Λήγει σήμερα (31/5) η πρώτη δόσης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε 10 ισόποσες δόσεις, με την τελευταία πληρωμή να είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι δεν έχουν έκπτωση 3% όπως συμβαίνει αντίστοιχα στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Εφόσον δεν έχει καμία αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση θα πρέπει το ποσό του φόρου να είναι το ίδιο με το περσινό.

Η διαδικασία για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι απλή: το μόνο που χρειάζεται ο φορολογούμενος να γνωρίζει είναι τους προσωπικούς κωδικούς που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Η διαδικασία πληρωμής

Το πρώτο από τα οκτώ κλικ που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να μπορέσουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, είναι να μπουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και στη συνέχεια να βρουν το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές».

Θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές» και στη συνέχεια πατάτε «Πιο Δημοφιλείς εφαρμογές,» όπου πρέπει να επιλέξετε και να κάνετε κλικ εκεί που γράφει «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Αμέσως μετά θα βρεθείτε στην επόμενη ηλεκτρονική σελίδα όπου έχει τίτλο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια θα πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει κλικ πάνω στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Τότε θα συμπληρώσετε το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό πρόσβασης που είναι οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιείτε για την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσής του. Μόλις συμπληρώσει τα εν λόγω πεδία θα πατήσει την επιλογή «ΣΥΝΔΕΣΗ» και «Είσοδος».

Το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι ότι εκεί που αναγράφει «Έτος» εμφανίζει την επιλογή «2024». Για να μπορέσετε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνει κλικ σ΄ αυτή την επιλογή και να βάλετε ως έτος το 2023.

Αμέσως μετά θα διαπιστώσει ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2023» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf». Ακριβώς σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να κάνετε κλικ για να εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2023.