Δύο στρατηγοί και ένας πτέραρχος μετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση: Και οι τρεις πρώην ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναλάβει, όπως μαθαίνω, τα πιο νευραλγικά υπουργεία. Ήτοι: Υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ. Στο Άμυνας αρχικά προοριζόταν ο Παύλος Αποστολίδης (πρώην αρχηγός της ΕΥΠ), αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε το πλάνο και τοποθέτησαν τον στρατηγό Στεφανή. Στο Προστασίας Πολίτη: Ο στρατηγός ε.α., πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης. Στο Πολιτικής Προστασίας ο πτέραρχος έ.α. υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς. Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούσαν παρά να τοποθετούσαν έναν έμπειρο πρέσβη (ε.τ), τον Βασίλη Κασκαρέλη.

Οι υπουργοί αυτοί θα παραμείνουν έως τις 25 Ιουνίου, έως τις εκλογές ή μάλλον έως ότου σχηματισθεί νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Έτσι το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, το υπουργείο Παιδείας ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας, ο οποίος είχε διατελέσει υπηρεσιακός Υγείας, το 2012. Το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται ο Θόδωρος Πελαγίδης (υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας), στο Ανάπτυξης αναλαμβάνει η Ελένη Λουρή, υποδιοικήτρια στην Τράπεζα της Ελλάδος στο διάστημα 2008- 2014, το υπουργείο Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο καθηγητής Νομικής Φίλιππος Σπυρόπουλος

***
Πώς ήθελαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση οι πολιτικοί αρχηγοί

Μου λένε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί μπορούν (τουλάχιστον οι περισσότεροι) να σταθούν σε μια πολιτική κυβέρνηση, με την εμπειρία, τις γνώσεις και την προσφορά τους στην κοινωνία. Αλλά έγιναν, προτού ακόμα ανακοινωθούν το κύριο θέμα συζητήσεως στο Συμβούλιο Αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ουδείς τους γνώριζε, έως εκείνη την ώρα, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί, ο ένας (διάβαζε Τσίπρας) ζήτησε να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Ζήτησε μάλιστα για τα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζήτησε πρόσωπα κύρους και με ικανότητες για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τις εκλογές στην Τουρκία (κάτι παρόμοιο ζήτησε και ο κ. Βελόπουλος) ενώ υπογράμμισε ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε οι υπουργοί να μην είναι προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και να μην παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

***
Η Παναγιά η Γκέισα και όσα δεν έδειξε η τηλεόραση από το Συμβούλιο των Αρχηγών

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αφού στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο.

Αν γράφονταν, λοιπόν στα επίσημα πρακτικά όλα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα αρχηγών του Προεδρικού Μεγάρου και εκείνα που δεν κατέγραψαν οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης, τότε σίγουρα θα νόμιζε κανείς ότι υπήρξε ένα πηγαδάκι ανάμεσα σε πολιτικούς και όχι σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να συμφωνήσουν σε ένα και μοναδικό πράγμα: Κυβέρνηση αφού δεν μπορεί να σχηματισθεί, ας σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά;

Επειδή σε εκείνη την αίθουσα με τον πλούσιο φωτισμό στο ισόγειο του Προεδρικού Μεγάρου, λίγο προτού αρχίσει η Σύνοδος των Πολιτικών αρχηγών και εν αναμονή της έλευσης της Προέδρου της Δημοκρατίας ειπώθηκαν πράγματα που πρώτη φορά ακούστηκαν στο Προεδρικό. Για παράδειγμα ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η αγωνία ορισμένων πολιτικών αρχηγών δεν ήταν εάν θα σχηματισθεί κυβέρνηση, ή εάν θα υπάρξει κυβέρνηση ηττημένων ή έστω κυβέρνηση ανοχής, αλλά εάν θα εισέλθουν στη Βουλή… λιβάνια, θυμιατά και εικόνες της Παναγίας. Όλα αυτά με το ερώτημα εάν θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή το κόμμα «Νίκη». «Ε, αφού δεν τα κατάφερες εσύ με την Παναγία Γκέισα και την Παναγία Ινδιάνα», πείραξε τον κ. Βελόπουλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας .

***
Η αγωνία για την Ζωή

Τι γίνεται με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου; Μπαίνει ή όχι στη Βουλή; Άλλο ερώτημα και αυτό. Οι συνεργάτες των αρχηγών που περίμεναν όρθιοι (πίνοντας χυμό πορτοκάλι) έξω από την αίθουσα της σύσκεψης έλεγαν ότι οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι Πλεύση Ελευθερίας εισέρχεται στη Βουλή. Φανταστείτε τώρα, έλεγαν, τι θα γίνει με «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας», εάν θα βρεθούν μαζί στη Βουλή. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπενθύμιζαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους ότι η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι σήμερα άδεια και ότι θα πρέπει να υπάρξει αγώνας για να γεμίσει ικανοποιητικά για το κόμμα, ενώ διέψευσαν την προσδοκία να εκλέξει η ΝΔ 180 βουλευτές, ώστε να μπορέσει να αναθεωρήσει το άρθρο 16 ή να εκλέξει άνετα Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Θα το διαψεύσει ο Μητσοτάκης το βράδυ στην τηλεοπτική του συνέντευξη», αλλά δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια στην υπόθεση αυτή που άνοιξε διάπλατα, ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η εικόνα πάντως που συζητήθηκε περισσότερο μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας μισής ώρας σύσκεψης, ήταν αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατευθύνεται προς την έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου έχοντας δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Βελόπουλο με τους οποίους αντάλλαξε ορισμένες κουβέντες.

***
Η επιμονή του Τσίπρα στο ντιμπέιτ

Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη συζήτηση που έγινε μέχρι την έξοδο από την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν ντιμπέιτ οι δύο τους με τον Κυριάκο Βελόπουλο να επιμένει να διεξαχθεί ξανά ντιμπέιτ όλων των αρχηγών πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Εδώ θα σημειώσω τι ειπώθηκε το βράδυ των εκλογών στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 20 μονάδες: «Εάν ο Τσίπρας επιμένει πάλι σε ντιμπέιτ, ας κάνει ένα με τους δελφίνους του». Και εκεί φάνηκε πως για τον κ. Μητσοτάκη το θέμα του ντιμπέιτ έκλεισε.

***
Εγώ έφτασα πρώτος

Να σημειώσω επίσης ότι κλίμα στη σύσκεψη ήταν καλό με χαμόγελα και χειραψίες ανάμεσα σε όλους με τον Αλέξη Τσίπρα να φτάνει πρώτος και να περιμένει για δέκα λεπτά μέχρι να προσέλθουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Τώρα θα πείτε τι έκανε για δέκα λεπτά μόνος στην αίθουσα των πολιτικών αρχηγών; Έπιασε κουβέντα με τις πρακτικογράφους που ήρθαν ειδικά από την Βουλή για να κρατήσουν πρακτικά. Εν συνεχεία ήρθε ο Βελόπουλος και ο Τσίπρας άρχισε να συνομιλεί μαζί του.
Στις 11 ακριβώς έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Κύρα Κάπη, ο οποίος είχε χειραψίες με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Κυριάκο Βελόπουλο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «εγώ έφτασα πρώτος». Τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εξήγησε προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι άργησε γιατί τον καθυστέρησε ένα τουριστικό λεωφορείο.

***
Ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας και η επίθεση που δέχθηκε

Ένα από τα ονόματα που διαβάσατε πιο πάνω για το υπουργείο Παιδείας είναι του Χρήστου Κίττα. Ενός πολύ γνωστού στους πανεπιστημιακούς κύκλους, και ειδικά εκείνους της Ιατρικής Αθηνών (είναι ερευνητής ιστολόγος-εμβρυολόγος), αλλά και συνολικά του πανεπιστημίου της Αθήνας (υπήρξε ένας από τους πιο σεβάσμιους πρυτάνεις του). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα του (και με το να εμπνέει τους νέους σε σύντομες επισκέψεις του στα αμφιθέατρα του εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του της Ιατρικής Σχολής Αθηνών).

Πρόσφατα του απονεμήθηκε και ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή της Σχολής του. Κατά τη διάρκεια των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτήρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, την οποία όμως ανακάλεσε ύστερα από παρέμβαση του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Ήταν όμως και εκείνος που τον Δεκέμβριο του 2009 δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από βάνδαλους αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στην πρυτανεία του Ιδρύματος του με αποτέλεσμα να διακομιστεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Το 2012, κατά τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου ανέλαβε το υπουργείο Υγείας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

***
Η μάχη των μονοεδρικών και τα πρόσωπα

Πολύς λόγος είχε γίνει προεκλογικά για τις εννέα μονοεδρικές περιφέρειες που αποτελούσαν βαρόμετρο για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Όλες οι μετρήσεις έδειχναν ότι η ΝΔ θα κέρδιζε τις μονοεδρικές πλην της Κεφαλονιάς λόγω της ισχυρής υποψηφιότητας του καθηγητή πανεπιστημίου Νικόλα Φαραντούρη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι προβλέψεις δικαιώθηκαν εν μέρει: Όλες οι μονοεδρικές περιήλθαν στην ΝΔ συμπεριλαμβανομένης της Κεφαλονιάς, στην οποία ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε το υψηλότερο ενδεχομένως ποσοστό, 26,2% (6% πάνω απ’ το πανελλαδικό), ενώ τόσο η ΝΔ με 36,5% με όσο και το ΠΑΣΟΚ με 9,7% κατέγραψαν ποσοστά αισθητά μικρότερα απ’ τα αντίστοιχα πανελλαδικά. Ένα πρώτο συμπέρασμα αλλά και ηθικό δίδαγμα για τις προσεχείς κάλπες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τελικά τη διαφορά, ακόμη και υπό συνθήκες τέτοιας εκλογικής καθίζησης.

***
Ημέρα μνήμης για τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη

Σήμερα στην Κάρπαθο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση τιμής και μνήμης του αξέχαστου Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και απ’ ότι μαθαίνω θα μιλήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος εκτός από την πρόσφατη παρουσία του στην Σύμη θα βρίσκεται και στην Κάρπαθο για να τιμήσει την μνήμη του Σμηναγού Ηλιάκη. Παρών θα είναι και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Για την ιστορία θυμίζω ότι…

Πριν από δεκαεπτά χρόνια ο Σμηναγός Ιπτάμενος Κώστας Ηλιάκης κατά την διάρκεια εκτέλεσης αποστολής αναχαίτισης έναντι τουρκικών αεροσκαφών, αντιμετώπισε τον άνανδρο και εγκληματικό ελιγμό από το τουρκικό αεροσκάφος, που οδήγησε στην σύγκρουση των δύο μαχητικών και στον μοιραίο θάνατο του Ήρωα Πιλότου μας. Η θυσία του βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο την οικογένειά του, αλλά και την μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ και 17 χρόνια όλοι οι Έλληνες δείχνουν την αγάπη τους για τον Κώστα για την λεβεντιά του, για το ήθος του εν τέλει γι’ αυτό που ήταν και πρέσβευε, τον Έλληνα Πιλότο.