Η ατζέντα της ημέρας: Η ιστορική νίκη – Οι διερευνητικές – O χαμένος τελικός

1

Ιστορική νίκη της ΝΔ στις εκλογές

  • Πάνω από 20 μονάδες η διαφορά: Μια μεγάλη νίκη στις εκλογές πέτυχε η ΝΔ συγκεντρώνοντας 40,78% έναντι 20,07% (με ενσωματωμένο το 95,55%), καταγράφοντας πρωτιά στο σύνολο της χώρας πλην της Ροδόπης.
  • Κερδισμένο το ΠαΣοΚ: Το ΠαΣοΚ είναι επίσης κερδισμένο καθώς είδε αύξηση ποσοστών και αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη συγκεντρώνοντας το 11,53%, ενώ βαρύ είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η συμμετοχή: Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώνεται στο 60,73%, των κομμάτων εκτός Βουλής στο 15,96% και των άκυρων/λευκών στο 2,61%.
2

Η ώρα των διερευνητικών εντολών

  • Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας: Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, τα κόμματα μετρούν κέρδη και απώλειες σχεδιάζοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις τους για την επόμενη ημέρα.
  • Η παράδοση των αποτελεσμάτων: Στις 12 το μεσημέρι, η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Τι προβλέπει το Σύνταγμα; Η ΠτΔ θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε  κόμματος. Κάθε πολιτικός αρχηγός, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής

  • Πότε θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών; Η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της.
  • Πότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές; Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές έχουν αποβεί άκαρπες η ΠτΔ θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.
  • Με ποιο σύστημα θα γίνουν οι επόμενες εκλογές; Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.
4

Εξερράγη η Αίτνα στη Σικελία

  • Τέφρα και καπνός: Η Αίτνα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, άρχισε να εκτοξεύει τέφρα και καπνό χθες, αναγκάζοντας τις αρχές της Σικελίας να λάβουν έκτακτα μέτρα.
  • Προβλήματα στις πτήσεις: «Λόγω της δραστηριότητας της Αίτνας και της μεγάλης ποσότητας ηφαιστειακής τέφρας που έπεσε στο αεροδρόμιο, οι πτήσεις διακόπτονται μέχρι να το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες» ανέφερε η διεύθυνση του αεροδρομίου της Κατάνης.
  • Η μακρά ιστορία: Η Αίτνα, που φτάνει τα 3.324 μέτρα σε ύψος, είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχει ενεργοποιηθεί και εκραγεί πολλές φορές τα τελευταία 500.000 χρόνια.
5

Του άρπαξε το τρόπαιο ο Γιουλ

  • Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός: O Ολυμπιακός ηττήθηκε με 79-78 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague. H ομάδα του Πειραιά δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για 4η φορά στην Ιστορία της, δέκα χρόνια από την τελευταία φορά (Λονδίνο 2013).
  • Ο Γιούλ χτύπησε στο τέλος: Αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 6 (78-72) στα 2:13 πριν τη λήξη, από δίποντο του Κέιναν, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ απάντησε με 5 δικούς του πόντους (78-77) και ο Γιουλ έγινε «δήμιος» του Ολυμπιακού.
  • Το ρεκόρ της Ρεάλ: Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη ισπανική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο μετά από νίκη της σε clasico στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Στους πέντε ημιτελικούς που είχαν προηγηθεί ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στη Euroleague, ποτέ ξανά δεν είχε κατακτήσει τον τίτλο η νικήτρια.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Εξηγούμε τις ειδήσεις, κάθε μέρα
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις