Μετά από αρκετά χρόνια όπου ο δημόσιος διάλογος στη χώρα εξαντλούνταν στις ύβρεις και τις χυδαιότητες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο τοξικός δικομματισμός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά στο επίκεντρο της επικαιρότητας αναδείχθηκαν οι προγραμματικές προτάσεις των κομμάτων για πολιτικά ζητήματα, όπως η φορολογική πολιτική.

Τι προέκυψε και άλλαξε η ατζέντα της συζήτησης;

Είναι προφανές ότι η άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ αλλά και η προοπτική ανάδειξης του ως τον βασικό πόλο των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, δημιούργησε νέα δεδομένα. Το ύφος της αντιπολίτευσης που έχει εισάγει το ΠΑΣΟΚ στην δημόσιο διάλογο και η ανάδειξη προγραμματικών θέσεων αντί της τοξικότητας έχει «ξεβολέψει» τη ΝΔ που είχε συνηθίσει να υποδέχεται τα επικοινωνιακά «δώρα» που της έδινε απλόχερα η αντιπολίτευση που της ασκούσε ο χρυσός της χορηγός, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αν η ΝΔ και τα επικοινωνιακά της φερέφωνα προσπάθησαν να κάνουν το άσπρο-μαύρο με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ μεταφράζοντας τον φόρο στα μερίσματα πάνω από 100.000 ευρώ ως «φοροεπιδρομή» στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (!!), εντούτοις ήταν μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν βασικές πολιτικές και ιδεολογικές μεταξύ προόδου και συντήρησης, μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και νεοφιλελευθερισμού.

Η φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, ειδικά σε μια εποχή όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αισθάνονται ότι βρίσκονται εκτός των τειχών της κοινωνίας, που νιώθουν ότι ισορροπούν σε ένα σχοινί δίχως δίχτυ ασφαλείας, ότι η ζωή τους απειλείται σε έναν κόσμο χαοτικών ανισοτήτων.

Και η βασική της αρχή είναι ξεκάθαρη, συγκεκριμένη και ταυτίζεται με το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας: «Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Με δυο λόγια, οι λίγοι έχοντες να δίνουν τα περισσότερα και οι πολλοί μη προνομιούχοι τα λιγότερα.

Τι συνέβη όμως τα τελευταία χρόνια στη χώρα με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εστιάσει στην υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με αποτέλεσμα τη διάλυση της μεσαίας τάξης. Από την άλλη, η ΝΔ έχει εστιάσει στην υπερφορολόγηση των φτωχών νοικοκυριών, έτσι ώστε να απομυζήσει πόρους από εκει μέσω ΦΠΑ και έμμεσων φόρων και να φτιάξει τα διάφορα εκλογικά επιδόματα.

Για το ΠΑΣΟΚ προτεραιότητα είναι αφενός η προάσπιση και η προοπτική των χαμηλότερων και των μεσαίων στρωμάτων και αφετέρου η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Για μας, η οικονομική ανάπτυξη, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και η παραγωγικότητα δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά το μέσο και το όχημα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, της μείωσης των ανισοτήτων, την προστασία των αδυνάμων και την αναγέννηση της ελπίδας για τις νέες γενιές.

Μόνο έτσι η ελληνική οικονομία θα μπει σε ένα δρόμο ισχυρής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας όσο γίνεται περισσότερους και δίνοντας απασχόληση και προοπτικές πολύ καλύτερων μισθών. Μόνο έτσι οι νεότερες γενιές θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον, να κάνουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους πραγματικότητα.

Η Βάσια Αναστασίου είναι νομικός με σπουδές και στην επικοινωνία και υποψήφια με το ΠαΣοΚ στην Ανατολική Αττική