Συνεχίζεται το σήριαλ με την πολυβραβευμένη ταινία «Αγόρια στο ντους» και την προβολή της σε μαθητές της Α’ δημοτικού με πρωτοβουλία δασκάλας.

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, και η κλινική ψυχολόγος και Δρ. ιατρικής Σχολής, Άννα Κανδαράκη μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις έντονες αντιδράσεις που είχαν οι γονείς παιδιών Δημοτικού μετά την προβολή της ταινίας «Αγόρια στο Ντους» από τη δασκάλα τους.

Η ταινία αρχικά χαρακτηρίστηκε ερωτικού περιεχομένου, μετά κυκλοφόρησε ότι είναι βραβευμένη και κατάλληλη για εκπαιδευτική χρήση, πλην όμως κανείς από τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώνει ότι πράγματι το υλικό αυτό έχει εγκριθεί για προβολή σε παιδιά Δημοτικού.

Αν μπει κανείς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για σχολεία του ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, θα δει τη συγκεκριμένη ταινία στις κατάλληλες για παιδιά γυμνασίου και όχι Δημοτικού.

«Δεν μπορούμε να πετάμε ένα υλικό χωρίς να έχουμε εκπαιδεύσει τα παιδιά»

Η κλινική ψυχολόγος και Δρ. ιατρικής Σχολής, Άννα Κανδαράκη, είπε πως «η παιδική ψυχή έχει πολλά χρώματα και στόχος είναι να δώσουμε περισσότερες εργαλεία για να τη διαβάσουμε».

«Οι ηλικίες έχουν τεράστιες διαφορές οπότε πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες που έχουν οριστεί. Έχει μεγάλη διαφορά το 11-12 ετών. Η ταινία απευθύνεται σε παιδιά άνω των 12 ετών και δεν έπρεπε να προβληθεί. Έχει σημασία και εδώ υπάρχει μία παρανομία. Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία ξεκινάει από την κούνια. Οι περισσότεροι ανήλικοι εκπαιδεύομαι σύμφωνα με έρευνες, μέσα από πορνογραφίες και αυτό δεν είναι καλό. Την έχω δει την ταινία, είναι βραβευμένη και ανήκει στην παιδική βιβλιοθήκη», είπε αρχικά.

«Δεν μπορούμε να πετάμε ένα υλικό χωρίς να έχουμε εκπαιδεύσει τα παιδιά. Επίσης, δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια μέσα στη τάξη. Ο δάσκαλος πρέπει να ρωτήσει. Δεν δείχνουμε τέτοιο υλικό σε παιδιά χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία».

Σύμφωνα με την ειδικό, το πώς θα αντιδράσει ένας γονιός, επηρεάζει και την αντίδραση του παιδιού.

«Ο βασικός λόγος που έρχεται οι γονείς να ρωτήσουν ψυχολόγο για τα παιδία αφορούν μαθησιακές δυσκολίες ή μήπως γινεί ομοφυλόφιλος. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό».

«Εάν έχει γίνει μία προεργασία τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα»

Η Ματίνα Παγώνη έκανε το δικό της σχόλιο, λέγοντας πως όλα ξεκινάνε από την οικογένεια.

«Όσον αφορά το σχολείο ο δάσκαλος που δείχνει μία τέτοια ταινία, έχει να κάνει με το πώς θα την εξηγήσει. Εάν έχει γίνει μία προεργασία τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι τόσο θέμα να δει ένα παιδί μία τέτοια ταινία, εάν την εξηγήσουν. Οι γονείς φοβούνται και τρομάζουν εύκολα. Θα πρέπει με το δικό τους τρόπο να εξηγούν. Δεν είναι κάτι τραγικό να δείξουν τέτοια ταινία».

Τι απαντά ο σκηνοθέτης

Μιλώντας στο freecinema.gr ο σκηνοθέτης της σουηδικής ταινίας Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ δηλώνει «ότι η ταινία όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη για παιδιά αλλά έχει αποσπάσει και βραβείο καλύτερης ταινίας για το παιδικό κοινό».

Ολη η δήλωση του Σουηδού σκηνοθέτη:

Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.

Τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους.

Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία.»