Την πεποίθηση του πως η περιφέρεια θα είναι και πάλι η μεγάλη εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ εκφράζει σε συνέντευξή του στο ηλεκτρονικό Βήμα ο Δημήτρης Δημητρίου, υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στον Νομό Ιωαννίνων.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα του Βήματος, ο κύριος Δημητρίου τονίζει επίσης πως το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να είναι κοντά στην κοινωνία και όχι σε κάποιο από τα άλλα κόμματα, ενώ στην ερώτηση γιατί κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ απαντά πως «έτσι θα έχει τη ευκαιρία να απαλλαγεί από τους λαϊκιστές με ή χωρίς γραβάτα».

Όσον αφορά το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας,  δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ εμμένει στη στάση του «ούτε Τσίπρας – ούτε Μητσοτάκης», καθώς «εκπροσωπούν λογικές διακυβέρνησης που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυναν».

Τέλος, θέτει ως στόχο του, σε περίπτωση που εκλεγεί, την περιφερειακή ανάπτυξη και την ισόρροπη κατανομή των πόρων για να μπορέσει επιτέλους ο νομός Ιωαννίνων να λαμβάνει ισότιμα αυτά που δικαιούται.

 

Τελικά είναι η περιφέρεια η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ; Ποια είναι η εικόνα στο νομό σας;

Η περιφέρεια είναι η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο. Και δεν είναι, όπως λέγεται, θέμα προσώπων που είναι γνωστά για την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες. Η δύναμη μας είναι η προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, οι πολιτικές για την ανάπτυξη της. Για αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην Ελληνική Περιφέρεια. Γιατί όλες οι πολιτικές που ακολουθήσαμε από την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων που συνέβαλαν στην άρση της απομόνωσης, τη δημιουργία του ΕΣΥ, τις παρεμβάσεις ενίσχυσης των αγροτικών περιοχών άλλαξαν το επίπεδο ζωής των ανθρώπων της περιφέρειας. Στο νομό Ιωαννίνων κρατήσαμε ψηλά τις δυνάμεις μας. Η εκτίμηση μου είναι ότι στις 21 Μαΐου θα πάμε καλύτερα. Η περιφέρεια που κράτησε όρθιο το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες εποχές θα του δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να κατακτήσουμε το ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Είμαι αισιόδοξος.

Είστε ένας άνθρωπος της αγοράς. Είναι πράγματι, η οικονομία το ισχυρό όπλο του κ. Μητσοτάκη;

Η εικόνα του success story που καλλιεργεί ο κ. Μητσοτάκης είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματική. Δεν μου αρέσει να ισοπεδώνω. Αλλά πως μπορείς να θεωρείς επιτυχημένη μια πολιτική που αύξησε πάνω από 50 δις το χρέος και απέτυχε να στηρίξει τις δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Δείτε στην πράξη. Τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνονται, η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι περιορισμένη και το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης.  Αλλά ας φύγουμε από τις επιχειρήσεις και ας πάμε στα νοικοκυριά. Το αφήγημα της πετυχημένης πορείας της οικονομίας σκοντάφτει για τα καλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.  Ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματα των ασθενέστερων. Καλή είναι η ωραιοποιημένη εικόνα αρκεί να μην έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

Τελικά με ποιόν είναι πιο κοντά το ΠαΣοΚ του Νίκου Ανδρουλάκη; Στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη μας ενδιαφέρει να είναι, και είναι, κοντά στην κοινωνία. Έχουμε κάνει τις επιλογές μας κύριε Νάνη. Δεν είμαστε με όλους. Είμαστε κοντά, για την ακρίβεια δίπλα, στους ήρωες υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργάτες, τα νέα ζευγάρια που δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια, με τους ανθρώπους της περιφέρειας των ορεινών όγκων που βιώνουν την απομόνωση. Είμαστε πιο κοντά με την νέα γενιά που σήμερα εργάζεται με συμβάσεις 4ώρες και λαμβάνει 300 και 400 ευρώ. Είμαστε πιο κοντά στους συνταξιούχους που πρέπει να λαμβάνουν, συντάξεις αξιοπρέπειας και το ΕΚΑΣ που τους έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Είμαστε πιο κοντά με τους ελεύθερους επαγγελματίες που με αγωνιούν να επιβιώσουν χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης, είμαστε πιο κοντά με τους οικογενειάρχες που έρχονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους. Με αυτούς είμαστε και όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πρόγραμμά μας. Για να μην θεωρηθεί πάντως ότι αποφεύγω την ερώτησή σας απαντώ. Με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε διαφορές μεγάλες και ουσιαστικές. Ένα μόνο παράδειγμα. Πως μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι κοντά σε μοντέλα διακυβέρνησης που στηρίζονται σε κολλητούς όπως αυτό του κ. Τσίπρα ή σε ανιψιούς που στήνουν παρακράτος όπως αυτό του κ. Μητσοτάκη;

Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

Γιατί θα έχει τη ευκαιρία να απαλλαγεί από τους λαϊκιστές με ή χωρίς γραβάτα. Γιατί με τη ψήφο στο ΠΑΣΟΚ θα πει όχι στην αναξιοκρατία, στο κράτος λάφυρο τις πολιτικές για τους λίγους και όχι για τους πολλούς. Γιατί θέλει τα παιδιά του να έχουν ίσες ευκαιρίες για να ανοίξουν τα φτερά τους. Γιατί ο κόσμος χόρτασε από τις επιταγές χωρίς αντίκρισμα που μοίρασαν όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.  Γιατί θέλει η Ελλάδα να γίνει, επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με θεσμούς και λειτουργίες που σέβονται τον κόσμο.

Τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία εν έτει 2023;

Ότι σήμαινε πάντα. Ένας διαρκής αγώνας για τη μείωση των ανισοτήτων που δημιουργεί η οικονομία της αγοράς. Γιατί ο άνθρωπος ήταν και παραμένει η προτεραιότητα. Στις εποχές που ζούμε και γεμίζουν με αβεβαιότητα τη ζωή των ανθρώπων και ειδικά των πιο αδύναμων η σοσιαλδημοκρατία όχι μόνο δεν είναι ξεπερασμένη αλλά είναι, όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη.

Τελικά υφίσταται σενάριο «προοδευτικής διακυβέρνησης» είτε ως «κυβέρνησης των ηττημένων» είτε ως «κυβέρνηση ανοχής»;

Το μόνο που υφίσταται είναι το πλαίσιο που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα επιδιώξει κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας από την πρώτη Κυριακή. Τα υπόλοιπα είναι, για να το πω απλά, ιστορίες για αγρίους τις οποίες περιφέρουν για τους δικούς τους λόγους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και για να σας προλάβω. Ναι, ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας. Εκπροσωπούν λογικές διακυβέρνησης που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυναν.

Είστε γέννημα, θρέμμα Ηπειρώτης. Τι να περιμένουν από εσάς οι συμπολίτες σας αν εκλεγείτε στη Βουλή;

Οι βουλευτές εκλέγονται για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες των πολιτών. Για μένα το στοίχημα είναι η επαναφορά του τρίπτυχου της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της ανάπτυξης. Βασικός στόχος μου είναι να εργαστώ για τη δημιουργία και ενίσχυση των κοινωνικών προνομίων, όπως η παροχή πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, παιδεία, κοινωνική προστασία και προγράμματα απασχόλησης.

Σήμερα και μετά από όσα περάσαμε όλοι θεωρώ ότι όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική έχουμε χρέος να προχωρήσουμε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες, να εστιάσουμε στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία καθώς και εκείνες τις πολιτικές που θα προωθήσουν πολιτικές που ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων και προάγουν την ισότητα στον εργασιακό χώρο.

Τέλος, επειδή οι πολίτες με γνωρίζουν και ξέρουν τις αξίες και τις αρχές μου, περιμένουν από εμένα την άοκνη προσπάθεια καθώς και τον εντατικό μου αγώνα που θα οδηγήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ισόρροπη κατανομή των πόρων για να μπορέσει επιτέλους ο νομός Ιωαννίνων να λαμβάνει ισότιμα αυτά που δικαιούται και όχι να λαμβάνει οδικούς άξονες κουτσουρεμένους όπως το τμήμα του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά ή την σιδηροδρομική απομόνωση της Ηπείρου και την ερημοποίηση όλων των περιοχών του νομού που βρίσκονται εκτός του μεγαλύτερου αστικού δήμου αυτού του Δήμου Ιωαννιτών.