Όταν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας,  στην οδό  Πειραιώς είδαν τον εκλογικό  χάρτη με την Κρήτη να βάφεται μπλε, πέρα από τα επιφωνήματα (και τα χειροκροτήματα) σκέφθηκαν για να τιμήσουν το νησί να ετοιμάσουν και μάλιστα στα γρήγορα κάτι γνήσιο κρητικό. Η αποστολή ανατέθηκε στον Κρητικό Στέλιο Κονταδάκη, υπεύθυνο του Οργανωτικού, ο οποίος σε χρόνο «ντε τε» παρουσίασε ρακί, σκαλτσούνια με ανθότυρο και τυρομάλαμα και άλλα κρητικά εδέσματα, που οι πάντες τα τιμήσαν δεόντως.
Ο Πρωθυπουργός παρά τη νίκη- θρίαμβο της ΝΔ έδειχνε σκασμένος. Το ίδιο και ο γιος του Κωνσταντίνος. Αιτία η ήττα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Φαινόταν πως δεν μπορούσε να καταλάβει πως έχασε την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλητής ο Ολυμπιακός. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν εκείνο το βράδυ στα γραφεία της ΝΔ και η Μαρία Σάκκαρη, με διακριτική παρουσία.

Ήταν η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον κ. Τσίπρα. Ήταν σύντομο, πλην όμως συγχαρητήριο. Ζήτησε από όλα τα στελέχη να πορευτούν με ταπεινότητα, ούτε έπαρση, τους είπε, ούτε πανηγυρισμούς  η μπάλα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να μείνει χαμηλά. Είπε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος έως τις  δεύτερες εκλογές, ότι όλα τα στελέχη θα αξιολογούνται, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ακυρώσει αυτό που έκανε τις πρώτες εκλογές, κάναμε, είπε με έμφαση ένα βήμα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με άλμα προς τις χώρα.
***
Μητσοτάκης: Μόνον σε ένα πράγμα είχε δίκαιο ο Τσίπρας
Μίλησε σε κάποια στιγμή και για τον Τσίπρα, λέγοντας πως σε ένα πράγμα είχε δίκαιο: Ότι έπεσαν έξω όλες οι δημοσκοπήσεις! Και όσον αφορά το debate και την επιμονή του κ. Τσίπρα να κάνουν  οι δυο τους τηλεμαχία, τον συμβούλευσε ας κάνει τώρα  debate με τους δελφίνους του!
***
Καταθέτει και ο Τσίπρας την διερευνητική
Πάμε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις διερευνητικές εντολές. Όλα δείχνουν, όπως μαθαίνω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει αμέσως την εντολή που θα πάρει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα ποσοστά του κόμματος κατέρρευσαν, κορυφαία στελέχη έμειναν εκτός Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είχε σκοντάψει στην «παγίδα» της απλής αναλογικής και πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα πολύ δύσκολο έργο. Να ανασυνταχθεί για την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη κατά την οποία δεν θα διεκδικήσει την εξουσία αλλά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο βασικός πόλος της κεντροαριστεράς.
***
Οι παλιές ελληνοτουρκικές «αγάπες» δεν ξεχνιούνται ούτε στις εκλογές
Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα δέχθηκε, την Κυριακή  την ώρα που πήγαινε να ψηφίσει στην Καβάλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ήταν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος του τηλεφωνούσε για να του ευχηθεί «καλή επιτυχία» και όχι μόνον: «Μάντεψε ποιον έχω δίπλα μου;», είπε χαρούμενος στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Ο Ακάρ χωρίς να χάσει το χαμόγελό του ανακοίνωσε: «Δίπλα μου έχω τον Δημήτρη Κολοβέτσιο, εμπρός μίλα του». Και ξαφνικά στην τηλεφωνική  γραμμή εμφανίζεται ο Έλληνας ποδοσφαιριστής Κολοβέτσιος ο οποίος αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός στην τουρκική Καϊσέρισπορ. Το ερώτημα είναι πώς βρέθηκε ο Κολοβέτσιος μαζί με τον Ακάρ, τι δουλειά είχε μαζί του και γιατί ο Ακάρ ήθελε να διαφημίσει την συνάντησή του με τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, την ήμερα των ελληνικών  εκλογών;
Το τηλεφώνημα ολοκληρώθηκε με τον Ακάρ να λέει στον Παναγιωτόπουλο: «Ευχαριστώ Νίκο, να προσέχεις τον εαυτό σου» και από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός φέρεται να απάντησε:« Ευχαριστώ, τις καλύτερες ευχές και από εμένα». Ο Τούρκος υπουργός αμέσως μετά σχολίασε ότι «οι ποδοσφαιριστές είναι εκπρόσωποι της ειρήνης στις χώρες. Χάρη σε αυτούς, οι σχέσεις προχωρούν πιο ομαλά».
***
Οι γουρλήδες των εκλογών από την Κωνσταντινούπολη
Όπως και νάχει το πράγμα τόσο ο Ακάρ όσο και ο Κολοβέτσιος φάνηκαν «γουρλήδες προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, αφού στην Καβάλα βγήκε πρώτος και με διαφορά από τον εσωκομματικό του αντίπαλο Μακάριο Λαζαρίδη. Όσο για τον Ακάρ οι συμπάθειες δεν κρύβονται πια ούτε στις εκλογές. Απλώς υπενθυμίζω ότι ο πολύς Ακάρ (που  είχε εμμονή με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ότι μπορεί να πάει κολυμπώντας έως το Καστελλόριζο), δεν έπαψε ούτε στιγμή (ακόμα και στη διάρκεια των κρίσεων) να αφήνει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας. Πότε με τα συλλυπητήρια και το στεφάνι που έστειλε στην κηδεία της μητέρας του Παναγιωτόπουλου, πότε για να ανταλλάξουν οι δυο τους τηλέφωνα στο… ΝΑΤΟ και πριν από τις εκλογές όταν ευχήθηκε ο  ένας στον άλλον «καλή επιτυχία». Αλλά, βρε παιδί μου ο Τούρκος δεν ξεχνά και τις προκλήσεις και για το λόγο αυτό, τόλμησε να προβεί σε διάβημα μέσω… SMS γιατί ένας Ινδός που μετείχε στην άσκηση «Ηνίοχος» είχε στο σήμα του, έναν πιλότο με κόκκινο… φέσι που τον κυνηγούσε. Και κάτι ακόμα. Ωσάν να έχει ξεθαρρέψει ο Τσαβούσογλου, την επομένη των ελληνικών εκλογών που θυμήθηκε  πάλι τα ελληνικά νησιά και τον εναέριο χώρο.
***
Άμυνας, το πιο δημοφιλές υπουργείο

Είναι λέτε, ο μαγικός κόσμος της πτήσης με μαχητικά, ή ο εντυπωσιακός εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων που κάνουν όλο και περισσότερα στελέχη πρόθυμα να αναλάβουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην επόμενη κυβέρνηση. Έως αυτή τη στιγμή, και πριν ακόμα ολοκληρωθούν και οι δεύτερες εκλογές, έχουν εκφράσει επιθυμία να γίνουν υπουργοί Άμυνας τουλάχιστον πέντε στελέχη της ΝΔ (έχουν εκλεγεί και οι πέντε από την Κυριακή) ανάμεσά τους και μια γυναίκα. Θα πείτε υπάρχει πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας γυναίκα; Απλώς υπενθυμίζω ότι η πρώτη γυναίκα υφυπουργός Άμυνας (και τα πήγε περίφημα) ήταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

3 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

***
Ουδείς στο Μαξίμου περίμενε τέτοιο αποτέλεσμα

Η αλήθεια είναι ότι ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εάν στο Μαξίμου περίμεναν τέτοιο αποτέλεσμα. Η απάντηση ήταν «όχι» για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «η κοινωνία είναι πιο μπροστά από όλους». Πάντως αυτό που έμαθα είναι ότι μόνο ένα στέλεχος, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργικού γραφείου, με ενισχυμένο ρόλο στα οργανωτικά-συντονιστικά της κυβέρνησης, ήταν εκείνος που πρόβλεψε και … έπιασε το 40%. Για την ακρίβεια, «έδωσε» τη ΝΔ στο 40%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25% (άρα δεν πρόβλεψε το τόσο πολύ χαμηλό ποσοστό) και το ΠΑΣΟΚ στο 11%.Όσο για τον Αμερικανό γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ, ήταν το δεύτερο πρόσωπο που έστω πλησίασε το καλό αποτέλεσμα της ΝΔ, αλλά δεν έπεσε ακριβώς μέσα. Συγκεκριμένα ο ίδιος έδωσε, κατά πληροφορίες, την τελική εκτίμησή του για την κεντροδεξιά παράταξη στο 38,5% – 39%. Και μια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 12 μονάδες.

***
Από τους 300 μόνον οι 71 είναι γυναίκες

Θα πρέπει να σταθούμε στις 71 γυναίκες που κέρδισαν τη μάχη του σταυρού και μπαίνουν στη Βουλή. Τις περισσότερες γυναίκες (29 συνολικά) τις έχει η ΝΔ, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22 γυναίκες στη Βουλή, το ΠαΣοΚ με 10, το ΚΚΕ με 6 και η Ελληνική Λύση με 4 γυναίκες. Από αυτές κάποιες παρουσίες θα παραμείνουν σταθερές και κάποιες άλλες θα καθίσουν για πρώτη φορά στα έδρανα. Να θυμίσω εδώ, την υπόσχεση Μητσοτάκη για περισσότερες γυναίκες στους υπουργικούς θώκους, μόλις σχηματισθεί η κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

***
Στα έδρανα του Κοινοβουλίου μαθητές δημοτικού

Την επομένη των εκλογών η Βουλή γέμισε με παιδάκια. Ήταν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, που ταξίδευαν όλη την νύχτα (δηλαδή την ώρα που τα κανάλια μετέδιδαν αποτελέσματα αυτά ταξίδευαν) για να επισκεφθούν τον Ναό της Δημοκρατίας. Ήταν χαρούμενα κυρίως όταν κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών, όταν άνοιξε η αίθουσα της Ολομέλειας ειδικά για αυτούς. Και ρώτησαν τα πάντα; Από το πού κάθονται οι Μητσοτάκης, Τσίπρας και Κουτσούμπας, έως πού θα καθίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ρώτησαν ακόμα εάν θα γίνουν και δεύτερες εκλογές και έτσι όπως τα είδα γεμάτα ερωτήσεις για το Κοινοβούλιο και τους θεσμούς, μου έδωσαν την εντύπωση ότι ορισμένα από τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο μάλλον κάποια στιγμή θα οδεύσουν προς τη Βουλή