Μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην διεξαγωγή των προαγωγικών και απολητήριων εξετάσεων με την Τράπεζα Θεμάτων, και τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, δημιουργούνται ερωτήματα για το αν μπορεί να συμβεί το ίδιο και στις Πανελλήνιες, που κάνουν αύριο Πέμπτη 1/6 πρεμιέρα για τα ΕΠΑΛ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης διαβεβαίωσαν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών δεν μπορεί να επηρεαστεί από παρόμοιες επιθέσεις.

«Η λειτουργία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη. Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα, το λέμε με μεγάλα γράμματα» τόνισε ο κ. Κόπτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».

Ο Στράτος Στρατηγάκης, σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός – ερευνητής, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε από πλευράς του γιατί δεν πρέπει οι μαθητές να αγχώνονται για τον τρόπο μετάδοσης των θεμάτων.

«Το σύστημα είναι τελείως διαφορετικό»

«Να πω κάτι για να ηρεμήσουν λίγο τα παιδιά σχετικά με το σύστημα μετάδοσης. Το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων είναι τελείως διαφορετικό από της Τράπεζας Θεμάτων, διότι εκεί είναι άλλο το ζητούμενο. Εκεί είναι 4 θέματα κάθε μέρα να φθάνουν στα εξεταστικά κέντρα. Εκεί ο φόβος είναι μην υποκλέψει κάποιος τα θέματα και αυτό το ζήτημα έχει εδώ και 25 χρόνια αντιμετωπιστεί μέσω ειδικού συστήματος που στέλνει τα θέματα. Άρα δεν πρέπει τα παιδιά να ανησυχούν ότι μπορεί να συμβεί πάλι κάτι, όπως έγινε με την τράπεζα θεμάτων. Φυσικά όλες αυτές οι ιστορίες τα αποσταθεροποιούν τα παιδιά γιατί είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» τόνισε ο κ. Στρατηγάκης.

«Το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων είναι πολύ πιο απλό από ότι οι εξετάσεις με Τράπεζα Θεμάτων. Στην τράπεζα θεμάτων έχουμε 24.165 θέματα, είναι 1.900 Λύκεια τα οποία κάνουν εξετάσεις με ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα κάθε μέρα και με μία δυνατότητα να επιλέξουν ανάλογα με το μάθημα στο οποίο εξετάζονται τα παιδιά από αυτά τα 24.165 θέματα. Στην περίπτωση των πανελλήνιων εξετάσεων τα μαθήματα είναι 12. Κάποια μέρα μάλιστα που εξετάζεται η γλώσσα και η λογοτεχνία είναι ένα μάθημα και για τις τρεις κατευθύνσεις, τους τρεις προσανατολισμούς. Δηλαδή υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός μαθημάτων. Υπάρχει μια κεντρική εξεταστική επιτροπή η οποία βγάζει τα θέματα. Τα θέματα είναι ίδια για όλους τους εξεταζόμενους ανάλογα με τον προσανατολισμό. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας» σημείωσε στην ΕΡΤ ο Κ. Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.