Μια σειρά αρχείων τα οποία σχετίζονται με τα ταξίδια της βασίλισσας Ελισάβετ εκτός της Βρετανίας έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Το BBC επικαλούμενο την συγκεκριμένη πηγή αναφέρει στο σημερινό του άρθρο ότι το FBI ανησυχούσε για την ασφάλεια της ηγεμόνα κατά την διάρκεια επίσκεψής της στις ΗΠΑ, λόγω κυρίως των απειλών του IRA.

Τις προθέσεις που υπήρξαν για τη βασίλισσα αποκάλυψε ένας αστυνομικός από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος τότε κατείχε τον βαθμό του αξιωματικού και σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ. Ο αστυνομικός είχε προειδοποιήσει τους ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι δέχτηκε μια κλήση από άνδρα που είχε συναντήσει στη συγκεκριμένη πάμπ.

Ο άνδρας, σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας, ζητούσε εκδίκηση για την κόρη που «είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα». Η απειλή ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου 1983 – περίπου ένα μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο του FBI ο άνδρας είχε σκοπό να κάνει κακό στη βασίλισσα Ελισάβετ επιχειρώντας, να ρίξει κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate στο Royal Yacht Britannia όταν έπλεε από κάτω, ή να πραγματοποιούσε απόπειρα κατά της ζωής της όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite». λέει το έγγραφο. Το FBI παίρνοντας σοβαρά τις απειλές, απέκλεισε κατά την επίσκεψη της Ελισάβετ, τους διαδρόμους στη γέφυρα Golden Gate, ενώ για τα μέτρα στο πάρκο Yosemite δεν υπήρξε σαφήνεια για τις ενέργειες που έγιναν εκεί.

Παράλληλα το FBI προχώρησε και σε συλλήψεις για τις οποίες λεπτομέρειες δεν έγιναν ποτέ γνωστές.

Τα αρχεία 102 σελίδων ανέβηκε στο Vault, τον ιστότοπο πληροφοριών του FBI, τη Δευτέρα, μετά από αίτημα του νόμου περί ελευθερίας της πληροφορίας που υποβλήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

‘Ενα άλλο  σημείωμα, σχετικό με την επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας το 1991, αναφέρεται σε απειλές προερχόμενες από ιρλανδικές οργανώσεις για την διατάραξη εκδηλώσεων στις οποίες επρόκειτο εκείνη να παραστεί, όπως ένα ματς μπέιζμπολ και μία δεξίωση στον Λευκό Οίκο. Επίσης, έγγραφο του 1989, αναφέρει ότι ακόμη και αν καμία συγκεκριμένη απειλή δεν έχει διατυπωθεί κατά της βασίλισσας, «η πιθανότητα απειλών από τον IRA κατά της βρετανικής μοναρχίας παραμένει παρούσα».

Κατά το παρελθόν είχαν γίνει πολλές απόπειρες κατά της ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με πρωταγωνιστή αυτών, κυρίως τον IRA. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές απόπειρες ήταν αυτή του 1970 όταν υποστηριχτές της οργάνωσης, προσπάθησαν να εκτροχιάσουν το τρένο στο οποίο επέβαινε δυτικά του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, ενώ και το 1981, ο IRA είχε σχεδιάσει βομβιστική επίθεση κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην βόρεια Σκωτία.