Στο 2,4% προσδιορίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2023 η Κομισιόν στην ενδιάμεση εαρινή της έκθεση.

Όπως επισημαίνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης υποστηρίζεται από μια ανθεκτική αγορά εργασίας και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 9,3% το 2022, αλλά αναμένεται να συγκρατηθεί στο 2,4% έως το 2024 λόγω της χαλάρωσης των τιμών της ενέργειας.

Αν και παραμένει αρνητικό, το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να συρρικνώνεται λόγω της αύξησης των δημοσίων εσόδων, ενώ περαιτέρω αναμένεται πως θα μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Παρά την ενεργειακή κρίση και τις συναφείς πληθωριστικές πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρή ανάπτυξης, επισημαίνεται, κατά 5,9% το 2022, η οποία αποδίδεται στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση, στη σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και στην ώθηση που δόθηκε από την ανάκαμψη του τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο.

Υποχώρηση πληθωρισμού

Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 9,3% το 2022, αλλά μειώθηκε στο 6,3% έως το 1ο τρίμηνο του 2023.

Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να μετριαστούν περαιτέρω φέτος χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 4,2% και 2,4% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα. Ωστόσο, η καθυστερημένη μετακύλιση των υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων σε υπηρεσίες και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, η οποία έχει γίνει πιο ορατή από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, θα δώσει ώθηση στον δομικό πληθωρισμό το 2023, επισημαίνει η Κομισιόν.