Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι πολίτες θα κληθούν να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους βουλευτές που θέλουν να δουν στη βουλή. Ποια είναι όμως η σημασία της σειράς των ονομάτων στα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, πάντοτε ορισμένοι βουλευτές έδιναν ιδιαίτερη σημασία στη σειρά που θα έμπαιναν τα ονόματά τους στα ψηφοδέλτια. Μα, θα πείτε αυτό δεν καθορίζεται με αλφαβητική σειρά των υποψηφίων; Ναι, έτσι ακριβώς γίνεται. Αλλά τι συμβαίνει όταν ένας υποψήφιος (που τυγχάνει να είναι και στενός συγγενής αρχηγού κόμματος) επιθυμεί να είναι πρώτος στα ψηφοδέλτια παρά το γεγονός ότι το όνομά του αρχίζει (ας πούμε, τυχαίως, από «Κ»); Τότε γινόταν το εξής μαγικό. Όσοι υποψήφιοι είχαν όνομα από το «Α» έως το «Κ» κόβονταν αυτομάτως, χωρίς να τους δοθούν εξηγήσεις ή δικαιολογίες. Θα πείτε πάλι, γίνονται και σήμερα αυτά τα πράγματα; Όχι, γίνονταν όμως παλαιότερα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Έσχατοι έσονται πρώτοι

Υπάρχει όμως και η περίπτωση των Ιωαννίνων. Εκεί δίνουν τη μάχη συνολικά επτά υποψήφιοι και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, λόγω ονόματος που αρχίζει από «Τ» είναι τελευταίος στο ψηφοδέλτιο. Όχι δεν ζήτησε να κοπούν οι πιο πάνω από αυτόν. Απλώς θυμήθηκε το σλόγκαν ότι οι «έσχατοι έσονται πρώτοι».