Η πρώτη ψηφιακή απεικόνιση του Τιτανικού, σε βάθος σχεδόν 4.000 μέτρων, ανέδειξε κάτι μοναδικό. Η εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan, με έδρα το Γκέρνσεϊ, κατέγραψε εικόνες ενός χρυσού κοσμήματος με το δόντι ενός Μεγαλοδόντη, ενός προϊστορικού καρχαρία.

Το περιδέραιο δεν είχε βρεθεί εδώ και 100 χρόνια, αναφέρει το BBC, με την ανακάλυψη να χαρακτηρίζεται «εκπληκτική» από τον διευθύνονται σύμβουλο της Magellan, Richard Parkinson.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι δεν της επετράπη να αγγίξει το περιδέραιο λόγω μιας συμφωνίας που υπάρχει ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, που τους εμποδίζει να αφαιρούν αντικείμενα από ένα ναυάγιο.

Αναζητώντας τον ιδιοκτήτη

Η Magellan δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να βρει τον ιδιοκτήτη του κοσμήματος, επικοινωνώντας με τα μέλη των οικογενειών των 2.200 επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε. Και αυτό θα επιτευχθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναλυθούν πλάνα των επιβατών, ιδίως των προσώπων τους και των ρούχων που φορούσαν όταν επιβιβάστηκαν στο πλοίο.

Η ψηφιακή απεικόνιση του Τιτανικού έγινε το περασμένο καλοκαίρι και τα υποβρύχια, τα οποία ελέγχονταν εξ αποστάσεως από μια ομάδα που επέβαινε σε ένα εξειδικευμένο πλοίο, πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες ερευνώντας το μήκος και το πλάτος του ναυαγίου. Τράβηξαν περισσότερες από 7.000 φωτογραφίες από κάθε γωνία και δημιούργησαν μια ακριβή τρισδιάστατη αναπαράσταση του φημισμένου ναυαγίου.