Σκληρό πόκερ ανάμεσα σε ΗΠΑ και στην Τουρκία για την παραχώρηση των νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των παλαιών που διαθέτει η γειτονική χώρα. Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία κυκλοφορούν τα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να ζητούν από την Τουρκία την παραχώρηση κάποιων εκ των παλαιών τουρκικών F-16 στην Ουκρανία, για να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη συμφωνία.

Όπως ανέφερε σε ανάλυσή του ο Τσετινέρ Τσετίν, συντονιστής για Πολιτικές Ασφαλείας:

«Η Αμερική μπορεί να προσπαθήσει να μας καθυστερήσει λίγο περισσότερο, αλλά νομίζω ότι και κάποια σημεία στις αμερικανικές συζητήσεις παρασκηνίων, ειδικά στο Πεντάγωνο, δεν γίνονται αποδεκτά αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορεί να συναντήσουμε μια τέτοια προσφορά: «Η Τουρκία να δώσει τα παλιά της F16 στην Ουκρανία, εμείς [σσ. οι ΗΠΑ] να δώσουμε νέα F16 στην Τουρκία».

Η Τουρκία δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα, διότι η Πολωνία έδωσε τα παλιά ρωσικά αεροσκάφη της στην Ουκρανία, δηλαδή αν θυμάστε, όταν ξεκίνησε ο πρώτος πόλεμος, κανείς δεν ήθελε να δώσει αεροσκάφη στην Ουκρανία. Τώρα η Ουκρανία ψάχνει για F-16. Κι ορισμένα από τα F16 στην Τουρκία είναι παλιά. Αυτά είναι τα αεροσκάφη που βρίσκονται στην ατζέντα για εκσυγχρονισμό, αναφέρει.

Και συνεχίζει: Αν υπάρξει ανταπόκριση, από τις ΗΠΑ, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις χώρες του ΝΑΤΟ, μπορεί να έρθει κάτι τέτοιο γιατί και το Πεντάγωνο προσπαθεί να το θερμάνει. Αυτό θα δυσκολέψει τη θέση μας στην ισορροπία μεταξύ Ρωσία και Ουκρανίας. Η Τουρκία δεν θα πέσει στην παγίδα, δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το παιχνίδι, αλλά είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το σημείο».

«Επικίνδυνο αυτό που κάνει η Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή, οι τούρκοι αναλυτές συνεχίζουν να σχολιάζουν την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη θέτοντας ερωτήματα όπως: «Μήπως αν επιτεθούμε με χερσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, θα βρούμε μπροστά μας τις ΗΠΑ;».

Ο Aμπντουλάχ Αγάρ, στρατιωτικός αναλυτής και καθηγητής του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, ανέφερε σε ανάλυσή του σε τηλεοπτική εκπομπή:

«Είναι ξεκάθαρη η εικόνα που έχουμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα με την στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, με τη βάση της Σούδας, με την στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο με την παρουσία της στα νησιά του Αιγαίου και την στρατιωτικοποίηση τους, προσπαθεί να κερδίσει θέση στο μέτωπο υπέρ των δικών της συμφερόντων και με πονηρό τρόπο εκμεταλλεύεται την ένταση που έχει η Τουρκία με την Δύση. Αυτό είναι επικίνδυνο. Το ερώτημα που θέλω είναι τι θα γίνει αν σε αυτά τα σημεία όπως και στην Κύπρο αν εγκατασταθούν τα πυραυλικά τακτικά συστήματα HΙMARS και δεχθούμε επίθεση. Αν επιχειρήσουμε να τα πλήξουμε αυτά θα έχουμε πλήξει και τις ΗΠΑ; Και άλλο ένα ερώτημα είναι αν οι Έλληνες επιχειρήσουν να μας επιτεθούν από τα νησιά ή από το Αιγαίο, και εμείς όταν θα επιχειρήσουμε μια χερσαία επίθεση απέναντι μας θα βρούμε τους Αμερικανούς;».