Νέα στοιχεία για την υπόθεση του 63χρονου παιδοκαρδιοχειρούργου και τους θανάτους παιδιών έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για ένα έγγραφο ντοκουμέντο που αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, δημοσιογράφος στο Βήμα και τα Νέα.

Πόσα παιδιά απεβίωσαν στο Παίδων

Το έγγραφο αυτό αφορά επίσημη αναφορά των υπηρεσιών Υγείας προς το υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία του  Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» την περίοδο που συνεργαζόταν με τον συγκεκριμένο γιατρό.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στα 30 παιδιά που χειρούργησε ο γιατρός, πέθαναν 4 κατά το χειρουργείο ενώ άλλα δύο παιδιά απεβίωσαν 8 και 11 μήνες μετά.

Πολύ σημαντικό σε αυτή την υπόθεση, όπως λένε οι γιατροί και επισημαίνει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, είναι η στατιστική των κλινικών και των ιατρών, προκειμένου να διαπιστώνεται αν είναι πάνω από το όριο του 3-4% που είναι και το ποσοστό θνησιμότητας για τα παιδιά με καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Το έγγραφο που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος έχει σταλεί στις 29/5 /2023 από το Γραφείο της Α’ ΥΠΕ Αττικής προς το Υπουργείο Υγείας κι αναφέρει:

«Ως προς το αντικείμενο του θέματος, αναφορικά με λειτουργία Καρδιοχειρουργικού Τμήματος ΓΝΠ ‘Η Αγία Σοφία’ και ειδικότερα για τη συμμετοχή του Καρδιοχειρουργού, στο εν λόγω νοσοκομείο, αναφέρουμε ακολούθως:

»Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2021 (συγκεκριμένα την 05.05.2021) υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντιμετώπιση από τον … και τους καρδιοχειρουργούς του κέντρου, (30) παιδιά, με σύμπλοκες καρδιοπάθειες, είτε για χειρουργική διόρθωση παλαιότερα με εμφάνιση μετεγχειρητικών προβλημάτων τα οποία απαιτούσαν εκ νέου χειρουργική επέμβαση.

»Εκ των ανωτέρω περιστατικών παρατηρήθηκαν (4) θάνατοι στη χειρουργική και άμεση χειρουργική περίοδο. Ένας ασθενής κατέληξε στο χειρουργείο λόγω κολποκοιλιακής επικοινωνίας και σοβαρής πνευμονικής υπέρτασης και τρεις ασθενείς στην καρδιοχειρουργική εντατική μονάδα.

»Ένας ασθενής απεβίωσε 8 μήνες μετά τη χειρουργική διόρθωση, αφού είχε εξέλθει του νοσοκομείου, ενώ ένας άλλος ασθενής απεβίωσε (11,5) μήνες μετά από τη χειρουργική διόρθωση, παραμένοντας νοσηλευόμενος στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου».