Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τα πάντα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή τους, όπως διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, αλλά αν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει την δυνατότητα να παρατείνει ανάλογα την ψηφοφορία.

Ως προς το ποιες είναι οι ώρες αιχμής, σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη, παρόλο που στο παρελθόν ήταν γύρω στις 10:00-12:00 που πήγαινε ο κόσμος στην εκκλησία ή για να πιει τον καφέ του, οπότε το συνδύαζε, τελευταία και ειδικά όπως είναι τώρα ο καιρός ανοιξιάτικος, αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη προσέλευση μετά το μεσημέρι μεταξύ 16:00-18:00.

Για πρώτη φορά

Ο γγ του ΥΠΕΣ επισήμανε ότι φέτος για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, περιέγραψε ότι σε κτίρια που δεν βρίσκονται οι αίθουσες στο ισόγειο, εκεί θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται τους ψηφοφόρους που δεν είναι σε θέση να ανεβούν σκάλες. Οι ψηφοφόροι θα κάθονται εκεί και στην συνέχεια θα ειδοποιείται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να κατέβει, ώστε να ψηφίσει ο πολίτης σε παραβάν και να πάει με τον φάκελο πίσω στο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός για να τον ρίξει στην κάλπη.

Επιπλέον, φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι στο wallet του κινητού, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια χρονική καθυστέρηση, σημείωσε ο κ. Σταυριανουδάκης.Επειδή αυτό είναι διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά, διευκρίνισε ότι χρειάζεται να έχουν και οι δύο smartphone, δηλαδή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος και φυσικά ο πολίτης που θα ψηφίσει. Θα πρέπει να σκανάρει τον κωδικό του, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ψηφοφόρου, να κρατήσει το κινητό του μέχρι την ώρα που θα πάει για να ψηφίσει. Φυσικά αυτό έχει μια χρονοκαθυστέρηση που αν πέσει στα χρονικά διαστήματα που υπάρχει μεγάλη κίνηση είναι στην κρίση του δικαστικού αν θα το μπορέσει με αυτό τον τρόπο ή θα ζητήσει κανονικά επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος ή διαβατηρίου, εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Τα αποτελέσματα

Χθες (18/5) λοκληρώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών η ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδοθούν φέτος τα αποτελέσματα των εκλογών. Για πρώτη φορά αναμένεται περίπου μετά τις 9 το βράδυ να έχουμε και μια σαφή εικόνα για τα ποσοστά των κομμάτων. Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος στις 20:30. Στις 21:30 – 22:00 θα έχουμε το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας.

Γιατί θα γίνει τόσο γρήγορα; Γιατί σε όλα τα εκλογικά τμήματα πλέον οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, οπότε σε πραγματικό χρόνο θα έρχονται εδώ τα αποτελέσματα και θα μπαίνουν στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Επιπλέον για πρώτη φορά θα υπάρχει ενημέρωση για την προσέλευση του κόσμου, θα υπάρχει εικόνα δηλαδή για τη συμμετοχή στις εκλογές. Μέσω πάλι αυτής της συσκευής θα στέλνεται πόσος κόσμος έχει ψηφίσει. Θα έχουμε σε τρία διαδοχικά διαστήματα την ημέρα των εκλογών ενημέρωση για την προσέλευση στις 10:30, στις 13:00-13:30 και στις 16:00-16:30.