Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αυτό το Final Four της Ευρωλίγκας είναι ιδιαίτερο. Γιατί …κρύβει κάποια στοιχεία που δύσκολα αντιστέκεσαι και δεν τα αναδεικνύεις.

Για παράδειγμα, ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που και οι τέσσερις ομάδες σε μια τελική φάση μπασκετικής διοργάνωσης, έχουν και …ποδόσφαιρο! Υψηλού επιπέδου. Και ο Ολυμπιακός. Και η Ρεάλ. Αλλά επίσης οι Μονακό και Μπαρτσελόνα που ηττήθηκαν στους ημιτελικούς. Ο τελικός θα είναι ανάμεσα στη Βασίλισσα των 10 τροπαίων στο κορυφαίο κύπελλο της Ευρώπης και στον Ολυμπιακό με τις τρεις Ευρωλίγκες.

Ναι, δεν είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, έχουν την ιστορία τους και αν πιστέψουμε τα σημάδια, το …βελάκι δείχνει κόκκινο! Είναι η σειρά του Ολυμπιακού. Το ’95 πανηγύρισε η Ρεάλ, το 2013 ο Ολυμπιακός, το ’15 η Ρεάλ. Τώρα τι θα γίνει;

Και ακόμη: ναι μεν τις περισσότερες φορές οι μάχες κρίνονται από τους «κοντούς» σε έναν τελικό, ωστόσο εδώ έχουμε σύνολα που βασίζονται σε πανύψηλα παιδιά, σε παίκτες που η μπασκετική αργκό τους ονομάζει …«δεινόσαυρους»! Ναι, άφησαν τη μόδα με τους «ψηλούς τσέπης», πάει να πει τύπου Μπατίστ ή Χάινς και στο «5» έχει η μεν Ρεάλ τον Ταβάρες, ο δε Ολυμπιακός τον Φαλ.

Εδώ, είμαστε, λοιπόν. Στο θέμα μας. Το ωραίο είναι πως πρόκειται για παίκτες γεννημένους το ’92, δηλαδή 31 ετών, με τον Φαλ να περνά ένα μήνα ηλικιακά τον άσο της Ρεάλ! Στους ημιτελικούς έδωσαν αληθινό ρεσιτάλ.

Ο γάλλος σέντερ του Ολυμπιακού σημειώνοντας 12 πόντους και έχοντας τέσσερις ασίστ, γιατί ξεχωρίζει κάνοντας παιχνίδι «από μέσα προς τα έξω» ως ένας πλέι μέικερ …ρακέτας και στον αντίποδα ο ψηλός από το Πράσινο Ακρωτήρι, κατάφερε να  «μαζέψει» στον θρίαμβο της Ρεάλ επί της Μπαρτσελόνα 15 ριμπάουντ! Σκέπασε τη ρακέτα με τα 2.21 μ. που είναι, αλλά σιγά μην τον …φοβηθεί ο Φάλ των 2. 18 μέτρων. Μάχη στη στρατόσφαιρα! Και για να γίνει αντιληπτό τι συμβαίνει στις μεταξύ τους μονομαχίες, δύο φορές νίκησε εφέτος ο Ολυμπιακός τη Ρεάλ.

Στη Μαδρίτη με σκορ 89-87 (Ταβάρες 14-Φαλ 6) και 73-60 στο ΣΕΦ (Φαλ 4-Ταβάρες12).

Ο Ταβάρες, είναι χαρακτηριστικό, εσχάτως έγινε και αντικείμενο κουβέντας στον Ολυμπιακού, κουβέντας του στυλ «γιατί αυτός και όχι εγώ». Αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός στην Ευρωλίγκα καθόσον το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πολλά μπλοκ και ακολούθησε ο Γουόκαπ με τη πολλή πίεση στη μπάλα και τα αμέτρητα κλεψίματα. Θα μπορούσε να είναι ο …Θωμάς πρώτος αμυντικός! Τώρα, το βράδυ της Κυριακής, ποιος θα βγει νικητής; Ποιος θα σηκώσει το κύπελλο της Ευρωλίγκας;