Ο Kokowumba Binzunga, κονγκολέζος μουσικός με μακρά παρουσία σε αφρικανικά και ευρωπαϊκά φεστιβάλ εμφανίζεται σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου και στις 26 του μήνα στο θέατρο Ροές, παρέα με κολεκτίβα μουσικών, διαφόρων εθνικοτήτων, με την ονομασία «Kokowumba & Friends», ταξιδεύοντας στις μουσικές της Κεντρικής Αφρικής.

Πριν από τέσσερα χρόνια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του (Δημοκρατία του Κονγκό) λόγω προβλημάτων λογοκρισίας, και όπως πολλοί άλλοι ήρθε στην Ελλάδα σε αναζήτηση πολιτικού ασύλου. Από τότε μένει με την οικογένειά του σε δομές προσφύγων και σήμερα στεγάζεται στη δομή προσφύγων του Βόλου (Μόζας), περιμένοντας να αναγνωριστεί η κατάστασή του ως πολιτικός πρόσφυγας.

Ο Kokowumba σε συνεργασία με την κολεκτίβα των μουσικών «Kokowumba & Friends» κυκλοφόρησαν πριν λίγο καιρό το άλμπουμ με τον τίτλο «Tango Ekoki» (Η ώρα έφτασε). Δώδεκα πρωτότυπα κομμάτια γραμμένα από τον ίδιο, εμπνευσμένα από παραδοσιακούς αφρικάνικους ρυθμούς (guinaua, mutuazi) σε συνδυασμό με άλλα είδη όπως latin, funk, reggae, που φέρνουν ως αποτέλεσμα χορευτικούς ρυθμούς, περιγράφοντας παράλληλα τις δύσκολες εμπειρίες που είχε ο καλλιτέχνης κατά την εξαναγκασμένη φυγή του από το Κονγκό. Το συγκρότημα αποτελείται από το σύνολο των πνευστών (τενόρο σαξόφωνο, άλτο σαξόφωνο, τρομπέτα και κλαρινέτο), ντραμς, κρουστά, (congas, timbales and minor percussion), δύο κιθάρες, μπαλαφόν, μπάσο και φωνές.

Στην συνέντευξή του προς το Βήμα ο Kokowumba Binzunga, μιλά για τη σχέση του με τη μουσική, τη ζωή του στο Κονγκό, τη σχέση του με τη μουσική και τα μελλοντικά του σχέδια. Μα πάνω από όλα βροντοφωνάζει ότι «στην Αφρική, τα βασανιστήρια παραμένουν ένα ενδημικό φαινόμενο και ακόμη δεν τιμωρούνται. Υπάρχει ένας αγώνας για την εξουσία και όλοι οι πολιτικοί ηγέτες συμμετέχουν σε αυτόν. Κι εσείς ανθρωπάκια σιωπάτε!!! Οι Αφρικανοί ηγέτες δεν ξέρουν τι σημαίνει ελευθερία έκφρασης.»

Φύγατε από τη χώρα σας για λόγους λογοκρισίας. Τι ακριβώς συνέβη;

«Έγραψα τραγούδια για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας της χώρας μου, της ΛΔΚ Κονγκό, 60 χρόνια βασάνων από την ανεξαρτησία: καταπιεσμένη νεολαία, φτώχεια, απόγνωση, πόλεμος παντού. Από την άλλη πλευρά, η χώρα μου αναφέρεται μεταξύ των πλουσιότερων χωρών στον κόσμο. Με τη φωνή και την κιθάρα μου άρχισα να τραγουδάω πατριωτικά τραγούδια λέγοντας την πραγματικότητα και την αλήθεια. Αυτό ήταν λάθος. Ήμουν στόχος της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας μου (ANR). Σκότωσαν τη μητέρα μου και τον μπασίστα μου, στενό φίλο και μαέστρο της ομάδας μου. Βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Βασανίστηκα ο ίδιος, και αυτός είναι ο λόγος που έφυγα από τη χώρα μου. Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν τον Οκτώβριο του 2018 στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα του Κονγκό.»

Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα για να ζητήσετε πολιτικό άσυλο; Πώς είναι οι συνθήκες διαβίωσής σας και κυρίως πώς σας αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία;

«Αγαπώ την Ελλάδα. Όταν έφτασα ηρέμησα, παρόλο που δεν ήταν εύκολο δεδομένου του παρελθόντος μου και της πραγματικότητας που έζησα, αλλά βρήκα την Ελλάδα μια φιλόξενη χώρα και το ποσοστό ρατσισμού δεν είναι τόσο υψηλό. Γι’ αυτό ζω τη ζωή μου εδώ ήσυχα με την οικογένειά μου (σύζυγος και δύο παιδιά). Προς το παρόν ζω όπως όλοι οι αιτούντες άσυλο. Πριν από 3 μήνες, εγώ και η οικογένειά μου λάβαμε την κάρτα μας για ελεύθερη μετακίνηση και κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα. Η υπόθεσή μας είναι στα δικαστήρια μέχρι σήμερα, γιατί είχα τέσσερις απορρίψεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τώρα περιμένω την τελική απόφαση του δικαστηρίου. Προσεύχομαι στον Θεό μου να πάει καλά η περίπτωσή μου ώστε η οικογένειά μου να ξαναβρεί τα χαμόγελά της. Η ελληνική κοινωνία είναι σαν όλες τις χώρες του κόσμου που ξέρω, υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, αλλά είχα την τύχη και τη χάρη να γνωρίσω σπουδαίους φίλους. Τους αγαπώ βαθιά και μαζί τους έφτιαξα το άλμπουμ μου TANGO EKOKI (Η ώρα είναι τώρα).»

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική; Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;

«Η μουσική για μένα είναι δώρο από την οικογένειά μου. Ο παππούς μου έπαιζε κιθάρα, ήταν γρίοτ (griot, στη μαύρη Αφρική, μέλος της κάστας των μουσικών-ποιητών που περιοδεύουν μεταφέροντας τον προφορικό μας Πολιτισμό ενώ είναι φημισμένοι επίσης ότι έχουν επαφή με τα πνεύματα). Ο Πατέρας μου παίζει κιθάρα μέχρι σήμερα. Η γιαγιά μου, η Kokowumba, μου έλεγε πάντα να ασκούμαι σοβαρά γιατί η μουσική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Από αυτήν πήρα το καλλιτεχνικό όνομα. Έχω τη μουσική στο αίμα μου και ζω με αυτήν από την παιδική μου ηλικία. Για μένα είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσω και να δείξω την πραγματική μου πολιτιστική ταυτότητα. Η πηγή έμπνευσής μου είναι η φύση και τα τραγούδια που τραγούδησαν οι πρόγονοί μου στο Βασίλειο του Κονγκό, The Kingdom of Mfumu Kimbangu, ο σωτήρας μας της μαύρης φυλής (ο M. Kimbangu ήταν Κονγκολέζος επαναστάτης κατά τη διάρκεια της αντιαποικιοκρατικής περιόδου του 1960).»

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας άλμπουμ “TANGO EKOKI”. Αν δεν κάνω λάθος, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα.

«Είναι ένα άλμπουμ όπου συνοψίζω τη ζωή μου. Τίποτα δεν είναι όπως πριν.»

Τι θα δούμε και θα ακούσουμε στην Αθήνα;

«Θα μοιραστούμε τις μελωδίες της μουσικής των προγόνων μου, σε μια μορφή Afro Big Band: 12 μουσικοί με το πλήρες τμήμα χάλκινων, παραδοσιακά κρουστά, φωνητικά… Ένα τέλειο πρόγραμμα για χορό. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα κάνω αυτές τις δύο συναυλίες στο Θέατρο Ροές.»

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια?

«Να ανακτήσω την ελευθερία μου. Ζητήστε από τις ελληνικές αρχές να με βοηθήσουν να ολοκληρώσω τη νομική μου διαδικασία. Φέρνω τη μουσική μου σε όλο τον κόσμο ξεκινώντας από εδώ στην Ελλάδα και στη χώρα μου που αγαπώ πολύ.»

Θέατρο Ροές

Ιάκχου 16, Γκάζι, Αθήνα

2103474312

Παραστάσεις: Παρασκευή 19 και 26 Μαΐου

Ωρα έναρξης: 21.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Προπώληση: 13€ κανονικό, 10€ μειωμένο*

Στο ταμείο: 15€ κανονικό, 13€ μειωμένο*

(*) μειωμένα: άνεργοι, φοιτητές, παιδιά, ΑΜΕΑ

Προπώληση – Ticket Services