Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πλησιάζει με την Δευτέρα 5 Ιουνίου να είναι για αρκετούς εργαζόμενους αργία. Έτσι με σύμμαχο τις καλές θερμοκρασίες -αν και οι απογευματινές μπόρες θα επιμείνουν- δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταστρώνουν τα σχέδια τους για μια σύντομη εξόρμηση μακριά από το θόρυβο της μεγαλούπολης. Έτσι, είτε αγαπάτε τη θάλασσα, είτε το βουνό το σίγουρο είναι ότι μια από τις παρακάτω επιλογές θα καλύψει εσάς, την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Φωτ.: Wikimedia Commons

Αργολίδα για τους λάτρεις της ιστορίας

Η πατρίδα των Ατρειδών, η Αργολίδα είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς για όσους αγαπούν την ιστορία, τη μυθολογία και τις περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Τρεις οχυρωμένες μυκηναϊκές ακροπόλεις επιβάλλουν τη στιβαρή τους παρουσία στην Αργολίδα. Ο λόγος καταρχάς για τις πασίγνωστες Μυκήνες, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας. Η «πολύχρυση» πόλη του Ομήρου απέχει μόλις 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Εν συνεχεία, η σχεδόν άγνωστη ακρόπολη της Μιδέας υψώνεται καταμεσής του απέραντου αργολικού πορτοκαλεώνα, αλλά και η παραγνωρισμένη Τίρυνθα, που δεσπόζει πάνω σε έναν μικρό, βραχώδη λοφίσκο στο δρόμο για το ρομαντικό Ναύπλιο.

Μέθανα για δραστήριους εξερευνητές

Τα κατάφυτα Μέθανα είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τις εξερευνήσεις. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις πινακίδες που οδηγούν προς την Καμένη Χώρα και το ηφαίστειο των Μεθάνων – ένα μοναδικό αξιοθέατο, άγνωστο σε πολλούς. Μια ακόμα λιγότερο γνωστή πληροφορία είναι ότι το ηφαίστειο των Μεθάνων διατηρείται ενεργό, άσχετα αν η τελευταία του έκρηξη έγινε πολύ καιρό πριν, κατά τον 3ο αιώνα π.Χ.

Τα Μέθανα θεωρούνται «παράδεισος» για τους φίλους της πεζοπορίας, αφού η χερσόνησος διαθέτει δεκάδες χιλιόμετρα εκπληκτικών, σηματοδοτημένων μονοπατιών, που περνούν από εντυπωσιακά, άγρια τοπία, σμιλεμένα από τα ηφαιστειακά πετρώματα και τα δάση χαλέπιας πεύκης, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται γραφικά ημιορεινά χωριά με πανέμορφη θέα προς τον Σαρωνικό, βυζαντινά ξωκλήσια και ερειπωμένοι ανεμόμυλοι.

Φωτ.: Shutterstock

Παύλιανη για τους λάτρεις του βουνού

Χτισμένη στις κατάφυτες πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, η Παύλιανη της Φθιώτιδας κατάφερε να γίνει ένας διάσημος ορεινός προορισμός, ιδιαίτερα οικείος στους κατοίκους της Αθήνας, από την οποία απέχει περίπου 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο. Κάτι που οφείλεται στην οργάνωση του καταπράσινου πάρκου που έφτιαξαν εκεί οι κάτοικοί του, στις πηγές του ποταμού Ασωπού.

Το πάρκο αποδείχθηκε πολύ αγαπητό τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν οικογενειακώς για να απολαύσουν τα δάση και τα νερά της ορεινής Φθιώτιδας. Με οργανωμένα μονοπάτια και με ποικίλες υποδομές – για μικρούς και μεγάλους – προσφέρει ευκαιρίες αναψυχής, αλλά και ξεχωριστά αξιοθέατα, όπως το Μουσείο Υδροκίνησης.

Εύβοια για όσους θέλουν να το ζήσουν σαν ναυαγοί

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας είναι γεμάτο ειδυλλιακούς όρμους και υπέροχες παραλίες, απόμερες, με άγριο τοπίο, βαθιά καταγάλανα νερά και πολύ νεανικά vibes.

Η Βύθουρη, ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Εύβοιας, απέχει περίπου 50 χλμ από την πόλη της Χαλκίδας. Η διαδρομή είναι απαιτητική και πανέμορφη. Φτάνοντας, τα συγκλονιστικά και πεντακάθαρα νερά κόντρα στα τεράστια επιβλητικά βράχια θα σας ανταμείψουν. Φροντίστε μόνο να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα – νερό και τρόφιμα – αφού η παραλία είναι εντελώς ανοργάνωτη.

Το Ποτάμι απέχει 22 χλμ. από την Κάρυστο. Η διαδρομή ως εκεί ενδεχομένως να σας ταλαιπωρήσει λιγάκι, αλλά όταν φτάσετε στην φαρδιά χρυσαφένια αμμουδιά που βρέχεται από αγαιοπελαγίτικα καταγάλανα νερά θα τα ξεχάσετε όλα. Στη μια της άκρη εκβάλει το μικρό ποτάμι του Πλατανιστού που δίνει στην παραλία το όνομά της και την κάνει ακόμα πιο γραφική. Στην παραλία λειτουργούν δύο μικρά ταβερνάκια.

Πεταλιοί για τους σκαφάτους

Στο παρελθόν οι Πεταλιοί έχουν υπάρξει αγαπημένους προορισμός του διεθνούς τζετ σετ. Γνωστοί ως «Ελληνικές Μαλδίβες», οι Πεταλιοί έχουν να το περηφανεύονται πως από εδώ έχουν περάσει η Μαρία Κάλλας, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, η Γκρέτα Γκάρμπο κι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Οι Πεταλιοί μοιάζουν με μικρά, πλωτά κομμάτια προσιτού παραδείσου και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Πράγματι, το βαθύ τιρκουάζ της θάλασσας, ο απάνεμος όρμος, τα ρηχά νερά και η ψιλή, ολόλευκη άμμος, δημιουργούν ένα τοπίο εξωπραγματικό. Οι παραλίες με τις αμμοθίνες σε προκαλούν να αφήσεις το σκάφος για να τις απολαύσεις. Σε ένα από αυτά τα νησάκια θα δεις και τη βίλα Εμπειρίκου, ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα.

Φωτ.: Shutterstock

Αγκίστρι για τους καλοφαγάδες

Ξεκινώντας από την Αθήνα, φτάνει κανείς στο Αγκίστρι σε μόλις μία ώρα. Το μικρό πανέμορφο νησί είναι ξακουστό για τα γαλαζοπράσινα νερά του, τα αρωματικά πεύκα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα και τα γραφικά σοκάκια των οικισμών του που τα καλοκαίρια σφύζουν από ζωή. Εκείνο όμως που μόνο όσοι επισκέπτονται συχνά το νησί γνωρίζουν είναι πως το Αγκίστρι έχει και εξαιρετική ντόπια κουζίνα.

Στο Αγκίστρι θα ευχαριστηθείτε φρέσκα ψάρια, ελιές πράσινες θρούμπες, έξοχο αρωματικό πευκόμελο, παραγωγή του μεγάλου πευκοδάσους που καλύπτει το νησί, ντόπια κρασιά και δυνατό τσίπουρο. Η τοπική κουζίνα φέρει τη σφραγίδα της αρβανίτικης γαστρονομίας σε ορισμένα πιάτα, όπως οι πίτες μουσέντα (είδος λεπτής και τραγανής σπανακόπιτας χωρίς φύλλο) και λακλώρι (ένα είδος κολοκυθόπιτας). Και φυσικά, στο Αγκίστρι θα ευχαριστηθείτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.