Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που τινάζονται όταν βλέπουν άσχημα όνειρα.  Η περίπτωση του Κοστέλο, ενός βραζιλιάνικου χταποδιού των υφάλων (Octopus insularis), δημιουργεί υποψίες ότι ακόμα και τα κεφαλόποδα έχουν τρομακτικές, αφηγηματικές εμπειρίες στον ύπνο τους.

Κάμερες στο ενυδρείο του χταποδιού κατέγραψαν τέσσερα επεισόδια παράξενης συμπεριφοράς, όπως τινάγματα, απότομες αλλαγές χρώματος και εκτόξευση νερού και μελανιού.

Το ζώο έμοιαζε να ζει κάποιο τρομακτικό επεισόδιο στον ύπνο του, αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο τους το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο bioRxiv, αν και αναγνωρίζουν ότι ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί από μία και μόνο περίπτωση.

Πετούν αντικείμενα όταν νευριάζουν

Τα χταπόδια είναι ιδιαίτερα έξυπνα και συνήθως κάνουν μοναχική ζωή. Όταν η αφθονία τροφής και το ευνοϊκό περιβάλλον του βυθού φέρνουν πολλά χταπόδια κοντά, αυτό δημιουργεί τριβές μεταξύ τους, μερικές φορές σε σημείο κανιβαλισμού, καθώς στην κυριολεξία αλληλοτρώγονται. Ο εκνευρισμός τους μερικές φορές φαίνεται πως εκδηλώνεται με το πέταγμα αντικειμένων που γίνεται με τα μπροστινά πλοκάμια τους, με τη βοήθεια πιδάκων νερού που εκτινάσσουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Γκόντφρεϊ-Σμιθ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», τη «Γκάρντιαν» και το «Nature», ανέφεραν ότι το πέταγμα αντικειμένων είναι σπάνιο στο ζωικό βασίλειο και ιδιαίτερα δύσκολο μέσα στο νερό.

Οι επιστήμονες, που παρατήρησαν με υποθαλάσσιες στατικές κάμερες περίπου δέκα χταπόδια, είδαν ότι πετάνε πράγματα τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά χταπόδια, αλλά πιο συχνά τα τελευταία (σε ποσοστό 66%, δηλαδή με διπλάσια συχνότητα από ό,τι τα αρσενικά). Σε μια περίπτωση στις τρεις (33%) το αντικείμενο που πετάχτηκε, χτύπησε το άλλο χταπόδι. Όσο πιο σκούρο χρώμα είχε ένα χταπόδι, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι πιο επιθετικό και να χτυπήσει ένα άλλο χταπόδι. Σε μερικές περιπτώσεις κάποιο χταπόδι μπορεί να ρίχνει διαδοχικά πράγματα το ένα μετά το άλλο.