Η Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαρίγια Γκαμπριέλ παραιτήθηκε από τη θέση της στην ΕΕ καθώς αναλαμβάνει την πρόκληση του σχηματισμού νέας βουλγαρικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Η Γκάμπριελ επιλέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον αρχηγό του κόμματός της Μπόικο Μπορίσοφ για να γίνει η επόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ της έδωσε τη θεσμική εντολή τη Δευτέρα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η κεντροδεξιά πολιτικός εντάχθηκε στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ως Επίτροπος για ψηφιακές υποθέσεις το 2017 και ανέλαβε το τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στην αρχή της τρέχουσας θητείας, το 2019.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση και ευχαρίστησε την Γκαμπριέλ για την «εποικοδομητική και φιλική συνεισφορά της».

«Εύχομαι στη Μαρίγια Γκαμπριέλ ό,τι καλύτερο και είμαι σίγουρη ότι η ευρωπαϊκή της εμπειρία, σε αυτό και στο προηγούμενο Σώμα των Επιτρόπων, θα αξιοποιηθεί σωστά για τη χώρα», είπε.

Η βουλγάρα πολιτικός έχει επτά ημέρες, έως τις 22 Μαΐου, για να σχηματίσει κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματός της Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB), ελπίζοντας να σπάσει ένα πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκληθεί μετά από πέντε συνεχόμενες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια, από τις οποίες δεν έχει δημιουργηθεί μία σταθερή κυβέρνηση.

Σε αντίθετη περίπτωση, η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα – μια συμμαχία των δύο κομμάτων κατά της διαφθοράς, Συνεχίζοντας την Αλλαγή (PP) και Δημοκρατική Βουλγαρία (DB) – θα κληθεί να σχηματίσει συνασπισμό.