Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έφυγε νωρίτερα από την Σύνοδο G7 στην Ιαπωνία, προκειμένου να επιστρέψει στην Ιταλία, που πλήττεται από καταιγίδες, οι οποίες έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής 15 άτομα.

«Ειλικρινά δεν μπορώ να παραμείνω τόσο μακριά από την Ιταλία σε μια τόσο περίπλοκη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ευχαριστώντας τους 5.000 ανθρώπους – από διασώστες μέχρι εθελοντές – που κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έχουν πλέον αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις φονικές πλημμύρες στη βορειοανατολική Ιταλία, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι, καθώς η άνοδος των υδάτων «καταπίνει» ολοένα και περισσότερα σπίτια και νέες κατολισθήσεις απομονώνουν χωριά σύμφωνα με το Reuters.

Παραμένει ο συναγερμός

Ένα ελικόπτερο, που συμμετείχε στις προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, συνετρίβη το Σάββατο κοντά στο Λούγκο, τραυματίζοντας έναν από τους τέσσερις επιβαίνοντες, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Μέσα σε 36 ώρες έπεσαν βροχές έξι μηνών στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, με τις πλημμύρες να χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες που έχει δει η χώρα εδώ και έναν αιώνα.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν πάνω από 305 κατολισθήσεις και κατέστρεψαν ή έκλεισαν πάνω από 500 δρόμους στην περιοχή. Την Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει, στην Ρώμη, το υπουργικό συμβούλιο, για να εγκρίνει έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Οι Αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την κατάσταση ύψιστου συναγερμού μέχρι και αύριο.