Την πρώτη επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε το απόγευμα της Δευτέρας (30/5) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις λίγα εισοσιτετράωρα μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δυο προέδρων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε το θέμα της προμήθειας των μαχητικών F-16 στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα, σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ, εξέφρασε την απόλυτη ανάγκη να τα αποκτήσει σύντομα. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τα F-16, αφού ο Ερντογάν θέτει το ζήτημα από το πρώτο τηλεφώνημα στον Μπάιντεν».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου «FOX TV» Σελτσούκ Τεπελί, τόνισε ότι «χάσαμε τα F-35 και τώρα μας θέτουν τον όρο της Σουηδίας για τα μαχητικά». «Αφού το θέμα των F-16 τέθηκε μέχρι και στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα, σημαίνει πως υπάρχει ζήτημα ανάγκης. Όπως σημαίνει πως θα καθυστερήσει το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος το οποίο παρουσιάστηκε προεκλογικά. Τέθηκε και ως ζήτημα ανταλλαγής και η Σουηδία. Σημαίνει πως χάσαμε και τα F-35 . Μιλάμε για κόπους 20 ετών και 12 δισ. δολαρίων. Πάει κι αυτό. Τότε σημαίνει πως ασκήσατε μια πάρα πολύ αποτυχημένη διπλωματία. Η κατάσταση είναι τόσο ξεκάθαρη», είπε χαρακτηριστικά ο Σελτσούκ Τεπελί.

Η απάντηση Μπάιντεν στο αίτημα Ερντογάν

Σύμφωνα με την Hürriyet, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι «η Δύση δεν είναι δίκαιη απέναντί σας».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «θέλω να μιλήσω στο Κογκρέσο για τα F-16 αλλά ζητάνε την ένταξη της Σουηδίας» ανοίγοντας το θέμα της άρσης του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.