Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 1,2 δισ. ευρώ επιβλήθηκε στη Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ από την ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε από τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) αφορούσε τη συνεχιζόμενη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από τη Meta. Το πρόστιμο αυτό, σύμφωνα με το Reutes, ξεπέρασε το προηγούμενο πρόστιμο ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί από το Λουξεμβούργο στην Amazon το 2021, σύμφωνα με την DPC.

Μετά από αυτή την «καμπάνα» η εταιρεία οφείλει να σταματήσει κάθε μεταφορά προσωπικών δεδομένων προς της ΗΠΑ μέσα σε πέντε μήνες και θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέσα σε έξι μήνες.

Η Meta αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το πρόστιμο «αδικαιολόγητο και άχρηστο», ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει από τη Δικαιοσύνη την αναστολή του. Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλεται στη Meta από την αρχή του χρόνου στην ΕΕ και για το τέταρτο μέσα σε έξι μήνες.