Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων δικαιούχων για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ) σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί.

Το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται περαιτέρω ο εσωτερικός τουρισμός και προστίθεται μία ακόμη κατηγορία δικαιούχων στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής της ΔΥΠΑ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022 (παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010).

Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία έως έξι διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος που θα οριστεί για όλες τις περιοχές της Ελλάδα

Δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 ορίζονται συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 3863/2010. Δικαιούχοι του προγράμματος επίσης είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022.

Ως ωφελούμενοι του προγράμματος ορίζονται:

  • Τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2023.
  • Τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα.
  • Τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας.
  • Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών.
  • Οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελούμενων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας, αποδεικνυόμενη από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, εκδοθείσα βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.

Κριτήρια

Τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο έχουν ως εξής:

α) Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια

β) Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια

γ) Αριθμός ανήλικων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο

δ) Το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος έχει κλίμακες μοριοδότησης:

  • έως 10.000 ευρώ: 30 μόρια,
  • από 10.001 έως 20.000 ευρώ: 20 μόρια,
  • από 20.001 έως 30.000 ευρώ: 10 μόρια.

Για το κριτήριο του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος φορολογικού έτους. Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες, θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους βάσει της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

Ποιοι αποκλείονται από τη διαδικασία

Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρ. 3 της παρούσας.

Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού που τους υπεβλήθη κύρωση μη συμμετοχής στο πρόγραμμα περιόδου 2023- 2024 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 4 και στην παρ. 1 του άρθρ. 15 της υπ’ αρ. 62412/04.07.2022 (Β΄ 3492) κοινής υπουργικής απόφασης.