Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο και στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές. Οι άντρες της KFOR προσπάθησαν να απεγκλωβίζουν θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου που βρέθηκε υπό τον κλοιό διαδηλωτών μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και επήλθε η σύγκρουση. Η KFOR έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ πυρπόλησαν και όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου.

Συγκεκριμένα, 30 άντρες της KFOR, που βρίσκεται υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, τραυματίστηκαν τη Δευτέρα σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές που απαιτούσαν την απομάκρυνση των πρόσφατα εκλεγμένων Αλβανών δημάρχων.

Η Δύναμη του Κοσόβου (KFOR) ανέφερε ότι αντιμετώπισε «απρόκλητες επιθέσεις» ενώ αντιμετώπισε ένα εχθρικό πλήθος μετά τη σύγκρουση διαδηλωτών με την αστυνομία και προσπάθησε να εισέλθει με το ζόρι σε ένα κυβερνητικό κτίριο στη βόρεια πόλη Ζβετσάν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν επίσης, τρεις σοβαρά, ενώ ένας «τραυματίστηκε με δύο πυροβολισμούς από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας ανέφερε στο Facebook ότι «περισσότεροι από 20 Ούγγροι στρατιώτες» ήταν μεταξύ των τραυματιών από την KFOR, με επτά σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είπε ότι τρεις από τους στρατιώτες της τραυματίστηκαν σοβαρά και η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, απευθυνόμενη στο ΝΑΤΟ κάλεσε «όλα τα μέρη να κάνουν ένα βήμα πίσω για να μειώσουν την ένταση».

Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μία χειροβομβίδα κρότου.

Αργά το απόγευμα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης Ζβέτσαν και ηρέμησε η κατάσταση ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, η ένταση παραμένει και ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις. Στις άλλες τρεις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Το χρονικό της έντασης

Οι Σέρβοι του Κοσόβου μποϊκόταραν τις εκλογές του περασμένου μήνα στις βόρειες πόλεις, οι οποίες επέτρεψαν στους Αλβανούς να πάρουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων παρά την πολύ χαμηλή συμμετοχή κάτω από το 3,5%.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι τοποθέτησε επίσημα τους δημάρχους στις πόλεις αυτές την περασμένη εβδομάδα, αψηφώντας τις εκκλήσεις για άμβλυνση των εντάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν υποστηρίξει την ανεξαρτησία της περιοχής το 2008 από τη Σερβία.

Πολλοί Σέρβοι απαιτούν την απόσυρση των δυνάμεων της KFOR –η παρουσία των οποίων στο βόρειο Κόσοβο έχει πυροδοτήσει εδώ και καιρό ένταση– καθώς και των Αλβανών δημάρχων που δεν θεωρούν πραγματικούς εκπροσώπους τους.

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε έντονα τις «απρόκλητες» επιθέσεις κατά των στρατευμάτων της KFOR, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες ήταν «εντελώς απαράδεκτες».

«Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Καλούμε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που πυροδοτούν περαιτέρω τις εντάσεις και να συμμετάσχουν σε διάλογο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 όμως το Βελιγράδι και οι βασικοί του σύμμαχοι, Ρωσία και Κίνα, αλλά και η Ελλάδα αρνήθηκαν να το αναγνωρίσουν, εμποδίζοντας ουσιαστικά το Κόσoβο να έχει μια έδρα στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό πιστοί στο Βελιγράδι, ειδικά στο βορρά όπου και αποτελούν την πλειοψηφία και απορρίπτουν κάθε κίνηση της πρωτεύουσας Πρίστινα να εδραιώσει τον έλεγχό της στην περιοχή.