Την πεποίθηση της πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι η θετική έκπληξη της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης μεταφέρει σε συνέντευξη της στο ηλεκτρονικό Βήμα η υποψήφια του κόμματος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, Έφη Χαλάτση.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα του Βήματος, η κ. Χαλάτση προσθέτει επίσης πως ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει εγγυητή της κυβερνητικής σταθερότητας, ενώ τονίζει πως το κόμμα της υπήρξε η μόνη αξιόπιστη δύναμη αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά το διακύβευμα των εκλογών, πέραν της «πορείας της χώρας για τα επόμενα δέκα χρόνια», η κ. Χαλάτση αναφέρει και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς σύμφωνα με την ίδια το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει πρωταγωνιστής «στη διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην εκπροσώπηση του πολίτη, στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία».

Τέλος, υπόσχεται ότι, εάν εκλεγεί, θα διεκδικήσει με πάθος λύσεις και προτάσεις για όλα όσα απασχολούν τους συμπολίτες της στον Βόρειο Τομέα.

 

Μπορεί τελικά το ΠΑΣΟΚ να πετύχει τον αρχικό εκλογικό του στόχο, το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κινείται οριακά γύρω στο 10%;

Όχι μόνο μπορεί αλλά θα το πετύχει και θα το δείτε το βράδυ των εκλογών. Δεν θα αναφερθώ στο περιθώριο σφάλματος των δημοσκοπήσεων, που είναι 2-3%, άρα αντιλαμβάνεστε, θα σας πω ωστόσο ότι όλα τα μηνύματα που εισπράττω τόσο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών όπου είμαι υποψήφια, όσο και από όλη την Ελλάδα, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει με δύναμη. Θυμηθείτε με, το ΠΑΣΟΚ θα είναι η θετική έκπληξη αυτών των εκλογών και θα είναι το μόνο κόμμα που θα έχει κατακτήσει τέτοια ποσοστιαία άνοδο. Γιατί οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη με ρεαλιστικές προτάσεις, γνώση, εμπειρία μακριά από τις περιπέτειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες αναζητούν κυβερνητική σταθερότητα και ξέρουν, έχουν πεισθεί πλέον, ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα το διασφαλίσει αυτό.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές;

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι δίπλα στον πολίτη, με λύσεις για τα προβλήματα του και προτάσεις για το αύριο της χώρας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν η μόνη αξιόπιστη δύναμη αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη και έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία στην οποία μας οδήγησε η κυβέρνηση αμεριμνησίας της ΝΔ του Κ. Καραμανλή και αυτό όλοι το αναγνωρίζουν πλέον. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ξαναβάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την αλαζονική και ανιστόρητη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και την δήθεν Αριστερά της υποκρισίας και του λαϊκισμού του κ. Τσίπρα. Και πιστεύω ότι πλέον οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ο πραγματικός αντίπαλος της Δεξιάς είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι ο κίβδηλη Αριστερά του κ. Τσίπρα. Γιατί με το ΠΑΣΟΚ ξέρεις τι ψηφίζεις και δεν θα έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις την επόμενη ημέρα, ούτε κωλοτούμπες.

Εξακολουθείτε να παραμένετε στη γραμμή του «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» για πρωθυπουργός; Και αν όχι αυτοί οι δύο, τότε ποιος; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτό το πρόσωπο; Από ποιον χώρο θα προέρχεται;

Προφανώς και επιμένουμε αλλά όχι από καπρίτσιο, από βαθιά πολιτική και εθνική θα έλεγα ανάγκη. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας κυβέρνησαν. Εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς. Για ποιο λόγο – πέρα από τις προσωπικές τους αγωνίες και ανασφάλειες – θα πρέπει να είναι ξανά στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Αν ο ελληνικός λαός ήθελε τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα στη θέση αυτή, μπορεί να τους επιλέξει, δίνοντας τους αυτοδυναμία. Αλλά επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ας αναλογιστούν έστω τώρα, την εθνική τους ευθύνη και ας παραμερίσουν για να βρει διέξοδο η πραγματική βούληση του ελληνικού λαού. Σας θυμίζω ότι υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, για λόγους αυξημένης συναίσθησης εθνικού καθήκοντος, ένας άλλος πρωθυπουργός του 47%, ο Γιώργος Παπανδρέου, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και εν συνεχεία παραιτήθηκε για να διευκολύνει. Έβαλε το εγώ πίσω από το εμείς. Γιατί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν πράττουν το ίδιο; Δεν διδάχθηκαν τίποτα από το παράδειγμα αλτρουισμού, γιατί μόνιμος στόχος τους είναι ένας: Να διατηρήσουν τις καρέκλες τους. Αλλά θα πάρουν την απάντηση την Κυριακή.

Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη Νέα Δημοκρατία; Πως σχολιάζετε αυτή τη δήλωση; Με ποιο κόμμα είναι πιθανότερο να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας;

Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στις αγωνίες του πολίτη. Δεν είναι κοντά ούτε στον κ. Μητσοτάκη, ούτε στον κ. Τσίπρα. Ας πάρουν άλλοι το υποδεκάμετρο να μετρήσουν για να κάνουν τους δικούς τους μικροκομματικούς υπολογισμούς. Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτά. Έχουμε κρυστάλλινο πρόγραμμα, ξεκάθαρες θέσεις χωρίς ναι μεν αλλά – όπως αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια, που στηρίξαμε ό,τι θετικό για τη χώρα και πολεμήσαμε ό,τι αναχρονιστικό. Όπως το ΠΑΣΟΚ ήταν υπεύθυνη αντιπολίτευση, έτσι θα είναι και αύριο πυλώνας σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Δεν επιστρέφουμε για να γίνουμε το βολικό δεκανίκι κανενός, αλλά πρωταγωνιστής. Οι προγραμματικές μας θέσεις και τα αξιόπιστα πρόσωπα που θα τις εφαρμόσουν είναι για εμάς το νέο συμβόλαιο με το λαό. Είμαστε δύναμη αρχών, αξιοπρέπειας, λογικής και ευθύνης και με βάση αυτά θα πορευτούμε και την επαύριο των εκλογών.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

Κατά την γνώμη μου το βασικό διακύβευμα είναι η πορεία της χώρας για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια. Κρίνεται το αν θα προχωρήσουμε μπροστά με θωρακισμένη δημοκρατία, με αξιοκρατία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με παιδεία και υγεία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολίτη, με ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων και ημετέρων. Και, αν θέλετε να προσθέσω και κάτι ακόμη: Διακυβεύεται το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης. Είναι προφανές ότι αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και του κ. Πολάκη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, έχει παράδοση, έχει εμπειρία, έχει μάθει από τα λάθη του και μπορεί να γίνει ξανά ο πρωταγωνιστής και ο μπροστάρης στην διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην εκπροσώπηση του πολίτη, στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

Όσον αφορά τον Βόρειο τομέα, στον οποίο και είστε υποψήφια, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιοχής και πως σκοπεύετε εσείς προσωπικά να τα αναδείξετε;

Ξέρετε, πολλοί έχουν την εντύπωση ότι ο Βόρειος Τομέας είναι κάτι διαφορετικό από τις άλλες περιοχές. Δεν υπάρχουν μόνο οι πλούσιες συνοικίες αλλά και οι εργατικές, οι γειτονιές της μεσαίας τάξης, όπως η Νέα Ιωνία, η Νέα Φιλαδέλφεια, τα Βριλήσια, το Χαλάνδρι. Σας διαβεβαιώ, έχοντας τρέξει πόρτα-πόρτα παντού, ότι οι πολίτες στον Βόρειο Τομέα έχουν τα ίδια προβλήματα, τις ΄ίδιες αγωνίες με όλες τις άλλες γειτονιές της Αθήνας. Η ανασφάλεια για το αύριο, η οικονομική δυσπραγία, τα κόκκινα δάνεια (μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν μεν ιδιοκτήτες ακινήτων  αλλά στην ουσία τα σπίτια στην πλειοψηφία τους ανήκουν στις τράπεζες), η ανεργία, το έλλειμμα στην Υγεία. Θα διεκδικήσω λοιπόν με πάθος λύσεις και προτάσεις για όλα όσα απασχολούν τους συμπολίτες μου,