Πραγματική μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση και εμπόδιο σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική υπόσχεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θέτει ως στόχο για το κόμμα του τη διατήρηση των εδρών που προέκυψαν στις 21 Μαΐου, με αύξηση του ποσοστού, όπως και την τρίτη θέση στην Αττική.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ προεξοφλεί πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αντιλαϊκή, ασκεί την πολεμική του σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ κάνει κάλεσμα για την κάλπη της 25ης Ιουνίου για στήριξη στο ΚΚΕ ακόμη και σε λαϊκό κόσμο που ψήφισε στις 21 Μαΐου τη ΝΔ, «υποκύπτοντας στη λογική του «μικρότερου κακού»».

Συμπληρώνει δε πως απαιτείται να απεγκλωβιστεί ο κόσμος από όλες αυτές τις δυνάμεις «που ασελγούν συστηματικά πάνω στην έννοια της προόδου και καταλήγουν τελικά να αποτελούν τους καλύτερους χορηγούς της «Δεξιάς»».

Παρακολουθούμε μια αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για το μείγμα φορολογίας που ο καθείς ξορκίζει. Διαβάζω στις δικές σας θέσεις από την άλλη πως θέλετε να φορολογήσετε τους μεγάλους ομίλους. Αυτό δεν θα αποτρέψει τις επενδύσεις;

Είναι προκλητική αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κόμματα που έχουν κυβερνήσει για χρόνια και έχουν «γδάρει» κυριολεκτικά τον λαό μας με τους φόρους, ενώ όλοι τους έχουν διαφυλάξει σαν «κόρη οφθαλμού» τη νόμιμη φοροασυλία που απολαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εμείς λέμε ότι για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσουν οι «λίγοι», όπως είναι, για παράδειγμα οι 150 εισηγμένες στο χρηματιστήριο που το 2022 είχαν αύξηση 303% στα κέρδη τους. Αν δεν «μπει χέρι» εκεί, θα συνεχίσουμε να έχουμε, για παράδειγμα, αδικοχαμένους συνανθρώπους μας επειδή δεν υπήρχε προσωπικό για να έρθει έγκαιρα το ασθενοφόρο να τους βοηθήσει. Και αν μου λέτε ότι αυτό θα κάνει τους «πατριώτες» επενδυτές να φύγουν από τη χώρα, εμείς τους λέμε «ώρα καλή». Ετσι κι αλλιώς τις επιχειρήσεις δεν τις «δουλεύουν» αυτοί, αλλά οι εργαζόμενοι και οι επιστήμονες της χώρας μας, που μπορούν να συνεχίσουν πολύ καλύτερα να το κάνουν, έχοντας πάρει όλον τον πλούτο και τα μέσα με τα οποία παράγεται στα δικά τους χέρια, στο πλαίσιο της εξουσίας – διακυβέρνησης που προτείνει το ΚΚΕ.

Σας χρεώνει ο κ. Τσίπρας πως και με ευθύνη σας χάθηκε η ευκαιρία της απλής αναλογικής. Αφού κι εσείς συμφωνείτε με ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, είναι καλύτερα τώρα οι κάλπες που θα έχουν το ενισχυμένο πλειοψηφικό;

Η απλή αναλογική ήταν και είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα μέσα στο σημερινό πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας, γιατί μόνο έτσι αποτυπώνεται η λαϊκή ψήφος στις έδρες της Βουλής. Από εκεί και πέρα, κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται ανάμεσα σε κόμματα που έχουν κοινά ή παρεμφερή προγράμματα και τέτοια κόμματα σήμερα είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ. Ισως και άλλοι, σίγουρα, όμως, όχι το ΚΚΕ, το πρόγραμμα του οποίου κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Εξάλλου, σε πολλές χώρες, π.χ. στην Ιταλία, έχουν προκύψει αντιλαϊκές και αντιδραστικές κυβερνήσεις με ακόμα πιο αναλογικά συστήματα. Οπως αποδεικνύεται, ο κ. Τσίπρας, το αναλογικότερο σύστημα που έφερε – και το οποίο δεν ήταν καθαρή απλή αναλογική – δεν το έφερε από αίσθημα δικαιοσύνης, αλλά για να εκβιάσει άλλες πολιτικές δυνάμεις να του δώσουν στήριξη στην «προοδευτική» κυβέρνηση – «μούφα» που ήθελε να φτιάξει. Καμιά φορά, βέβαια, οι εκβιασμοί γυρίζουν «μπούμερανγκ»… Ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει στις 25 Ιούνη είναι ακόμα πιο άδικος, αφού επαναφέρει το απαράδεκτο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και γι’ αυτό τον καταψηφίσαμε.

Ποιο είναι για εσάς το δίλημμα της 25ης Ιουνίου;

Από τις εκλογές αυτές θα προκύψει μια νέα αντιλαϊκή και – όπως όλα δείχνουν – αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν ένας εργαζόμενος, ένας λαϊκός άνθρωπος, θα επιλέξει να δώσει συναίνεση σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, είτε ψηφίζοντας απευθείας τη ΝΔ, είτε ψηφίζοντας τα κόμματα που θα συνεχίσουν να της «βάζουν πλάτη», ή αν θα επιλέξει να βάλει εμπόδια, θα κοιτάξει πώς θα μπορέσει να έχει περισσότερες κατακτήσεις και να ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Θέτετε πήχη για το αποτέλεσμα;

Θέλουμε να διατηρήσουμε τις 26 βουλευτικές έδρες που μας έδωσε ο λαός στις 21 Μάη, 11 περισσότερες από αυτές που είχαμε πριν, και αν γίνεται να τις αυξήσουμε. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι το ποσοστό μας πρέπει να ανέβει ακόμα περισσότερο γιατί – όπως είπαμε – έχουμε έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο που μόνο έτσι μπορεί να «αχρηστευτεί». Επίσης θέλουμε να διατηρήσουμε την τρίτη θέση στην Αττική, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα διψήφια ποσοστά σε εργατικές – λαϊκές γειτονιές, σε περιοχές όπου αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σημαντικοί αγώνες.

Τι διαφορά θα έχει η δική σας αντιπολίτευση από των άλλων κομμάτων;

Θα είναι 100% πραγματική, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το 50% και το 70% αντίστοιχα των νομοσχεδίων της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν, θα αποτελούν μια βολική και συναινετική αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ, αντίθετα, ό,τι υπόσχεται το πράττει. Εμείς δεν περιμένουμε τις εκλογές για να ασκήσουμε την αντιπολίτευση που υποσχόμαστε. Το κάνουμε από τώρα, κάθε μέρα, αποτρέποντας πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και εξώσεις ανθρώπων από τα σπίτια τους, συμβάλλοντας στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ είναι κάθε μέρα εκεί έξω, με τον κόσμο που αγωνίζεται και το ίδιο θα κάνουν και ως εκλεγμένοι βουλευτές. Οσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο για τον λαό.

Υπάρχει μια συζήτηση για τα χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης. Θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη και γιατί;

Θα είναι χειρότερη, όπως χειρότερη είναι κάθε επόμενη κυβέρνηση που έρχεται, γιατί χειρότερο και πιο επιθετικό γίνεται το σύστημα που αυτές οι κυβερνήσεις υπηρετούν. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν «κρύβει λόγια», όταν μόλις προχθές μίλησε για τα ανελαστικά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης παραδεχόμενος ότι αποτελεί μνημόνιο, τα κονδύλια του οποίου προορίζονται για μεγάλες επιχειρήσεις κι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Ή όταν μιλάει για τα «ματωμένα πλεονάσματα» που επιστρέφουν. Εδώ προσθέστε και τις δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ που, πέρα από τους μεγάλους κινδύνους, κοστίζουν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς, αλλά και τον οδικό χάρτη για τις απαράδεκτες «διευθετήσεις» στις ελληνοτουρκικές διαφορές υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα και έχετε ένα βασικό περίγραμμα του δρόμου που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Ερντογάν επανεξελέγη στη γείτονα. Μήπως είναι αναγκαίο και εδώ να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση ενόψει κρίσεων;

Ας μας πούνε τα κόμματα που «πίνουν νερό» στο όνομα του ΝΑΤΟ, πώς γίνεται να μιλάμε σήμερα για «κρίσεις» και κινδύνους που προέρχονται από μια χώρα «σύμμαχο»; Τι είδους «συμμαχία» είναι αυτή, που ο «σύμμαχος» μάς απειλεί με πόλεμο στην περίπτωση που εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Μήπως δεν ήταν «ισχυρές» οι μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις που από το 1952 έχουν εντάξει την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για να έχουμε σήμερα μια τέτοια κατάσταση, όπου η «σύμμαχος» αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ακόμη και την κυριαρχία ελληνικών νησιών; Το ΝΑΤΟ δεν είναι που δεν αναγνωρίζει τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο, πριμοδοτώντας τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης; Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε, λοιπόν, να έχουμε σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, που και στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κινούνται σε επικίνδυνες «ατραπούς» για να ικανοποιήσουν και πάλι τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και των ξένων συμμάχων της.

Πώς σχολιάζετε τις κινούμενες πλάκες στην Κεντροαριστερά; Θα στοχεύσετε στο εν λόγω εκλογικό κοινό;

Τίποτα ουσιαστικό δεν έχουν να περιμένουν οι προοδευτικοί άνθρωποι της χώρας μας από τέτοιες μετακινήσεις και διεργασίες, όπως τίποτα καλό δεν βγήκε από την αντίστροφη μετακίνηση που είχαμε το 2012. Χρειάζεται να απεγκλωβιστούν από όλες αυτές τις δυνάμεις που ασελγούν συστηματικά πάνω στην έννοια της προόδου και καταλήγουν τελικά να αποτελούν τους καλύτερους χορηγούς της «Δεξιάς». Εμείς, έτσι κι αλλιώς, απευθυνόμαστε στον κόσμο με κοινωνικά και ταξικά κριτήρια και όχι βάζοντάς τους «ταμπέλες». Απευθυνόμαστε, δηλαδή, στους εργαζομένους, τους ανέργους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολουμένους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, ό,τι και να ψήφισαν στις 21 Μάη και τους καλούμε να στηρίξουν το ΚΚΕ γιατί οι θέσεις και η δράση του ταιριάζουν με τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό το κάλεσμα το απευθύνουμε και σε λαϊκό κόσμο που ψήφισε στις 21 Μάη τη ΝΔ, υποκύπτοντας στη λογική του «μικρότερου κακού».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»