«Οι δυο νέοι «μαρτυριάρηδες» -του ΠαΣοΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα: την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές». Η δήλωση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου έχει μια ιδιαίτερη αξία.

Επί της ουσίας, δεν υπήρξε καμία αποκάλυψη. Η αποκάλυψη για την οποία έκανε λόγο ο κ. Σκέρτσος ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ. Αν είναι καλό, καλό, δίκαιο, άδικο, ή φορομπηχτικό είναι μια άλλη ιστορία. Κρυφό πάντως δεν ήταν. Άλλωστε, ο πρώτος μαρτυριάρης ήταν ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Εγώ λέω, συγγνώμη, γιατί να έχουμε οριζόντια φόρο 5% στα μερίσματα; Γιατί να πληρώνουν την κρίση και το “μάρμαρο” οι πιο φτωχοί Έλληνες και η μεσαία τάξη, οι νέοι άνθρωποι και όχι αυτοί που κερδοσκοπούν. Εγώ λέω μέχρι 50.000 ευρώ φόρο 5% στα μερίσματα και από 50.000 ευρώ και πάνω να φτάνει κλιμακωτά μέχρι το 15%. Να έχουμε δηλαδή μία δίκαιη προοδευτική φορολόγηση» είχε δηλώσει πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Είναι απολύτως δικαιολογημένο να μην ξέρει απέξω και ανακατωτά το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ ο κ. Σκέρτσος και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που ίσως να μην δικαιολογείται είναι ο …τρόμος μπροστά στα μέτρα που περιέχει. Στις 21 Μαΐου η ΝΔ πήρε κοντά στο 41% και το ΠαΣοΚ 11,46%. Τι μπορεί να γίνει στις 25 Ιουνίου; Να πάρει το ΠαΣοΚ την κυβέρνηση και να μας ταράξει στους φόρους;

Η στρατηγική της ΝΔ, στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες είναι ξεκάθαρη. Θέλει να μπετονάρει και αν μπορεί να αυξήσει το ποσοστό που πήρε στις 21 Μαΐου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να περιμένει ψηφοφόρους. Όσοι μετακινήθηκαν, μετακινήθηκαν. Συνεπώς τι απομένει; Το ψαλίδισμα των μικρών κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της και η αποτροπή διαρροών προς το ΠαΣοΚ που εμφανίζεται να έχει μια σοβαρή απήχηση στους ψηφοφόρους που αυτοτοποθετούνται στο χώρο του κέντρου. Αυτό εξηγεί γιατί το ΠαΣοΚ πήρε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως «βασικός στόχος» του επιτελείου της ΝΔ.

Το χθεσινό ντέρμπι Σκέρτσου-Μάνζτου αναμένεται να επαναληφθεί αρκετές φορές. Η κόντρα ΝΔ-ΠαΣοΚ είναι, ίσως, το νέο στοιχείο της προεκλογικής περιόδου. Και έχει και αυτό τη σημασία του. Όχι τόσο για τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Αλλά, πρωτίστως, για τον ΣΥΡΙΖΑ.