Ο Μίκης Θεοδωράκης ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, έγινε γνωστός στην υφήλιο για το ανυπέρβλητο έργο του.

Σήμερα, το Mega τιμά τον σπουδαίο συνθέτη με ένα μεγάλο αφιέρωμα, διανθισμένο από σημαντικούς ερμηνευτές και αξιόλογους εκπροσώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ας θυμηθούμε μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του που οφείλει να γνωρίζει κάθε άνθρωπος

«Ο χορός του Ζορμπά»

Ίσως είναι η πιο γνωστή σύνθεσή του σε όλη την υφήλιο Το κομμάτι συνόδευσε την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» και κυκλοφόρησε το 1965, όντας από τότε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

«Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»

Πρόκειται για ένα τραγούδι-σύμβολο με τις αξίες της ελευθερίας, της αγάπης και της ειρήνης. Αποτελεί απόσπασμα από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί», το οποίο γράφτηκε το 1959. Μελοποιήθηκε το 1964, από τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ»

Τον Νοέμβριο του 1958, γεννιέται σε ένα μικρό διαμέρισμα των Παρισίων, στην οδό de la Fontaine au Roi, η κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα-Ασπασία. Ο πανευτυχής πατέρας γράφει τους στίχους του τραγουδιού «Η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ». Είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη που περιλαμβάνεται στο «Αρχιπέλαγος». Πρόκειται για ένα «παιχνίδι» ουσιαστικά του Μίκη με τη σύζυγό του Μυρτώ μέσω της Μαργαρίτας. Ηθελε να παίξει ουσιαστικά με τη γυναίκα του όπου τη θέση της στην καρδιά του έχει πάρει η νεογέννητη κόρη του.

«Ένα το Χελιδόνι»

Αποτελεί μέρος του «Άξιον Εστί», και συγκεκριμένα συγκαταλέγεται στα «Πάθη». Πρόκειται για μια εμβληματική σύνθεση που βρίσκεται στις παιδικές αναμνήσεις όλων μας.

«Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις»

Το τραγούδι έγινε σύμβολο της αντίσταση, με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο να αναλαμβάνει το στίχο και τον Μίκη Θεοδωράκη τη μουσική.