Τώρα που η χώρα εισήλθε και επισήμως σε προεκλογική περίοδο (η δεύτερη μετά τις εκλογές της 21η Μαΐου), ας δούμε τις προετοιμασίες που γίνονται από πλευράς ΝΔ για την επόμενη ημέρα των εκλογών, της 25ης Ιουνίου. Στον πρωϊνό καφέ στο ισόγειο της οδού Πειραιώς που άρχισε χθες με ενισχυμένη σύνθεση (συν των Χαρδαλιά, Σμυρλή, Παύλο Μαρινάκη), δεν συζητείται βέβαια η επόμενη ημέρα των εκλογών, αυτή έχει συζητηθεί στα κομματικά επιτελεία του επιτελικού κράτους, αλλά ο προεκλογικός αγώνας (περιοδείες, ομιλίες κτλ.)

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Μαθαίνω λοιπόν πως έχουν ετοιμαστεί ή ετοιμάζονται δέκα νομοσχέδια τα οποία η νέα κυβέρνηση προτίθεται να φέρει νωρίς όσο η λαϊκή εντολή είναι ακόμα νωπή. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι τα νομοσχέδια αυτά θεωρούνται αναγκαία για την μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας. Εκείνο που μπόρεσα να μάθω είναι ανάμεσα στα νομοσχέδια αυτά θα υπάρξουν προβλέψεις για θέματα που αφορούν την υγεία, την παιδεία. Με το καλημέρα δηλαδή, εάν καταφέρει η ΝΔ να έχει την αυτοδυναμία, με το άνοιγμα της Βουλής στις 3 Ιουλίου, 10 νομοσχέδια θα κατατίθενται ένα- ένα έως τα Χριστούγεννα προς ψήφιση. Η ΝΔ κρατεί τα νομοσχέδια απόρρητα, ως τελευταίο χαρτί για την αυτοδυναμία της.

***

Η Βουλή των …299

Ποιος δεν ορκίστηκε από τους 300; Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθων Ηλιόπουλος, καθηγητής στο Χάρβαρντ, ο οποίος βρίσκεται στην Αμερική και λόγω ανωτέρας βίας -για λόγους ασθενείας- δεν μπόρεσε να ορκισθεί. Κατά μια έννοια, τυπική αν πάρουμε κατά γράμμα όσα προβλέπονται, η εκλογή του κ. Ηλιόπουλου ως βουλευτή δεν ολοκληρώθηκε από την στιγμή που δεν ορκίσθηκε έστω και για λόγους ανωτέρας βίας. Άλλωστε όλοι μετά την ορκωμοσία έπρεπε να υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας για να θεωρηθεί ότι τηρήθηκε η προβλεπόμενη θεσμική διαδικασία. Τυπικά, λοιπόν, είχαμε μια Βουλή των 299!

***
Ένας παππάς για τον Σαμαρά

Καρτερικά περίμενε στο καφενείο της Βουλής ο παππάς που κλήθηκε να ορκίσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος απουσίαζε από την τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής. Ο κ. Σαμαράς ήταν στην Αμερική όπου βραβεύτηκε στο Χάρβαρντ και δεν προλάβαινε να είναι στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Έτσι προσήλθε χθες κατευθείαν από το αεροδρόμιο για να δώσει τον νενομισμένο θρησκευτικό όρκο. Δεν ήταν όμως μόνος στην αίθουσα, καθώς στα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων βρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης, ο οποίος τον συνεχάρη και ακολούθως πήγαν στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής.

***
Η «φευγαλέα» και η «καρπερή» Βουλή.

Πάντως δεν ήταν μια απλή τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών που αναδείχθηκαν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου αυτό που συνέβη το απόγευμα της Κυριακής. Ήταν ένα πραγματικό υπερθέαμα! Με glamorous παρουσίες, πλήθος κόσμου που συνωστιζόταν στις ουρές που είχαν σχηματιστεί στις εισόδους του Κοινοβουλίου, κυκλοφοριακό κομφούζιο από την πληθώρα των αυτοκινήτων που αποβίβαζαν κόσμο μπροστά στο …κόκκινο χαλί που ξεκινούσε από τον προαύλιο χώρο και έφτανε μέχρι το γραφείο του Προέδρου της Βουλής στο ισόγειο του κτηρίου.

Το όλο σκηνικό είχε μια ατμόσφαιρα φεστιβάλ των Καννών. Ουαί και αλίμονο αν ήσουν δημοσιογράφος και το πατούσες –τα μέλη της αστυνομικής φρουράς της Βουλής ήταν εκεί ακοίμητοι φρουροί της θεσμικής νομιμότητας!

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πολλοί βουλευτές –νέοι και παλαιοί- προσήλθαν μετά συζύγων και τέκνων. Τα θεωρεία μετά από πολύ καιρό ήταν ασφυκτικά γεμάτα από όσους συνόδευαν τους 300 στην σημαντική αυτή στιγμή της ζωής τους κι ας κρατούσε ούτε ένα 24ωρο καθώς χθες το απόγευμα στις 4.00 θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής στο οποίο διαπιστώνεται ότι οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφόρησαν και ότι σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και ως εκ τούτου καλούνται οι εκλογείς να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Η νέα Βουλή, η «καρπερή», όπως την χαρακτήρισε ο Κώστας Τασούλας, με αφορμή την φράση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου που ευχήθηκε στους βουλευτές να είναι «καρπεροί με κουράγιο και δύναμη», θα συγκληθεί στις 3 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11.00, όπου θα έχουμε πάλι ορκωμοσία με όλο το σχετικό τελετουργικό: χαμόγελα, σέλφι, εντυπωσιακά ντυσίματα, συγγενείς και φίλους και βεβαίως στρατιές παρατρεχάμενων και ανδρών της προσωπικής ασφάλειας των επισήμων.

EUROKINISSI)

***

Επανεκλογή Τασούλα

Πάντως η «φευγαλέα» Βουλή, ο βίος της οποίας διήρκεσε για λιγότερο από μια ημέρα σπάζοντας το ρεκόρ των δυο ημερών που είχε η Βουλή που είχε αναδειχθεί από τις εκλογές του Μαΐου 2012, εξέλεξε χθες Πρόεδρο, αντιπροέδρους, κοσμήτορες και γραμματείς. Ο Κώστας Τασούλας επανεξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία 270 ψήφων (26 «παρών» του ΚΚΕ και τέσσερις απόντες). Το 2019 είχε εκλεγεί με 283 ψήφους. Στην τοποθέτησή του έπλεξε το εγκώμιο «αυτής της φευγαλέας Βουλής» επισημαίνοντας ότι «το φευγαλέον της Βουλής υπαγορεύεται από τις ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες, από ύψιστες θεσμικές προτεραιότητες, οι οποίες συγκροτούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος». Και αυτές είναι η αρχή της δεδηλωμένης και η πλειοψηφική αρχή που δεν προέκυψαν από τις εκλογές τις 21ης Μαΐου.

«Εν ονόματι της αρχής της δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής αρχής, αυτών των δύο κορυφαίων παραμέτρων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα», εξήγησε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος. Αντιπρόεδροι εξελέγησαν από ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας, από ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, από ΠαΣοΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και από Ελληνική Λύση Κωνσταντίνος Χήτας. Αυτά μέχρι την επόμενη εκλογή του …κανονικού προεδρείου που θα γίνει στις 4 Ιουλίου με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πλέον στο αν θα επαναπροταθεί για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα ο κ. Τασούλας, ο οποίος ευχαριστώντας το Σώμα για την «γενναιόδωρη επανεκλογή» του, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους Γιαννιώτες που «για 10η συνεχόμενη φορά τον όρισαν τιμητικά εκπρόσωπό τους στο βουλευτήριο», όπως είπε.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

***
Εις ανάμνησιν…

Οι βουλευτές της βραχύβιας Βουλής θα έχουν να θυμούνται εκτός από τα κόκκινα χαλιά, τα φλας και τις ευχές και κάποια δώρα: τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής που τους προσέφερε ο κ. Τασούλας και τους περίμεναν στα βουλευτικά έδρανα, αλλά και την βουλευτική ταυτότητα, έτσι, τιμής ένεκεν. Την δίπτυχη σκληρόδετη ταυτότητα σε χρώμα καφέ με το λογότυπο της Βουλής στο εξώφυλλο, που περιέχει μέσα την φωτογραφία τους, στην μια σελίδα και τα στοιχεία τους, στην άλλη. Προς ανάμνηση των ιστορικών στιγμών, καθώς κάποιοι εξ αυτών δεν είναι σίγουρο ότι θα ξαναδιαβούν το κατώφλι της Βουλής…

***

Οι νέοι περιορισμοί των υποψηφίων βουλευτών

Αφού σήμερα αρχίζει και επισήμως η προεκλογική περίοδος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΕΣΡ επιβάλει και πάλι περιορισμούς στους υποψηφίους όσον αφορά τις εμφανίσεις τους στην τηλεόραση. Και τούτο μάλλον παράδοξο φαίνεται, αφού πρώτον σε προηγούμενες αποφάσεις με εκλογές που έγιναν με λίστα το ΕΣΡ δεν επέβαλε τέτοιους περιορισμούς και δεύτερον οι εκλογές της 25η Ιουνίου θα διεξαχθούν και πάλι με λίστα. Έτσι μετά την απόφαση αυτή θα έχουν όσες εμφανίσεις θέλουν όσοι δεν εξελέγησαν ή τα στελέχη των κομμάτων που δεν ήταν υποψήφιοι.

EUROKINISSI

***
Ένας άστεγος προσκεκλημένος στην ορκωμοσία βουλευτών

Εκείνο που έμεινε από την Βουλή της μιας μέρας ήταν οι προσκλήσεις που δόθηκαν στους βουλευτές, οι 89 από τους οποίους περνούσαν το κατώφλι του Κοινοβουλίου για πρώτη φορά. Ο κάθε ένας βουλευτής θα μπορούσε να φέρει στην ορκωμοσία και έναν προσκεκλημένο. Οι περισσότεροι προτίμησαν να φέρουν τις συζύγους και τα παιδιά τους, ή έναν από τους γονείς τους. Μόνον ένας βουλευτής έκανε την διαφορά. Με την πρόσκληση που του δόθηκε έφερε στα θεωρεία της Βουλής να παρακολουθήσει την ορκωμοσία των βουλευτών έναν άστεγο, τον Κώστα. Πρόκειται για τον Γιώργο Σταμάτη, βουλευτή από το Επικρατείας της ΝΔ. Κρατήσετε αυτό το όνομα, ίσως να το συναντήσετε και στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

***
Συνωστισμός τη στιγμή που κορωνοϊός καραδοκεί

Υπήρξε πάντως ενθουσιασμός. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε ήταν οι ασφυκτικά γεμάτοι διάδρομοι της Βουλής, το καφενείο και το εντευκτήριο με τα παιδικά προσωπάκια να κλέβουν την παράσταση. Αλλά χωρίς μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Ελάχιστοι φορούσαν μάσκα, πιο λίγοι έπαιρναν μέτρα. Ήταν τόσος ο συνωστισμός που προβλημάτισε τους ειδικούς. Ακόμα και η πολιτική ηγεσία προσήλθε χωρίς μάσκα, Όχι πως ήταν αναγκαστική, αλλά έπρεπε να πάρουν τα μέτρα τους. Υπάρχει έξαρση του ιού. Τα νοσοκομεία άρχισαν να γεμίζουν πάλι.

EUROKINISSI