Ομάδες ενόπλων που έφτασαν από την Ουκρανία εισέβαλαν τη Δευτέρα στη ρωσική επαρχία του Μπέλγκοροντ, γεγονός που ανάγκασε τη Μόσχα να επιβάλει «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» στην περιοχή και να αρχίσει να απομακρύνει τους αμάχους, ώστε να αντιμετωπίσει την επίθεση στο ρωσικό έδαφος – τη μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου.

Εξ αρχής υπήρξε ασάφεια σε σχέση με το ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Η Μόσχα και οι τοπικές αρχές έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συνδέσουν το περιστατικό με την Ουκρανία, κάτι που θα αποτελούσε μία χωρίς προηγούμενο εξέλιξη στους 15 μήνες από την έναρξη του πολέμου.

Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, έκανε λόγο για ομάδες σαμποτέρ του ουκρανικού στρατού που μπήκαν στην πόλη Γκραϊβορόν, γύρω στα πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα, ενώ ρωσικές δυνάμεις «λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την εξουδετέρωση του εχθρού».

Ωστόσο, το Κίεβο αποποιείται κάθε ευθύνης, όπως και για όλες τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ρωσικό έδαφος. Παράλληλα, δύο οργανώσεις – το Σώμα Ρώσων Εθελοντών  και η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας – ανέλαβαν την ευθύνη.

Η Ρωσία εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι ευθύνονται «Ουκρανοί μαχητές», απορρίπτοντας τις αναφορές ότι οι ίδιοι έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως ρώσοι μαχητές κατά του Κρεμλίνου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί Ρώσοι στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι δεν ήταν Ουκρανοί μαχητές.

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι η επιχείρηση «εκκαθάρισης» του Μπέλγκοροντ από τους «τρομοκράτες» συνεχίζεται, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι όσοι απέμειναν από τις μονάδες που κατηγόρησε για την επίθεση έχουν πλέον αναγκαστεί να επιστρέψουν στο ουκρανικό έδαφος. Μάλιστα, στην καθημερινή του ενημέρωση, το υπουργείο είπε ότι περισσότεροι από 70 μαχητές σκοτώθηκαν, αλλά η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει ακόμη επαληθευθεί.

Ποιες είναι οι δύο οργανώσεις

Σώμα Ρώσων Εθελοντών

Το Σώμα Ρώσων Εθελοντών ιδρύθηκε από ακροδεξιό ρώσο πολίτη τον περασμένο Αύγουστο και απαρτίζεται από Ρώσους που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Η οργάνωση είναι δραστήρια και στο ρωσικό έδαφος στην μεθόριο με την Ουκρανία και έχει αναλάβει την ευθύνη για μία επίθεση εκεί τον Μάρτιο, καθώς και για την επιδρομή στο Μπέλγκοροντ.

Βίντεο που αναρτήθηκε χθες από την οργάνωση δείχνει δύο άνδρες που δηλώνουν ότι έχουν καταλάβει ένα ρωσικό θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Το Reuters αναγνώρισε τον έναν από τους δύο. Πρόκειται για τον Ιλιά Μπογκντάνοφ, Ρώσο που έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα αφού πολέμησε με τις ουκρανικές δυνάμεις κατά των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας

Η  Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας δηλώνει ότι δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2022 ως καρπός «της επιθυμίας Ρώσων να πολεμήσουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κατά της ένοπλης συμμορίας του Πούτιν».

Δηλώνει ότι συνεργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και δρα υπό ουκρανική διοίκηση. Εχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ και δηλώνει ότι πολεμά στην ανατολική Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε χθες ότι στις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ συμμετείχαν μόνο ρώσοι πολίτες και ότι δημιουργούν μία «ζώνη ασφαλείας» για την προστασία των ουκρανών αμάχων. Δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε, ότι οι δυνάμεις που δρουν εκεί αποτελούν ουκρανική μονάδα. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα για διευκρινίσεις του Reuters.