Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας μίλησε για την νομική υποχρέωση όσων καλούνται να είναι μέλη εφορευτικών επιτροπών στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας να παραστούν και τις ποινικές κυρώσεις που επιφέρει η μη παρουσία.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, κάθε πολίτης που καλείται να είναι στην εφορευτική επιτροπή είναι υποχρεωμένος να παραστεί. «Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές φυλάκισης. Οποιοσδήποτε βέβαια έχει ένα ανυπέρβλητο κώλυμα οφείλει να το γνωστοποιήσει είτε αποστέλλοντας έναν αγγελιοφόρο στο εκλογικό τμήμα είτε τις προηγοιύμενες ημέρες ωστέ να μην υπάρχουν ποινικές συνέπειες».

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστούν, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι διατηρούν το δικαίωμα να «επιτάξουν», να κρατήσουν δηλαδή κάποιους από τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν να ψηφίσουν, προκειμένουν να αναλάβουν καθήκοντα εφορευτικής επιτροπής. «Ολα αυτά μέσα σε λογικά πλαίσια διότι αν ένας ψηφοφόρος εργάζεται εκείνη την ημέρα ή έχει κάποια υποχρέωση, η οποία είναι δικαιολογημένη, ο δικαστικός αντιπρόσωπος επιλέγει κάποιον άλλον», επισημαίνει ο κ. Κούγιας.