Με ψηφιακές και ζωντανές παρουσιάσεις της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και των επενδυτικών κινήτρων για την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα προβάλλεται φέτος ο ελληνικός κινηματογράφος στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαγκάης, που ξεκίνησε την Παρασκευή 9 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου.

Κατόπιν πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κίνα και με την στήριξη του Γενικού Προξενείου Σαγκάης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ προβάλλονται στο κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός με ψηφιακά περίπτερα στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής έκθεσης του φεστιβάλ.

«Με το άνοιγμα της Κίνας μετά την πανδημία, σαφώς φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες για την εκτέλεση παραγωγών στο εξωτερικό και σε σύμπραξη με ξένες εταιρείες, ενδεχομένως και ελληνικές. Οι άνθρωποι του κινεζικού κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα σημαντικά κίνητρα για την κινηματογράφηση διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα. Ήδη έχει γυριστεί στη χώρα μας μεγάλος αριθμός διεθνών παραγωγών, μεταξύ αυτών και του Hollywood. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούμε ότι η παρουσία μας στο φεστιβάλ έχει θετικό πρόσημο», δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κίνα, Δρ. Ευγένιος Καλπύρης.

Το ΕΚΟΜΕ θα προσφέρει στους επισκέπτες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική προσέλκυσης διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών (cash rebate 40%, tax relief 30%, Εθνικό Δίκτυο Film Offices), το νομικό πλαίσιο καθώς και μία σύντομη παρουσίαση των παραγωγών που έχουν υλοποιηθεί από το 2018 έως σήμερα.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα παρέχει χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες για σύγχρονες ελληνικές παραγωγές όπως «Πίσω από τις θημωνιές» (Behind the Haystacks), «Με αξιοπρέπεια» (Dignity), «Άκουσέ με» (Listen) και Black Stone. Μέσω διασύνδεσης με την ιστοσελίδα της www.filmcommission.gr, η Διεύθυνση Προσέλκυσης Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών του ΕΚΚ, Hellenic Film Commission, θα παρέχει τον οδηγό για την υλοποίηση οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων στην Ελλάδα, τα χρηματοδοτικά προγράμματα συμπαραγωγής του ΕΚΚ που συμπεριλαμβάνουν και τις Κινεζοελληνικές συμπαραγωγές.

Στις 10 Ιουνίου, σε ειδική εκδήλωση που έχουν προγραμματίσει οι αρχές του φεστιβάλ, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Σαγκάης θα παρουσιάσει ζωντανά σε παραγωγούς, σκηνοθέτες και κοινό τα ελληνικά κίνητρα προσέλκυσης διεθνών παραγωγών.