Για την νησιωτικότητα, την ανάπτυξη, τον τουρισμό και τις χρόνιες παθογένειες  που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και οι οποίες κατά την τελευταία τετραετία  έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, μίλησε στο «Βήμα», ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα, Βασίλης Υψηλάντης.

Ο κύριος Υψηλάντης μίλησε για την επόμενη μέρα στα νησιά μας, στέλνοντας το μήνυμα πως, «η Ελλάδα έχει ανάγκη από γενναίες και τολμηρές αποφάσεις ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για ένα καλύτερο αύριο», τονίζοντας παράλληλα πώς, μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο.

Ο υποψήφιος βουλευτής, υπενθυμίζει παράλληλα το έργο της κυβέρνησης για την νησιωτικότητα, ενώ τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία έρχεται να αντιμετωπίσει με ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο το πρόβλημα της ακρίβειας», με τον χαρακτηριστικό στόχο να είναι «η αύξηση των μισθών πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027».

Στην τετραετία που πέρασε η χώρα και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις. Ποια πιστεύετε πως ήταν τα πιο σημαντικά μέτρα που έλαβε η Νέα Δημοκρατία  για την χώρα και ποιες θα είναι οι επόμενες επιλογές για την καταπολέμηση του μεγαλύτερου προβλήματος, αυτού της ακρίβειας.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες το 2019 εμπιστεύτηκαν στην Νέα Δημοκρατία την διακυβέρνηση της χώρας και εμείς με την σειρά μας ακολουθήσαμε πιστά το πρόγραμμα μας. Το πλεόν σημαντικό έργο αυτής της κυβέρνησης είναι η ψηφιοποίηση του κράτους, με την δημιουργία του gov.gr. Έτσι, αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό μια χρόνια αρρώστια που αντιμετώπιζε η χώρα μας, αυτή της γραφειοκρατίας. Με το gov.gr 1.500 ψηφιακές εφαρμογές που κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Υπηρεσίες που παλαιότερα ολοκληρώνονταν με φυσική παρουσία του πολίτη στα γκισέ».

Για την επόμενη μέρα, η Νέα Δημοκρατία έρχεται να αντιμετωπίσει με ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο το πρόβλημα της ακρίβειας. Χαρακτηριστικός στόχος είναι η αύξηση των μισθών πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 και αύξηση κατώτατου μισθού στα €950 εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, μ’ αυτόν τον τρόπο και με την αισιοδοξία ότι οι εισερχόμενες αυξήσεις τιμών λόγω των διεθνών κρίσεων θα ελαττωθούν, η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην ελάφρυνση της οικονομικής καθημερινότητας της κοινωνίας».

Η νησιωτικότητα, εξακολουθεί να υπάρχει και τα προβλήματα που δημιουργούνται εξ αιτίας αυτής συνεχίζουν να ταλανίζουν τους νησιώτες. Δυο από αυτά είναι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς και η στελέχωση και η συνολική λειτουργικότητα  των νοσοκομειακών μονάδων. Τι λύσεις έχουν δοθεί σε αυτά τα θέματα και ποιες οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης;

«Η νησιωτικότητα εξ ορισμού αποτελεί πρόβλημα για χώρες οι οποίες έχουν απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές. Η Ελλάδα αναγκάζεται να δαπανήσει αρκετά χρήματα προκειμένου να θωρακίσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους συμπατριώτες μας που μένουν σε νησιά. Η Νέα Δημοκρατία είχε εισάγει παλαιότερα, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά, έτσι ώστε ο νησιώτης να μην πληρώνει το υπέρογκο 24% Φ.Π.Α., διότι τα αγαθά που έρχονται στα νησιά μας είναι επιβαρυμένα κατά τρόπο πάρα πολύ μεγάλο. Δυστυχώς, οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά καταργήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία πάλεψε και διαπραγματεύτηκε σκληρά για την επαναφορά αυτού του κοινοτικού κεκτημένου και πήρε το πράσινο φως από το ECOFIΝ ώστε να επανέλθει τουλάχιστον έως το 2025. Επίσης, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις που έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τρόπο άρτιο».

Η τουριστική κίνηση το περασμένο καλοκαίρι, έσπασε ρεκόρ, ειδικότερα στα νησιά. Το γεγονός αυτό όμως, ανέδειξε τα προβλήματα και τις παθογένειες των νησιών αναφορικά με τις υποδομές. Με ποια βήματα θα προχωρήσει την επόμενη τετραετία ο εκσυγχρονισμός των νησιών;

«H Νέα Δημοκρατία στοχεύει καταρχάς στην εγκαθίδρυση της δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου. Ο στόχος μας είναι τα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επίσης, με τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη με ολοκλήρωση ειδικού χωροταξικού πλαισίου για Τουρισμό και έργα υποδομών ύψους 230 εκ. ευρώ. Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, δημιουργία 10 τουριστικών μαρινών και αναβάθμιση λιμενικών υποδομών. Υπάρχουν ακόμα αρκετά σχέδια αλλά θα τονίσω σαν τελευταίο το πρόγραμμα GR-ECO για τα νησιά μας, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Χάλκης και της Αστυπάλαιας».

Τα εθνικά ζητήματα απασχόλησαν και ανησύχησαν τους πολίτες αρκετά, κατά το προηγούμενο διάστημα, κυρίως λόγω των επεκτατικών διαθέσεων της Τουρκίας. Ειδικότερα τα νησιά λόγω της γεωγραφικής τους θέσης νιώθουν πιο «εκτεθειμένα» σε κάθε νέα κρίση. Ποιες ήταν οι καταλυτικές κινήσεις που έγιναν για την διασφάλιση του Αιγαίου και των συνόρων μας;

«Εμείς οι Δωδεκανήσιοι γνωρίζουμε καλά από παρενοχλήσεις ορμώμενες από τους γείτονες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η μόνη που προχώρησε σε γενναίες κινήσεις για την θωράκιση της χώρας. Η υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών με βάση την προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και η συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο διεύρυναν την ελληνική επικράτεια για πρώτη φορά από το 1947.

Επίσης, πετύχαμε την υπογραφή δυο σημαντικών συμφωνιών για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας. Η υπογραφή Συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία κα η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, αναβάθμισαν στον υπέρτατο βαθμό την άμυνα της Ελλάδας».

Τέλος, ποια η άποψή σας για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της ΝΔ με άλλο κόμμα εάν η αυτοδυναμία δεν επιτευχθεί. Μπορεί να είναι εφικτή μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή με κάποια άλλη πολιτική δύναμη;

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από γενναίες και τολμηρές αποφάσεις ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς, οι απόψεις μας με τα άλλα κόμματα αποκλίνουν κατά έναν μεγάλο βαθμό και όταν ζητάμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων αποφεύγουν να απαντήσουν με σαφήνεια. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως η χώρα μας δεν θα πρέπει να στηρίζεται σε αερολογίες και διχογνωμίες όσον αφορά την διακυβέρνηση της. Είδαμε, πως μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα μπροστά με βασικό γνώμονα την ανάπτυξη του κράτους και την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εμπιστευτούν για μια ακόμα φορά την Νέα Δημοκρατία και να μας δώσουν σαφή εντολή διακυβέρνησης της χώρας  έτσι ώστε να προχωρήσουμε μαζί σταθερά, τολμηρά, μπροστά».