Καλεσμένος του Γιώργου Λιάγκα στην εκπομπή «Το Πρωινό» στον ΑΝΤ1 βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο παρουσιαστής καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που μόλις επέστρεψε από τα Χανιά, λέγοντας του ότι καμιά από τις συνεντεύξεις που του έχει παραχωρήσει δεν έχουν γίνει ενώ ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός. «Ευχαριστώ που το διευκρινίζεις. Δεν είμαι Πρωθυπουργός, είμαι αρχηγός της ΝΔ, τέως πρωθυπουργός, αν θέλουν οι πολίτες να ξαναγίνω, θα πρέπει να με ξαναψηφίσουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης δημιουργεί προσδοκίες και μια βαριά αίσθησης ευθύνης, Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και στις επόμενες εκλογές. Είναι κι ένα βάρος επιπλέον στους ώμους μου, όταν σε ψηφίζουν περισσότεροι από ότι στις προηγούμενες εκλογές» είπε.

Ερωτηθείς για το πώς πανηγύρισε την μεγάλη νίκη της ΝΔ είπε ότι σκέφτηκε την επόμενη μάχη. «Κράτησα για μένα και την οικογένεια μου την ικανοποίηση για την μεγάλη νίκη, αλλά αμέσως σκέφθηκα την επόμενη μάχη. Δεν είναι αγώνας ρεβάνς για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους, δεν είναι δεύτερος αγώνας, δεν μετράει το σκορ του πρώτου αγώνα. Οι κάλπες είναι άδειες. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να χαλαρώσει ούτε να καβαλήσει το καλάμι».

«Είχα και επιτυχίες είχα και αποτυχίες, το απρόοπτο πάντα καραδοκεί. Πιστεύω ότι σε αυτές τις εκλογές είμαστε οι μόνοι που μιλάμε για το μέλλον αντί να αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες. Όταν βάζεις τον πήχη ψηλά, πρέπει να πηδήξεις πιο ψηλά για να τον ξεπεράσεις» είπε.

«Αποφεύγω πάντα να κάνω προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματα. Εγώ πίστευα μέσα μου ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Σε ανύποπτο χρόνο είχα πει σε φίλους μου ότι πραγματική επιτυχία θα ήταν να δει ο κόσμος ότι κάναμε έργο και να μας ψηφίσουν περισσότεροι στις επόμενες εκλογές. Αυτό το κάναμε. Δεν περίμενα τις 20 μονάδες της διαφοράς, αλλά και πάλι δεν ήξερα πολύ τι κάνει η αντιπολίτευση, κοίταζα τι κάνουμε εμείς. Ήξερα βέβαια ότι λόγω της απλής αναλογικής θα ήταν δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προσωπικό στοίχημα να είναι γαλάζια η Κρήτη»

Για τον στόχο στις επικείμενες εκλογές ο τέως πρωθυπουργός απάντησε: «Ο πήχης για εμένα είναι να έχω μια άνετη κυβερνητική πλειοψηφία. Εξηγώ στον ελληνικό λαό γιατί η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να κάνουμε τις αλλαγές που έχουμε υποσχεθεί».
«Είναι αρκετοί οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές και που είναι πάλι υποψήφιοι, πρόσωπα που εγώ έφερα στην ΝΔ και είναι μέρος της προσπάθειας που εγώ κάνω τα τελευταία 7 χρόνια. Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες, έχω δεσμευτεί για αυτό. Θα υπάρχει μεγάλη εναλλαγή, θα είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο το υπουργικό συμβούλιο, το τονίζω, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο κόσμος θα μας εκλέξει ξανά. Δεν νομίζω ότι πρέπει τι υπουργικό συμβούλιο να είναι αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών. Σίγουρα μετράει η σταυροδοσία, αλλά…» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Το έλεγα και στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι δεν κοιτάζω τόσο τις δημοσκοπήσεις, αλλά τον κόσμο. Ήταν πολύς κόσμος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, έβλεπα ότι δεν «περνούσε» το μαύρο μήνυμα που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για κατεστραμμένη χώρα που είναι χειρότερη από το 2019 και είδα και πολλούς που έλεγαν δεν σε ψήφισα το 2019 αλλά θα σε ψηφίσω τώρα» είπε για τα γκάλοπ και την μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε

«Μόλις γύρισα από την Κρήτη σε μια μεγάλη περιοδεία. Πολύ δυνατή εμπειρία για εμένα. Ήταν προσωπικό στοίχημα για μένα να είναι γαλάζια γη Κρήτη. Θα το διατηρήσουμε στις επόμενες εκλογές και αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς και των έργων που γίνονται στο νησί» είπε για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

«Υπάρχει πλήρης ένδεια επιχειρημάτων»

«Με διαρκείς προσωπικές επιθέσεις δεν μπορεί να κάνει κανείς πολιτική σήμερα. Με εξυπνάδες και επιθέσεις δεν μπορείς να κάνεις πολιτική. Είμαστε αντικείμενο συστηματικής στοχοποίησης εγώ και οι η οικογένεια μου επί χρόνια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,.

Στρέφοντας τα βέλη του κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είπε ότι «υπάρχει πλήρης ένδεια επιχειρημάτων, όταν στην πρώτη πίεση αποκαλύπτονται τα κρυφά προγράμματα των κομμάτων, αναφέρομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχει μια κρυφή ατζέντα για αύξηση φόρων. Υπάρχει οργανωμένη στρατηγική για να διασπείρουν ένα fake news, όπως ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό, κάτι που εμείς έχουμε επισήμως διαψεύσει. Δεν συζητάμε για αμάθεια ή για ασχετοσύνη ορισμένων υποψηφίων».

«Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πιέζονται να μας πουν που θα βρουν τα λεφτά και τότε αρχίζει και αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων. Το είδαμε με τον κ. Κατρούγκαλο, το βλέπουμε τώρα με το ΠΑΣΟΚ. Σε ένα πράγμα είναι ενωμένοι πράγματι: αγαπούν την υπεροφορολόγηση. Εμείς αντίθετα είμαστε υπέρ της μείωσης των φορών και το αποδείξαμε».

Οι πρώτες κινήσεις αν επανεκλεγεί

Για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, εφόσον επανεκλεγεί ως πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε ήδη έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια. Το πρώτο θα αφορά την επικαιροποίηση αυτού που αποκαλούμε επιτελικό κράτος για την οργάνωση των υπουργείων και της κυβέρνησης. Θα υπάρξει νέο υπουργείο για την στεγαστική πολιτική. Θα υπάρξουν αλλαγές και σε αρμοδιότητες υπουργείων. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά αλλαγές στην φορολόγηση».

«Η ακρίβεια είναι διεθνές πρόβλημα. Έκτακτα μέτρα και επιδόματα είναι σημαντική ανακούφιση, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Η λύση είναι μείωση ανεργίας, μείωση φόρων και αύξηση μισθών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει».

Για τον Κουτσούμπα, τις ρακές και τον Τσίπρα

«Ο Κουτσούμπας μου έκανε σφοδρά παράπονα, μου είπε «τι μπίρα; Μόνο ρακές πίνουμε εμείς»», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την προτίμηση του στον ΓΓ του ΚΚΕ όταν κλήθηκε να απαντήσει με ποιον πολιτικό αρχηγό θα έκανε παρέα.

Ερωτηθείς από τον Γιώργο Λιάγκα «πως την παλεύετε με τις ρακές», ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε «μα δεν πίνω, προσποιούμαι ότι πίνω. Είσαι καλά; Θα έπινα πέντε ρακές και θα έπρεπε να κάνω ομιλία μετά σε προεκλογική συγκέντρωση;».

Περιέγραψε πως «το 1989 ακολούθησα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε μια περιοδεία του και του είπα «θα πιώ ότι πίνεις». Στις 12 το μεσημέρι είχα φύγει, ήμουν αλλού. Δεν θέλω να προσβάλλω τους ανθρώπους, θα πεις ναι σε ένα κέρασμα, αλλά δεν μπορείς να πίνεις και να δουλεύεις. Το βράδυ, όταν τελειώσουμε την δουλειά, θα πιώ ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα».

Ερωτηθείς από τον Γιώργο Λιάγκα τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα αν ζητούσε την συμβουλή του για το μέλλον του και τι έπρεπε να πράξει μετά την ήττα στις 21 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Ο Τσίπρας είναι ήδη 15 χρόνια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς βιώνει και μεταβολίζει πολιτικά μια ήττα, αφορά τον ίδιο και το κόμμα του. Σε πολιτικό επίπεδο αν με ρωτάς αν πρέπει να δώσει και αυτήν την μάχη, αυτό δεν μου φαίνεται (ενν. λάθος)..». Στο ερώτημα του Γιώργου Λιάγκα αν θα πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές του Ιουνίου χαμογέλασε αμήχανα.

Σημείωσε ωστόσο ότι «για μένα δεν είναι τόσο το θέμα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά της πολιτικής. Αυτές τις εκλογές οι πολίτες είπαν ότι θέλουν ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής. Από το πρώτο δείγμα γραφής που πολιτεύονται, μου φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν πολλά».

Για την επανεκλογή Ερντογάν

Για τις τουρκικές εκλογές και τη νίκη του Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τον τούρκο πρόεδρο τον γνωρίζει.

«Ούτε χάρηκα ούτε στενοχωρήθηκα με την εκλογή Ερντογάν. Δεν θα μπορούσα να παρέμβω στα εσωτερικά άλλης χώρας. Τον Πρόεδρο Ερντογάν τον γνωρίζω, τον έχω συναντήσει πολλές φορές. Ελπίζω να αφήσει στην άκρη τις μαξιμαλιστικές πολιτικές που είδαμε τα τελευταία χρόνια και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης να στραφεί περισσότερο προς την Δύση. Δεν είμαι αφελής. Δεν αλλάζει εύκολα η εξωτερική πολιτική μιας χώρας. Δεν αλλάζει ούτε της Ελλάδας» είπε.

Για το τρολάρισμα περί «γκαντεμιάς»

«Θέλω να καταγγείλω την προσπάθεια κατατρομοκράτησης μου, με έχεις βάλει πάνω σε μια πλατφόρμα που τρέμει και νομίζω ότι θα γίνει σεισμός», είπε στον Γιώργο Λιάγκα, ο οποίος πήρε αφορμή και του ζήτησε να του πει πως αντιμετωπίζει όσα ακούγονται για εκείνον περί γκαντεμιάς.

«Γελάω πάρα πολύ και νομίζω πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί κάποιος και τέτοια θεματάκια, να τρολάρεται και λίγο, αυτό δεν βλάπτει. Πολλά από αυτά που λέγονται μπορεί εγώ να έχω την εμπειρία και να τα αντιμετωπίζω, αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο για τα παιδιά. Καλό είναι να μην αναπαράγουμε τέτοια στερεότυπα», ανέφερε χαμογελώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.