Η κλεψύδρα αδειάζει. Ελάχιστες ώρες απομένουν προτού οι τούρκοι ψηφοφόροι οδηγηθούν ξανά στις κάλπες, για την εκλογή του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, που θα ορίσει την πορεία της χώρας για την επόμενη 5ετία. Οι δρόμοι της Αγκυρας παρ’ όλα αυτά είναι γεμάτοι πολίτες, που κάνουν χαλαροί τα ψώνια τους ή πίνουν τον καφέ και την μπύρα τους, σε μια μεγαλούπολη, με φρικτό μποτιλιάρισμα στις κεντρικές αρτηρίες, κάτω από τις ελάχιστες φθαρμένες πλέον αφίσες των δυο μονομάχων. Η τουρκική πρωτεύουσα δεν πείθει ότι ζει σε προεκλογικό πυρετό.

Με μία και μοναδική εξαίρεση. Ηχηρότατη. Την αναπάντεχη, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, εμφάνιση ομάδας ψηφοφόρων του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι οποίοι, κρατώντας σημαίες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, διέτρεξαν το κέντρο της πόλης, φωνάζοντας παθιασμένα «Δικαιοσύνη, Δικαιοσύνη, Ελευθερία». Κόσμος από τις καφετέριες τους χειροκροτούσε. Λίγα οχήματα κόρναραν ρυθμικά.

Εκατοντάδες πολίτες στο κεντρικό πάρκο της Αγκυρας σήμερα στην ομιλία του δημάρχου της πόλης Μανσουρ Γιαβάς, που τους ενθουσίασε

Τελικά, αυτές οι εκατοντάδες πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, κατέληξαν στο πάρκο-όαση Kugulu, στην «καρδιά» της εκκοσμικευμένης Τσανκάγια, όπου ένα από τα προεκλογικά λεωφορεία του υποψηφίου ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, είχε σταθμεύσει. Από την ανοικτή οροφή του, ο δήμαρχος Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, μαζί με τον Φατίχ Γιασάρ, δήμαρχο της μητροπολιτικής συνοικίας της επαρχίας Γιενιμαχαλέ της Αγκυρας, σημαντική φιγούρα της αντιπολίτευσης, έβγαλαν τους τελευταίους συσπειρωτικούς προεκλογικούς πύρινους λόγους, υπέρ του Κιλιτσντλάρογλου και κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στο άκουσμα του τελευταίου ονόματος το συγκεντρωμένο πλήθος γιουχάριζε).

O δημαρχος Αγκυρας Μανσουρ Γιαβας σε κεντρικό πάρκο

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την ίδια ώρα, υπερκινητικότατος, επίμονα ενωτικός και συνθετικός μεταξύ των αντιθέτων πόλων της Εθνικής Συμμαχίας – Τραπέζι των 6, με την υποστήριξη στον β΄γύρο του ακραία εθνικιστικού κόμματος της Νίκης, του διαβόητου Ουμίτ Οζντάγ, υϊοθετώντας το αντιπροσφυγικό αφήγημα της άμεσης επιστροφής των Σύριων προσφύγων στη χώρα τους, δεν σταματάει να εμφανίζεται στο twitter.

«Επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να εμφανιστεί στα κανάλια, όπως ο Ερντογάν, έχει καταφύγει στο twitter», μας εξηγεί ο τούρκος ακαδημαϊκός και αναλυτής Ντοάν Τιλίτς, στην Άγκυρα. Δεν σταματά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης να εμφανίζεται και δημοσίως. Καταγγέλλοντας την απαγόρευση του sms του, από την κρατική BTK (Ιnformation Τechnology Αuthority), για το φλέγον κοινωνικό ζήτημα του δικαιώματος συνταξιοδότησης, στην περίπτωση που ασφαλιστικά, κι όχι και ηλικιακά, πληρούνται οι προϋποθέσεις. Το θέμα έχει βάλει φωτιά στα social media.

Προαναγγέλλοντας bonus και για τους φιλάθλους, δεσμευόμενος ότι ένα από τα πρώτα διατάγματα, που θα υπογράψει, μετά τη νίκη του, είναι η διασφάλιση ότι οι αγώνες θα μεταδίδονται στην TRΤ (κρατική τηλεόραση), χωρίς κωδικό πρόσβασης. «Εκλεψαν και τις πιο μικρές απολαύσεις του έθνους. Έτσι, θα συμφιλιώσω το έθνος με το TRT και το TRT θα είναι πραγματικά το κανάλι του έθνους», ανέφερε σε tweet του, που αναπαράχθηκε αμέσως από το ευρύτερο μπλοκ της Αντιπολίτευσης.

Χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, με αέρα νικητή, για τη Βαλκανική Συνάντησης της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα το μεσημέρι έδωσε το παρόν στη Συνάντηση της Ασφαλιστικής Οικογενειακής Υποστήριξης (Family Support Meeting), στην Αγκυρα.

«Παρ’ όλες τις πιέσεις, τις απαγορεύσεις, τα black out, αν θέλετε, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν το θέλεις πραγματικά, θα βγούμε όλοι μαζί από αυτό το σκοτεινό λάκκο. Ανεξάρτητα από την άποψη ή τον τρόπο που έχεις επιλέξει να ζεις. Κάνω έκκληση σε όλο τον λαό μας. Αυτή είναι η τελευταία έξοδος. Ας προσέλθουν στην κάλπη όσοι αγαπούν την πατρίδα», ήταν ένα από τα πολλά SOS- μηνύματά που εξέπεμψε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά τις τελευταίες ώρες στο twitter, όπου ανεβάζει και βίντεό του, απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό -όχι πλέον από την κουζίνα του σπιτιού του.

Στο «στρατηγείο» του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, στην Άγκυρα, επικρατεί ηρεμία. Υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας του CHP μας σχολίασαν ότι μετά την παραδοχή, από πλευράς του κυβερνόντος κόμματος, ότι το βίντεο που εμφανίζει μέλος του ΡΚΚ σε ομιλία του Κιλιτσντάρογλου είναι προϊόν μοντάζ, δεν έχουν βγάλει από το αντίπαλο στρατόπεδο νέο «λαγό» απ’ την «φαρέτρα» της προπαγάνδας.

«Κουρελούδες« τα πάνινα προεκλογικά πόστερ του α’ γύρου πλέον στην Αγκυρα

Σύμφωνα με επιτελικό στέλεχος στο στρατηγείο του ΑΚΡ, στην Αγκυρα, όλα τα στελέχη, όλοι οι βουλευτές του κόμματος απουσιάζουν σε περιοδείες στην τουρκική επικράτεια. Στο συγκεκριμένο στρατηγείο υπάρχει βεβαιότητα για την αυριανή νίκη. Στο στρατηγείο του CHP, επίσης στην Άγκυρα, συζητώντας με στελέχη, η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη.

Το «παιχνίδι» που, στο φόντο της υπόκωφα λυσσαλέας εκλογικής αναμέτρησης, παίζεται στο… όνομα των Σύριων προσφύγων, δεν έχει προηγούμενο στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού, μέσω της τουρκικής τηλεόρασης, έστελνε το δικό του μήνυμα από την περιοχή της Συρίας, όπου η κυβέρνηση χτίζει μαζικά κατοικίες για τον επαναπατρισμό 554 χιλιάδων καταρχάς Συρίων και προεκλογικό «μπαλάκι» μεταξύ των συνυποψηφίων.

Οι τούρκοι ψηφοφόροι παρότι τρέμουν για την οικονομία -με αναλυτές να μιλάνε για «επιβεβλημένη συγκράτηση των τιμών» προεκλογικώς από την κυβέρνηση, αλλά κατάρρευσή της, ήδη στις 29 Μαίου, την επομένη των εκλογών- , θα οδηγηθούν στην κάλπη, εκτιμούν και τα δυο επιτελεία, με βάσει τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για τον οριστικό εκδιωγμό των προσφύγων. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που ψηφοφόροι του Σινάν Ογάν, αντί να ψηφίσουν τον Ερντογάν στον β΄γύρο, όπως εκείνος τους ζητάει, σκοπεύουν, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, να λοξοδρομήσουν, ρίχνοντας «δαγκωτό» Κιλιτσντάρογλου, καθώς εμφανίζεται να έχει διατυπώσει ένα σαφές πρόγραμμα άμεσης (εντός ενός έτους) επιστροφής των Σύριων στη ρημαγμένη χώρα τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στο Κανάλι 7 στους 554 χιλιάδες Σύριους που επέστρεψαν «οικειοθελώς στη χώρα τους», υπερηφανεύτηκε, εκτοξεύοντας μύδρους ξανά κατά των ΗΠΑ και διαχωρίζοντας παραδόξως την Άνγκελα Μέρκελ ως προς τη στάση της στο μεταναστευτικό, ότι «εργαζόμαστε για μια τιμητική επιστροφή (των Σύριων). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 εκατομμύρια 381 χιλιάδες Σύριοι στην Τουρκία. Μειώνεται ο αριθμός, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο», δεσμεύτηκε.

«Το πρόβλημα είναι ότι το εκλογικό σώμα της χώρας μας είναι φασιστικών ιδεολογιών. Γι’ αυτό το λόγο θα επανεκλεγεί αύριο ο Ερντογάν», σχολίασε στο ΒΗΜΑ ηλικιωμένη ψηφόφορος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών HDP, η οποία αύριο θα ψηφίσει Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Δεν θεωρεί ότι η οικονομία θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην δεύτερη κάλπη. «Ο ρυθμιστής σε αυτή τη χώρα είναι πάντα η θρησκεία», μας τονίζει, ενώ οι δυο φιλενάδες της έχουν εγκαταλείψει το παγωτό καϊμάκι έρημο, και έχουν πεταχτεί στο δρόμο να χαιρετίσουν την μικρή λαοθάλασσα, από νέους, γέρους, γυναίκες με μαντήλα, αλλά και γυναίκες με εξώπλατα (ο καιρός στην Άγκυρα είναι καλοκαιρινός κατά τη διάρκεια της ημέρας), η οποία διεκδικεί λίγες ώρες πριν τις εκλογές, εξ ονόματος του Κιλιτσντάρογλου, δικαιοσύνη κι ελευθερία.