Χθες, σε ενθουσιώδες και πανηγυρικό κλίμα, συνδυασμένο με συγκρατημένη αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στους εκλεγμένους και υποψήφιους βουλευτές και τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών και των τομέων του κόμματος, σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Αλλαγή με Ασφάλεια»

Στην ομιλία του, διάρκειας σχεδόν μίας ώρας, ο κύριος Ανδρουλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε χρέος να δώσουμε στον χάρτη της χώρας, το πράσινο χρώμα, που δίνει ελπίδα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη εκλογική άνοδο του κόμματος λέγοντας: «To ΠαΣοΚ επέστρεψε ως γνήσιος εκφραστής της κεντροαριστεράς και κύριος αντίπαλος της συντήρησης και της ΝΔ».

Κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη αποτέλεσε το «Αλλαγή με Ασφάλεια», αναφέροντας συγκεκριμένα: «Αυτό το αίτημα της αλλαγής εκφράζει ο ελληνικός λαός και οφείλουμε να το ακούσουμε. Όμως το αίτημα για αλλαγή, δεν σημαίνει άλμα στο κενό. Δεν σημαίνει επικίνδυνους πειραματισμούς μακριά από τα πραγματικά δεδομένα της εποχής».

Το «ΒΗΜΑ» βρέθηκε στην ομιλία και κατέγραψε το κλίμα και την ατμόσφαιρα που επικράτησε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της ομιλίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία – Το βλέμμα στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Το κλίμα που υπήρχε στα πηγαδάκια πριν την έναρξη της ομιλίας ήταν συγκρατημένα αισιόδοξο. Έμπειρο στέλεχος της παράταξης, με μεγάλη εμπειρία στις εκλογικές αναμετρήσεις, μάλιστα, ανέφερε ότι ο στόχος του 13-14% στις εκλογές του Ιουνίου είναι εφικτός. Άλλο έμπειρο στέλεχος ήταν λίγο πιο αισιόδοξο στις εκτιμήσεις του, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 15%. Παρόλα αυτά, απουσίαζε η υπέρμετρη αισιοδοξία και η βεβαιότητα ότι το ΠαΣοΚ θα μπορούσε από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, γινόμενο εκείνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, στα πηγαδάκια υπήρξε συζήτηση για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και την εμπιστοσύνη που αναμένεται να δείξει σε νεαρότερα, εξειδικευμένα στελέχη. «Ίσως θα πρέπει να κάνουμε και εμείς κάτι αντίστοιχο» ήταν τα λόγια έμπειρου στελέχους. Οι εκτιμήσεις των στελεχών του ΠαΣοΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν. Άλλοι θεωρούν ότι θα καταφέρει να συγκρατήσει τα ποσοστά του άλλοι ότι θα καταρρεύσει. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν σε ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ στα καλούμενα ντέρμπι της περιφέρειας για τη δεύτερη θέση.

Τα ποσοστά αλλάζουν – Η ώρα ΠΑΣΟΚ μένει

Τα ποσοστά μπορεί να ανέβηκαν, η νέα γενιά να έχει «βγει μπροστά» παίρνοντας πρωτοβουλίες και σημαντικές θέσεις, ωστόσο κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Η προγραμματισμένη για τις 12 ομιλία το προέδρου του ΠαΣοΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 13.30.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ενώ συνθήματα όπως το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» δονούσαν την ατμόσφαιρα, την ίδια ώρα που δεν έλειπαν και κάποιες σημαίες στις πρώτες σειρές. Γύρω στις 14.00 ωστόσο κάποιοι από τους παρευρισκόμενους άρχισαν να αποχωρούν. Η ομιλία ολοκληρώθηκε στις 14.20.

Ενθουσιώδες κοινό – Χειροκροτήθηκε αρκετές φορές ο Ανδρουλάκης

Ο κύριος Ανδρουλάκης χειροκροτήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, περισσότερο όμως τη στιγμή που ανέφερε το κεντρικό σύνθημα της, που όπως προαναφέρθηκε ήταν το «Αλλαγή με Ασφάλεια». Όση ώρα μιλούσε ο κύριος Ανδρουλάκης, αλλά και κατά την είσοδο του στο χώρο της εκδήλωσης, υπήρχε αρκετός ενθουσιασμός που δεν μπορεί παρά να οφείλεται στο γενικότερο κλίμα ανάτασης που υπάρχει στο κόμμα μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Το κλίμα υποδοχής του κ. Ανδρουλάκη θύμισε την πρώτη περίοδο μετά την εκλογή του.

Ενδιαφέρον είχαν και οι μουσικές επιλογές που προηγήθηκαν της ομιλίας, με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Χαρούλη να έχουν την τιμητική τους. Σε γενικές γραμμές οι μουσικές επιλογές των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων του ΠαΣοΚ έχουν αλλάξει δεκαετία.

14 χρόνια μετά επιστροφή στο Ιντερκοντινένταλ

Το δικό της συμβολισμό είχε και η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη προς τη διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καθώς επελέγη το Ιντερκοντινένταλ αντί του Κάραβελ, όπως συνηθιζόταν τα τελευταία χρόνια. Το ΠαΣοΚ μάλιστα «επέστρεψε» στο Ιντερκοντινένταλ 14 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη, καθώς η προηγούμενη φορά που είχε επιλεγεί το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, όπου το ΠαΣοΚ είχε πετύχει έναν εκλογικό θρίαμβο.

Μετά την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους χειροκροτήθηκε για αρκετά λεπτά, δεν μπορούσε παρά να ακουστεί από τα μεγάφωνα ο ύμνος του κόμματος. Βγαίνοντας από την αίθουσα το κλίμα που επικρατούσε δεν άλλαξε, με την πλειοψηφία των παρευρισκόμενων να αποχωρούν με χαμόγελα, δίνοντας την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τον προεκλογικό αγώνα «όλοι και όλες μαζί για μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη στις 25 Ιουνίου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος.