Το φως της δημοσιότητας είδε η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου στην οποία επιβεβαιώνεται πως η επίτευξη αυτοδυναμίας από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές είναι το πιθανότερο σενάριο, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καταγράφει άνοδο των ποσοστών του, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται καθοδικά.

Η πρόθεση ψήφου και τα ποσοστά των κομμάτων με αναγωγή επί των αναποφάσιστων

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 20,1 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38,1%, έναντι 18% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 13,3%, το ΚΚΕ 6,6%, η Ελληνική Λύση 4,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, το κόμμα Νίκη 3,2% και το ΜέΡΑ25 1,8%. «Άλλο κόμμα», απαντά το 3,4%. Στο 7,8% το άκυρο/λευκό, οι αναποφάσιστοι και όσοι απαντούν πως δεν ψηφίζουν.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται στις 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5%, το ΠΑΣΟΚ 14,4%, το ΚΚΕ 7,2%, η Ελληνική Λύση 4,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,9%, το κόμμα Νίκη 3,5% και το ΜέΡΑ25 2%.

Αυτοδυναμία της ΝΔ θέλει η πλειοψηφία των πολιτών

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 56%, απαντά πως στις εκλογές στις 25 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία, ενώ το 28% απαντά πως η ΝΔ πρέπει να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ θέλουν οι πολίτες για αξιωματική αντιπολίτευση

Ξεκάθαρη είναι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις προτιμήσεις των πολιτών, καθώς έπειτα από το διψήφιο ποσοστό που κατέγραψε στην κάλπη της 21ης Μαΐου το 52% θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον αντίποδα μόλις το 28% θέλει εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του Ιουνίου.

Που οφείλεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας;

Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα «πού οφείλεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας»:

Σε ποσοστό 43% οι πολίτες την αποδίδουν σε «σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης»
Σε ποσοστό 35%, στο ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ικανός για τη θέση του πρωθυπουργού από τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων»
Σε ποσοστό 28% στο ότι «η ΝΔ είχε να επιδείξει θετικό έργο την τετραετία 2019 – 2023»
Σε ποσοστό 26% στο ότι «η ΝΔ είχε στήριξη από τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα»
Σε ποσοστό 18% στο ότι «ήταν πιο σαφές τι σημαίνει η ψήφος στη ΝΔ»