάνω ταινίες, ο Γουίλιαμς δεν κατάφερε ποτέ να γίνει το μεγάλο όνομα που προοριζόταν να γίνει. Πολλοί πρωταγωνιστικοί ρόλοι του ήταν σε ταινίες ρουτίνας ,ή ταινίες που δεν έκαναν αίσθηση.

Ανάμεσά τους οι «Το μούτρο και ο μπάτσος» με τον Ρόμπερτ Ντιβάλ, «Σημείο εξόντωσης» με τον Κρις Κριστόφερσον, «Κρουαζιέρα χωρίς επιστροφή» με την Φάμκε Γιάνσεν, «Εντολή εν λευκώ» με τον Νίκ Νόλτε και «Η βαθιά άκρη του ωκεανού» με την Μισέλ Πφάιφερ.

Ωστόσο, ο Γουίλιαμς υπήρξε ένας ηθοποιός πολύ χρήσιμος σε δευτεραγωνιστικούς ρόλους και σε ταινίες που έκαναν αίσθηση, όπως το «1941» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το «Κάποτε στην Αμερική» του Σέρτζιο Λεόνε, ο «Τρομοκράτης» του Αλαν Πάκουλα, το «Παίζοντας στα τυφλά» το Γούντι Αλεν, και «Οι ωραίοι πεθαίνουν στο Ντένβερ» του Γκάρι Φλέντερ.

Ο Γουίλιαμς σε σκηνή από την ταινία «Εντολή εν λευκώ»

Οι ρόλου του Γουίλιαμς στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ξεπερνούν τους 130 ενώ προσφάτως είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματά του στην σειρά «Nightbirds» που δεν έχει αρχίσει ακόμα να μεταδίδεται.

Ο θάνατος του Ουίλιαμς επιβεβαιώθηκε με δήλωση της οικογένειάς του. Αμέσως μετά το ατύχημα ο Γουίλιαμς μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Albany στο Ολμπανι της Nέας Yόρκης όπου και ξεψύχησε.

«Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος μας Τριτ Γουίλιαμς πέθανε απόψε στο Ντόρσετ του Βερμόντ, μετά από ένα θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλέτα», αναφέρεται στη δήλωση. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είμαστε συγκλονισμένοι και πολύ στεναχωρημένοι αυτή τη στιγμή. Ο Τριτ ήταν γεμάτος αγάπη για την οικογένειά του, για τη ζωή του και για την τέχνη του, και αυτή την εποχή βρισκόταν πραγματικά στην κορυφή σε όλα».

Hair