Την ψήφο των πολιτών στον δυτικό τομέα Αθηνών διεκδικεί εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αναλύει στο ΒΗΜΑ τους προσωπικούς του στόχους, περιγράφει το αντίμετρο προκειμένου να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος της προεκλογικής εκστρατείας, εκφράζει την πικρία του για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε με αφορμή τα κιλά του, ενώ φυσικά επιχειρηματολογεί υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μετά από 35 χρόνια στη δημοσιογραφία αποφάσισα να κατέβω στην πολιτική, γιατί θεώρησα ότι μπορούσα να βοηθήσω από ένα άλλο μετερίζι τους συμπολίτες μου. Το έκανα με μόνο γνώμονα το καλό της πατρίδας μου και των συνανθρώπων μου. Όταν μπεις στην πολιτική διαπιστώσεις ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι βρίσκουν απέναντί τους συχνά ένα απρόσωπο κράτος με το οποίο δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Όταν λοιπόν μπορείς να τους βοηθήσεις και να διορθώσεις κάποιες αδικίες που γίνονται από την κρατική γραφειοκρατία τότε νιώθεις μεγάλη ικανοποίηση. Νομίζω ότι τέσσερα χρόνια μετά αυτή την ικανοποίηση την έχω» λέει ο ίδιος που προτάσσει εξ αρχής την προσωπική επαφή που έχει αποκτήσει με τον κόσμο.

-Τι απασχολεί περισσότερο τους πολίτες;

«Εχουν παράπονα, αγωνίες, προβληματισμούς και χαίρομαι να τους ακούω και να απαντάω στα ερωτήματά τους. Αυτό που τους απασχολεί είναι κυρίως τα οικονομικά, ιδίως μετά το πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας που έχουμε τα τελευταία χρόνια αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως το θέμα των συντάξεων, το θέμα της εγκληματικότητας, το θέμα των υπηρεσιών υγείας. Όλα τα λαμβάνουμε υπόψιν μας και ξέρουμε ότι ως ΝΔ σε κάποια τα έχουμε πάει καλά, σε κάποια όχι τόσο και σε κάποια κάναμε λάθη όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί. Όταν διαπιστώνω ότι οι πολίτες έχουν δίκιο μεταφέρω το ζήτημα στους αρμόδιους υπουργούς και στην ηγεσία της κυβέρνησης».

-Πού θα κριθούν οι εκλογές;

«Οι εκλογές είναι συγκριτικές και άρα θα κριθεί ποιος είναι πιο αποτελεσματικός διαχειριστής και κυβερνήτης της χώρας. Νομίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη υπερτερεί κατά πολύ. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις αλλά το νιώθω και εγώ στις επαφές μου με τους πολίτες. Ακόμη και στις μεγάλες δυσκολίες που περάσαμε -και που δικαιολογημένα κάποιοι διαμαρτύρονται- παραδέχονται όμως ότι αν ήταν κάποιος άλλος πρωθυπουργός τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμάται έναντι των αντιπάλων του».

-Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας; 

«Στη ΝΔ θεωρούμε ότι δεν υπάρχει στην κουλτούρα μας η συνεργασία των κομμάτων και πιστεύουμε στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις καθώς είναι οι μόνες αποτελεσματικές για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες δοκιμασίες που έχουμε μπροστά μας λόγω και της παγκόσμιας κρίσης. Πιστεύουμε ότι μια σταθερή κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η καλύτερη επιλογή για την πατρίδα. Εμείς ούτε με τον κ.Βαρουφάκη μπορούμε να συζητήσουμε, ούτε με το ΚΚΕ, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μας χωρίζουν μεγάλες διαφορές. Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ, που προσωπικά σέβομαι τους ψηφοφόρους τους και τους θεωρώ μετριοπαθείς και σοβαρούς, αλλά  δυστυχώς, με την παρούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έχει μια εμμονή εναντίον του κ. Μητσοτάκη και του φέρεται με τρόπο ανοίκειο είναι δύσκολο να συνεννοηθείς. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κυβερνητικός εταίρος και να θέλαμε».

-Πώς κρίνετε τον προεκλογικό διάλογο;

«Στην προεκλογική περίοδο ακούγονται ύβρεις, ψέματα, υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν γι’ αυτό και εμείς επιμένουμε ότι τα προγράμματα των κομμάτων πρέπει να είναι κοστολογημένα. Αντίθετα δεν βλέπουμε την ίδια διάθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει την εντύπωση ότι υπόσχεται τα πάντα στους πάντες γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια. Προσωπικά δίνω έμφαση στην επαφή με τους πολίτες και δεν τους καλώ απλά σε μια ομιλία. Άλλωστε δεν έχω και τα χρήματα να κάνω συγκεντρώσεις και ομιλίες. Πηγαίνω εγώ στους πολίτες, τους κοιτάζω στα μάτια, τους λέω την αλήθεια και πιστεύω ότι αυτό θα εκτιμηθεί. Δυστυχώς, υπάρχουν υποψήφιοι βουλευτές που ακόμα και σήμερα τάζουν διορισμούς στο δημόσιο ξέροντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Η προεκλογική περίοδος έχει επίσης κακοήθειες και μικροπρέπειες. Το 2019 υποψήφιος από το κόμμα μου επειδή δεν είχε κανένα επιχείρημα εναντίον μου έλεγε ο »χοντρός» όταν αναφερόταν σε μένα. Τώρα που προσπάθησα και έχασα τα κιλά λέει »γιατί να τον ψηφίσετε αυτόν, έχει καρκίνο και θα πεθάνει». Η πολιτική θέλει γερό στομάχι αλλά όσο και να προσπαθείς αυτά σε πικραίνουν».