Ο Καναδάς βιώνει μία από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές για τα δεδομένα της εποχής, με τις φλόγες να καταστρέφουν μεγάλο μέρος της χώρας και να δημιουργούν επικίνδυνα σύννεφα καπνού σε ολόκληρη την ήπειρο και πέρα από αυτήν.

Αφού κάλυψε τη Νέα Υόρκη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, την Πέμπτη έφτασε στην Ουάσιγκτον η ανθυγιεινή ομίχλη, δημιουργώντας απόκοσμα τοπία και ωθώντας πολλούς κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 8 Ιουνίου 2023 REUTERS/Leah Millis

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 8 Ιουνίου 2023 REUTERS/Leah Millis

Τι ξεκίνησε τις πυρκαγιές στον Καναδά;

Αρχικά, ο Καναδάς σημείωσε χαμηλή χιονόπτωση αυτό το χειμώνα, ακολουθούμενη από μια εξαιρετικά ξηρή άνοιξη.

Στο μεταξύ, ένας καύσωνας στα τέλη Μαΐου ώθησε τις θερμοκρασίες στους 33 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, περίπου 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Έτσι, ενώ οι πυρκαγιές πιστεύεται ότι προκλήθηκαν είτε από κεραυνό, στην περίπτωση του Κεμπέκ, είτε από ανθρώπινη δραστηριότητα, το κλίμα ευνόησε την εξάπλωσή τους.

Είναι υπό έλεγχο;

Όχι ακόμη.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, υπήρχαν 427 ενεργές πυρκαγιές, σύμφωνα με το Καναδικό Διαυπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών, από τις οποίες οι 232 ήταν εκτός ελέγχου. Συγκεκριμένα, οι πυρκαγιές έχουν εξαπλωθεί σε περίπου 10,6 εκατομμύρια στρέμματα, περίπου 15 φορές τον ετήσιο μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

Πώς επηρεάζουν οι πυρκαγιές την ποιότητα του αέρα;

Την Πέμπτη, οι αρχές στην Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση για την ποιότητα του αέρα «Code Purple», προειδοποιώντας για «πολύ ανθυγιεινές συνθήκες αέρα για ολόκληρο το κοινό, όχι μόνο για όσους πάσχουν από αναπνευστικές ασθένειες», ενώ και η Νέα Υόρκη είχε και πάλι κάκιστη ποιότητα αέρα το πρωί της Πέμπτης, με δείκτη ποιότητας ανθυγιεινού αέρα 185, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της IQAir.

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 8 Ιουνίου 2023 REUTERS/Leah Millis

Νιού Τζέρσι., ΗΠΑ, 8 Ιουνίου 2023. REUTERS/Mike Segar

Σημειώνεται πως όταν ο δείκτης ποιότητας ξεπερνάει το 100, οι συνθήκες ταξινομούνται ως «ανθυγιεινές» , ενώ όταν ξεπερνάει το 300 κρίνονται«επικίνδυνες».

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, τα πυκνά σύννεφα καπνού και στάχτης θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις ΗΠΑ και τον Καναδά για τις επόμενες μέρες.

Γιατί ο καπνός φτάνει τόσο μακριά;

Οι ισχυροί άνεμοι ψηλά στην ατμόσφαιρα μπορούν να μεταφέρουν καπνό σε μεγάλες αποστάσεις και είναι σύνηθες οι μεγάλες πυρκαγιές να δημιουργούν ανθυγιεινές συνθήκες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα δάση που καίγονται.

Στον Καναδά, ο αέρας κυκλοφορεί αριστερόστροφα γύρω από ένα σύστημα χαμηλής πίεσης. Αυτό στέλνει αέρα νότια πάνω από τις πυρκαγιές στο Κεμπέκ. Εκεί ο αέρας μαζεύει καπνό και στη συνέχεια στρέφεται ανατολικά πάνω από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, μεταφέροντας καπνό στην ανατολική ακτή.

Ωστόσο, ο καπνός έχει πλέον εντοπιστεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Νορβηγία, δήλωσε την Παρασκευή το Ινστιτούτο Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας NILU της σκανδιναβικής χώρας.

Συγκεκριμένα, «πολύ αδύναμες» συγκεντρώσεις σωματιδίων καπνού έχουν εντοπιστεί από τη Δευτέρα, ιδιαίτερα στο Παρατηρητήριο Birkenes στη νότια Νορβηγία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο ερευνητής Νικόλαος Ευαγγελίου.

Τι ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή;

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε μία μόνο περίοδο πυρκαγιών. Βέβαια, οι εκτεταμένες ανοιξιάτικες πυρκαγιές σε ολόκληρο τον Καναδά είναι ασυνήθιστες και η έρευνα δείχνει ότι οι εποχές των πυρκαγιών στη Βόρεια Αμερική γίνονται μεγαλύτερες.

Ένας πλανήτης που θερμαίνεται θα παράγει θερμότερους και μεγαλύτερους καύσωνες, προκαλώντας μεγαλύτερες πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Τζόελ Θόρντον, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 8 Ιουνίου 2023. REUTERS/Amr Alfiky