Σε νεοθωμανικό εθνικιστικό παροξυσμό βρίσκεται μετά τη νέα εκλογική του νίκη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με αφορμή τα 570 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται πως σε προεκλογικές του ομιλίες λίγες ημέρες πριν τη νίκη του στις εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οραματιζόταν να πανηγυρίσει τη νίκη του μαζί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου.

«Συγχαίρω την 570η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, που έχει χαραχθεί στην ιστορία και επισφραγίζει το γεγονός ότι η Ανατολία θα παραμείνει ως η αιώνια τουρκική πατρίδα. Τιμώ τη μνήμη του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν και του ηρωικού στρατού του, που ευλογήθηκαν με τα καλά νέα του Προφήτη μας, που άνοιξε και έκλεισε την εποχή, με έλεος», αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία θριαμβολογεί.

Τσαβούσογλου: «Θα προστατεύσουμε την κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας και θα συνεχίσουμε»

Ανάλογο πανηγυρικό ύφος και τόνο πανηγυρισμών έχει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μάλιστα σε ανάρτησή του στο Twitter κάνει αναφορές και στον Αιώνα της Τουρκίας.

«Ευτυχισμένη 570η επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μια από τις πιο ένδοξες νίκες της ένδοξης ιστορίας μας! Εορτάζω τη μνήμη του νικητή διοικητή Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν και των ηρωικών προγόνων μας, που άνοιξαν μια νέα εποχή, άλλαξαν τον ρου της ιστορίας και έκαναν την Οθωμανική Αυτοκρατορία παγκόσμιο κράτος. Στο Αιώνα της Τουρκίας, θα προστατεύσουμε την κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας και θα συνεχίσουμε τη χώρα μας παίρνοντας δύναμη από την εύνοια και τη θέληση του έθνους μας», γράφει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην προσευχή στην Αγία Σοφία ο Σοϊλού

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εμφανίστηκε στην Αγία Σοφία, συμμετέχοντας στην πρωινή προσευχή. Η προσευχή έγινε από τον πρόεδρο της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας και ανώτατο ιμάμη της χώρας, Αλί Ερμπάς.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter ο Σοϊλού δημοσίευσε φωτογραφίες και έγραψε: «Το πρωινό της νίκης του αιώνα, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κάναμε την πρωινή μας προσευχή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».