Ενισχύεται το ενδεχόμενο η βιομηχανία Rolls-Royce να προβεί σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς η εταιρεία προσέλαβε συμβούλους με επικεφαλής την McKinsey & Co. ώστε να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των εργασιών της, όπως αναφέρουν οι Times.

Μέρος του σχεδίου ανάκαμψης θα περιλαμβάνει τον ενσωμάτων μη παραγωγικών τμημάτων σε καθένα από τα τμήματα πολιτικής αεροδιαστημικής, αμυντικών συστημάτων και συστημάτων ισχύος (κίνηση, πρόωση και παραγωγή ενέργειας) της εταιρείας, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η οποία επικαλείται ανώνυμη πηγή της. Ως αποτέλεσμα, το 10% των περίπου 30.000 θέσεων εργασίας σε αυτά τα τμήματα θα μπορούσε να καταργηθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times.

Ποιοι εργαζόμενοι θα πληγούν περισσότερο

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Derby είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο από τις περικοπές, κατά τους Times, δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις διοικητικές λειτουργίες του back-office βρίσκονται στην πόλη αυτή. Η Rolls-Royce από τη μεριά της ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το εργατικό δυναμικό της.

«Εργαζόμαστε με ρυθμό για τον μετασχηματισμό μας σε μια σειρά από τμήματα των δραστηριοτήτων μας και μόνο ένα κομμάτι αυτών των αλλαγών αφορά στην επίτευξη οργανωτικής αποτελεσματικότητας», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας. «Δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως απόφαση για τυχόν επιπτώσεις στους εργαζόμενους και οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι καθαρή εικασία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rolls-Royce Tufan Erginbilgic έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού στη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βασικών αλλαγών στη διαχείριση.

Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία αντιμετωπίζει στο παραγωγικό επίπεδο την έλλειψη ανταλλακτικών και ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκύπτουν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μια χώρα προμηθεύει με κρίσιμες πρώτες ύλες την βιομηχανία, όπως το τιτάνιο που είναι απαραίτητο για κινητήρες αεροσκαφών.