Την πρώτη του επικοινωνία είχε χθες 28/5 ο Βασίλης Κασκαρέλης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του ως υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών.

«Ο ΥΠΕΞ Βασίλης Κασκαρέλης επικοινώνησε σήμερα με τον ΥΠΕΞ Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, και τον ευχαρίστησε για την συγχαρητήρια επιστολή την οποία του απέστειλε για την ανάληψη των καθηκόντων του» ανέφερε το tweet του υπουργείο Εξωτερικών.

Ποιος είναι ο Βασίλης Κασκαρέλης

Ο Ιωάννης Σαρμάς επέλεξε τον πρέσβη επί τιμής, Βασίλη Κασκαρέλη, για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Νίκο Δένδια. Αποτελεί ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της διπλωματίας και ανέλαβε καθήκοντα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς και η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά εκλογών και οι αναφορές περί «Γαλάζιας Πατρίδας» επιστρέφουν στην επικαιρότητα.

Ο κ. Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της ελληνική διπλωματικής υπηρεσίας από το 1974, έχοντας υπηρετήσει σε αρκετές μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς.

Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έχοντας μια ευρύτερη επίβλεψη σημαντικών ζητημάτων σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τον Οργανισμό. Οργάνωσε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπήρξε Αναπληρωτής Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το 2000 είχε διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα είχε ρόλο διαπραγματευτή στις συζητήσεις οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη συνέχεια, το 2004 βρέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, συμμετέχοντας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ένωση.

Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.

Έχει παρασημοφορηθεί από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διπλωμάτης της Χρονιάς, μεταξύ 183 αλλοδαπών πρέσβεων, από το World Affairs Council, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο κ. Κασκαρέλης έχει υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.